ΤτΕ: Σε κίνδυνο ο στόχος για τη μείωση των NPLs στις τράπεζες – Τι πρέπει να γίνει
Οι πιέσεις που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα το 2015 υποχώρησαν το 2016, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ καταγράφηκε μικρή επιστροφή καταθέσεων και αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων, επαναπατρισμός κεφαλαίων και μερική αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρήθηκαν υψηλοί, μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση με τη συμμετοχή κυρίως ιδιωτών στο τέλος του 2015, και οι τράπεζες
Περαιτέρω, με βάση τα στοιχεία του β΄ και γ΄ τριμήνου του 2016, οι τράπεζες επέστρεψαν, έστω και οριακά, στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα, η τάση απομόχλευσης στα στοιχεία ενεργητικού διατηρείται, κυρίως λόγω της πώλησης θυγατρικών στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αναδιάρθρωσης. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις εμφάνισε για πρώτη φορά, μετά από μια πολυετή πτωτική πορεία, σημάδια σταθεροποίησης.
Η πτωτική τάση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) συνεχίστηκε και στο δ´ τρίμηνο 2016. Στο τέλος του 2016 τα ΜΕΑ ήταν 106,3 δισεκ. ευρώ, από 107,6 δισεκ. ευρώ στο τέλος του γ´ τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα συνολικά και για το δ´ τρίμηνο του 2016 επέτυχε το στόχο μείωσης των ΜΕΑ που είχε συμφωνήσει η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η μείωση αυτή επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της εφαρμογής πιο αποτελεσματικών ρυθμίσεων που επανέφεραν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κατάσταση κανονικής εξυπηρέτησης, καθώς και λόγω διαγραφής μη εισπράξιμων οφειλών.
Το συσσωρευμένο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αν και εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης, παραμένει ωστόσο η σημαντικότερη πηγή κινδύνου για την ευστάθεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τροχοπέδη (μαζί με τη μεγάλη συρρίκνωση της καταθετικής βάσης) για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαμεσολαβητική λειτουργία των τραπεζών.
Είναι θετικό ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών, ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνει η ΤτΕ.
Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις αφορούν: το ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιριών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, τη στροφή των τραπεζών στη διενέργεια ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και την υποχρέωση των τραπεζών να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδόν κατά 40 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Η μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει από το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, ενώ συνολικά η επίτευξη του στόχου θα προσεγγιστεί αρχικά μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσεων, επιλεκτικών διαγραφών δανείων και ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, ενώ οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα ιδίως από το 2019.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να επιλυθούν αρκετές ακόμη νομικές και άλλες εκκρεμότητες, όπως:
(α) ο εξωδικαστικός συμβιβασμός,
(β) η νομική προστασία στελεχών τραπεζών, δημόσιων φορέων και ειδικών εκκαθαρίσεων που εμπλέκονται σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης εταιρικών χρεών,
(γ) η λογιστική/φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν από πωλήσεις ή διαγραφές δανείων και
(δ) η καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών.
Οι εκκρεμότητες αυτές, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που συνδέεται με την αργή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Παρά τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016, φαίνεται ότι τον πρώτο μήνα του 2017 υπήρξε επιτάχυνση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Παράλληλα, εμφανίζεται εκ νέου ένα κλίμα πρόσφορο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού η εσκεμμένη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δεν επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν, κατά μείζονα λόγο, σημαντική την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία: βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αύξηση της ρευστότητας και μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τραπεζών και επομένως του κόστους χρηματοδότησής τους, αύξηση της προσφοράς αλλά και της ζήτησης δανείων και αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου της εγχώριας οικονομίας μέσω της απελευθέρωσης πόρων που θα χρηματοδοτήσουν παραγωγικές επενδύσεις. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, οι σημαντικότερες εξελίξεις το 2016 αφορούσαν την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας για τη Φερεγγυότητα ΙΙ και τη διενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Η προσαρμογή του κλάδου κρίνεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητική και, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που προφανώς έχει επηρεάσει αρνητικά τα μεγέθη παραγωγής ασφαλίστρων, η ασφαλιστική αγορά εμφανίζει επάρκεια κεφαλαίων καλής ποιότητας. Ωστόσο, δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, αφού οι προκλήσεις από τις μακροοικονομικές εξελίξεις, τα χαμηλά επιτόκια και την αναζήτηση υψηλών αποδόσεων είναι μεγάλες.
