ΤτΕ: Έλλειμμα 271 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2017

Έλλειμμα 271 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά 500 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, αναφέρει η ΤτΕ

και προσθέτει: “Αντίθετα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών επιδεινώθηκε, καθώς η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών αντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν άνοδο, παράλληλα όμως αυξήθηκαν οι εισαγωγές περισσότερο.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2016, λόγω της αύξησης, πρωτίστως, του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία και δευτερευόντως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, τον Ιανουάριο του 2017, είναι αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων στο ισοζύγιο των καυσίμων. Η μεγάλη άνοδος της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 12,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, ως επί το πλείστον λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 6,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 2,4%.

Τον Ιανουάριο του 2017, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 650 εκατ. ευρώ, κατά 509 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2016. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 208 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 10 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016, λόγω κυρίως της βελτίωσης του ισοζυγίου που αφορά τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2017, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ, κατά 348 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2016, λόγω μείωσης των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 231 εκατ. ευρώ, κατά 153 εκατ. μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2016.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 113 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 271 εκατ. ευρώ. Οι κυριότερες συναλλαγές αφορούν α) τη συμμετοχή της μητρικής εταιρίας ΝΝ Continental Europe Holdings B.V. (Ολλανδία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΝΝ Ελληνική Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής και β) την εξαγορά επιπλέον μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. από την εταιρία Apollo Investment Holdco SARL (Λουξεμβούργο).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο (κατά 301 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 210 εκατ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά, πρωτίστως, τη μείωση λόγω της στατιστικής προσαρμογής (657 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων και δευτερευόντως, τις μειώσεις των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους (121 εκατ. ευρώ) και των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (181 εκατ. ευρώ). Στην ίδια κατηγορία, η μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά τη στατιστική προσαρμογή (630 εκατ. ευρώ) και την πτώση των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (401 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου και του λογαριασμού ΤARGET) η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την άνοδο των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (74 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Ιανουαρίου 2017 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,6 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα