ΤτΕ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο πώλησης NPLs 29,8 δισ. ευρώ στο 3%
Περιθώριο πώλησης NPLs 29,8 δισ. ευρώ στο 3% έχουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η σταδιακή πορεία ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού
Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, με κυριότερες την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), την απεξάρτηση των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) και την ανταπόκρισή τους στις αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2017 η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα ενισχύθηκε.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν οριακά κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση (287 εκατ. ευρώ), βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Στη βελτίωση της κερδοφορίας συνέβαλαν η αύξηση των καθαρών εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες και η περαιτέρω συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους. Ο σχηματισμός προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών εσόδων.
Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών βελτιώθηκαν οριακά, καθώς μειώθηκε το σταθμισμένο για τον κίνδυνο ενεργητικό στο πλαίσιο της σταδιακής απομόχλευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσον αφορά τους τραπεζικούς κινδύνους, ο πιστωτικός κίνδυνος εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις.
Το απόθεμα των ΜΕΑ συρρικνώνεται για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, και διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 σε 100,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισεκ. ευρώ) σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016.
Η βελτίωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017 ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων, ενώ θετικά συνέβαλε στη μείωση και η πώληση δανείων εκ μέρους των τραπεζών. Οριακή μείωση εμφάνισε και το ποσοστό των ΜΕΑ στο σύνολο των ανοιγμάτων (Σεπτέμβριος 2017: 44,6%, Δε-κέμβριος 2016: 44,8%), ενώ επιπλέον, με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται ικανοποιητική η πρόοδος ως προς την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων, που έχουν προσδιοριστεί για τα ΜΕΑ.
Επιπροσθέτως, για την αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΑ, θετικά εκτιμάται ότι θα συμβάλουν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και η σταδιακή ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ειδικό Θέμα Ι εξετάζει με τη χρήση εναλλακτικών σεναρίων ως προς τη σύσταση των προς πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων, την επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από ενδεχόμενες πιο συστηματικές πωλήσεις ΜΕΑ σε διάφορα επίπεδα τιμών.
Επιπρόσθετα, προσδιορίζει, ότι ακόμη και στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% του συνόλου των καταγελλμένων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισεκ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να υποχωρήσει κάτω από το 12,5%.
Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα εμφάνισε συνεχή πτωτική τάση, τόσο ως απόλυτο μέγεθος, όσο και ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.
Η μείωση αυτή αποδίδεται
α) στην πώληση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διαχείριση του χρέους και
β) στη μείωση του ενεργητικού των τραπεζών εξαιτίας της πώλησης θυγατρικών και της απομόχλευσης.
Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και στη χρηματοδότηση από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (Emergency Liquidity Assistance – ELA), η οποία υποχώρησε κάτω από 20 δισεκ. ευρώ ήδη από το Νοέμβριο του 2017, σε σύγκριση με τα 43,7 δισεκ. το Δεκέμβριο του 2016.
Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου χρηματοδότησης των τραπεζών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες προχώρησαν το Νοέμβριο στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών, ενώ παρατηρήθηκε εμβάθυνση της αγοράς εταιρικών ομολόγων. Το Ειδικό Θέμα 2 εξετάζει την πορεία της αγοράς εταιρικών ομολόγων ελληνικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε όρους εκδόσεων και αποδόσεων. Τέλος, σε χαμηλό επίπεδο παρέμεινε ο κίνδυνος αγοράς των τραπεζών, εξαιτίας της μικρής έκθεσής τους σε μετοχές και Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
Θετική επίδραση στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος άσκησε η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών, δηλαδή των υποδομών της αγοράς, οι οποίες συνέβαλαν στην αποτελεσματική διεκπεραίωση των συναλλαγών. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί η εκτενής χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, εν μέρει εξαιτίας της εφαρμογής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τα έσοδα προμηθειών των τραπεζών, συνέβαλε στην πιο αποτελεσματική διενέργεια των συναλλαγών (π.χ. κόστος καταμέτρησης και διακίνησης χαρτονομισμάτων) και στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εμφανίζονται ευοίωνες. Το 2018 αναμένεται θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με τη νεώτερη εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 2,4%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς- Όλα περιέχουν τον όρο Μακεδονία
- Νέο κατάστημα εγκαινιάζει η Lidl Hellas
- Η Mastercard παρουσιάζει τη νέα παγκόσμια πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών
- Το ΕΕΤΕ καταδικάζει τον βανδαλισμό του γλυπτού «Phylax» στο Φάληρο
- Το ΔΝΤ μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει το Eurasia
- Τα 10 πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο
- Συνταξιούχοι: Θα χάσουν έως και 3 συντάξεις το 2019!
- Χ. Θεοχάρης: Θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές
- Λουκέτα σε εργοστάσια της Μαΐλλης
- Πέντε εύκολοι και δημιουργικοί τρόποι για να βγάλετε έξτρα χρήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Συνταξιούχοι: Θα χάσουν έως και 3 συντάξεις το 2019!
- Κομισιόν: Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, θα ενταθεί ο ρυθμός
- Μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν
- Σπίτι οπλοστάσιο είχε 76χρονος στην Ελεούσα Ιωαννίνων!
- Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για τα Σκόπια
- ΤτΕ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο πώλησης NPLs 29,8 δισ. ευρώ στο 3%
- Έκπτωση 15% μέσω του Mobile App της Turkish Airlines.
- Morgan Stanley: Κέρδη 1,68 δισ. δολ. στο δ΄τρίμηνο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις
- Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ
- «Όχι» από τον Ν. Βούτση σε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΤτΕ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο πώλησης NPLs 29,8 δισ. ευρώ στο 3%
- Έκπτωση 15% μέσω του Mobile App της Turkish Airlines.
- Κομισιόν: Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, θα ενταθεί ο ρυθμός
- Το βίντεο του πρωθυπουργού στο twitter για τα σχολικά γεύματα σε 130 χιλιάδες μαθητές δημοτικών
- «Όχι» από τον Ν. Βούτση σε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό
- Morgan Stanley: Κέρδη 1,68 δισ. δολ. στο δ΄τρίμηνο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις
- Μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν
- Συνταξιούχοι: Θα χάσουν έως και 3 συντάξεις το 2019!
- Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για τα Σκόπια
- Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ολοκληρώθηκε η αποσφράγιση των φακέλων από το ΕΣΡ και ξεκινά πλέον ο έλεγχος
- Η Mastercard παρουσιάζει τη νέα παγκόσμια πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών
- Κομισιόν: Μειώθηκαν οριακά τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα
- Ανάκληση παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής Prosupps Halotropin
- EΣΡ: Ολοκληρώθηκε η αποσφράγιση των φακέλων για τις τηλεοπτικές άδειες
- Συνάντηση Παππά - Βασιλειάδη - Γραμμένου - Ράλλη για το Video Assistant Referee
- Ρωσία: Στους -68 βαθμούς κελσίου η θερμοκρασία στη Γιακουτία
- Porsche: Αύξηση των πωλήσεων 4% παγκοσμίως το 2017
- Ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στα διεθνή διαζύγια
- Η κλιματική αλλαγή οξύνει τις λίμνες και τα ποτάμια, όπως τους ωκεανούς