Συνεπώς, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης οφείλουν να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στη βελτίωση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, την εκπαίδευση του προσωπικού τους και τη διαφάνεια μέσω της δημοσιοποίησης, με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων τους, των στοιχείων για τη φερεγγυότητα και τη χρηματοοικονομική κατάσταση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ξέσπασμα Λοβέρδου εναντίον Γεροβασίλη: Λέει ψέμματα μπροστά στα μάτια μας
- ΤτΕ: Εντείνεται το φαινόμενο των κακοπληρωτών στις τράπεζες
- Ο Έλληνας αεροδυναμιστής της McLaren Γιώργος Σίμος
- Η Google αναβαθμίζει το Gboard για συσκευές iPhone
- Europa League: Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού
- Ληστεία σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα
- Ο Έλληνας αεροδυναμιστής της McLaren μιλάει για τον μαγικό κόσμο της Formula 1
- Αποδόσεις στο ρυθμό των διαπραγματεύσεων
- IAG: Επιστρέφει €500 εκατ. στους μετόχους
- ΤτΕ: Σε κίνδυνο ο στόχος για τη μείωση των NPLs στις τράπεζες – Τι πρέπει να γίνει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΤτΕ: Σε κίνδυνο ο στόχος για τη μείωση των NPLs στις τράπεζες – Τι πρέπει να γίνει
- ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Τραπεζικές πιέσεις – Πτώση 1,2% για τον DAX
- Γ. Στουρνάρας: Όρος επιβίωσης για την Ελλάδα το ευρώ – Να κλείσει η αξιολόγηση, να μειωθεί η φορολογία
- ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την 1η Μαρτίου
- Β. Λεβέντης: «Χαστούκι» στα πολύ χαμηλά εισοδήματα η μείωση του αφορολόγητου
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 9,7% για τον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιανουάριο
- Ντ. Μπακογιάννη: Οι εμμονές της κυβέρνησης βυθίζουν τη χώρα και εξαντλούν την κοινωνία
- Α. Τσίπρας στη Βουλή: Ο Σόιμπλε να αποσύρει την πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Τι κέρδισε η Ελλάδα στο Eurogroup
- Διπλή ιπποδρομιακή συγκέντρωση, σήμερα και αύριο, στο Μαρκόπουλο
- Frigoglass: Ο Στέλιος Ιωαννίδης επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιοι φόροι έδωσαν πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Γενάρη
- Αποδόσεις στο ρυθμό των διαπραγματεύσεων
- Με τον πρωθυπουργό της Μάλτας θα συναντηθεί την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας
- ΟΗΕ: «Απαράδεκτη» η ποινή που επιβλήθηκε στον ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος σκότωσε τραυματισμένο και άοπλο Παλαιστίνιο
- Πήρε από 10 αλλοδαπούς 2.000 ευρώ για να τους μεταφέρει στη Γερμανία αλλά τους εγκατέλειψε κλεισμένους σε φορτηγό στην Πάτρα
- Η Google αναβαθμίζει το πληκτρολόγιο Gboard για συσκευές iPhone
- Η Google αναβαθμίζει το Gboard για συσκευές iPhone
- ΕΕΔΕ: Πραγματοποιήθηκε η 10η εκδήλωση κοινωνικής υπευθυνότητας
- Handelsblatt: Ετοιμη για ελάφρυνση του χρέους, υπό όρους, η Μέρκελ
- Ν. Αναστασιάδης: Η Άγκυρα ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία