ΤτΕ: Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Υψηλή αναμένεται να παραμείνει η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, στηριζόμενη στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, οι οποίες ευνοούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Τούτο επισημαίνει στην τελευταία έκδοση «Note on the Greek economy» η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 (2,3% σε ετήσια βάση), ξεπερνώντας τον

μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2024, λόγω της μείωσης του ρυθμού ανόδου των τιμών στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ταχεία αποκλιμάκωση σε σχέση με το 2022, λόγω της μείωσης των ενεργειακών τιμών το 2023, αλλά παραμένει στα επίπεδα του 3% στο δεκάμηνο της εφετινής χρονιάς, λόγω των επίμονων ανατιμήσεων στις υπηρεσίες.

Ως προς τη δημοσιονομική πολιτική της περιόδου 2024 – 2026 αναμένει ότι θα είναι ελαφρώς επεκτατική, με τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης να ενισχύονται.

Αναφορικά με την κτηματαγορά, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό το 2023, αν και στο πρώτο μισό του 2024 επιβραδύνθηκε η άνοδός τους.

Θετικές παραμένουν επίσης οι προοπτικές στην αγορά εργασίας, με την απασχόληση να αυξάνεται και τα ποσοστό ανεργίας να υποχωρούν σε μονοψήφια επίπεδα.

Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις για τη χώρα είναι οι εξής:

Ο έλεγχος του πληθωρισμούΗ ενίσχυση των επενδύσεων με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρωνΚάλυψη των κενών στην αγορά εργασίαςΣχεδίαση κλιματικών στρατηγικών και μέτρων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφώνΕξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μέσω ΑΠΕΔιατήρηση δημοσιονομικής σταθερότηταςΑποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων

Από την άλλη, ως μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, αναγνωρίζει τις εξής:

Διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέουςΕφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών για τη στήριξη της ανάπτυξης μακροπρόθεσμαΑύξηση ανταγωνιστικότητας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγώνΕπιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποίησε και βελτίωση του μάνατζμεντ στις κρατικές επιχειρήσεις με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεωνΠροώθηση καινοτομίας, εκπαίδευσης
Keywords
Αναζητήσεις
tte-oi-vrachyprothesmes-kai-makroprothesmes-prokliseis-gia-tin-elliniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα