ΤτΕ: Στα 3,2 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο – Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο
Αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Στα 589,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2024, κάνοντας δυναμική έναρξη στο έτος, με αύξηση της τάξης του 24,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (457,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών επίσης αυξήθηκαν κατά 20,7% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2023.
Το έλλειμμα του
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή αύξηση, με βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 22,2%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας αφενός τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και αφετέρου την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2023, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισεκ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% ( 17,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,9% ( 14,5% και 1,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,5%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων για λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε την ίδια περίοδο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
Ισοζύγιο ΚεφαλαίωνΤο Φεβρουάριο του 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και διαμορφώθηκε σε 149,5 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την καταγραφή καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας και τη μείωση των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το πρώτο δίμηνο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 316,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και ΚεφαλαίωνΤο Φεβρουάριο του 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,3 δισεκ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 1,8 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών ΣυναλλαγώνΤο Φεβρουάριο του 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 41,1 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καθαρές ροές ύψους 480,5 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά σχεδόν εξ ολοκλήρου την αύξηση κατά 986,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 3,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης κατά 997,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 661,0 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 1,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 661,0 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντισταθμίστηκαν, έως ένα βαθμό, από τη μείωση κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν ροές ύψους 284,5 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ροές ύψους 856,1 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 1,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 5,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ). Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται κυρίως με τη μείωση κατά 4,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, με τη μείωση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους και με τη στατιστική προσαρμογή σχετικά με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ).
Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 11,8 δισεκ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
- Επικαιροποίηση των κριτηρίων ασφαλείας για την Listeria monocytogenes στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
- Επίδομα μητρότητας – Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο
- Λέσβος: Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί
- NASA: Η Κίνα σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή στη Σελήνη και ανακήρυξη της ως κινεζική επικράτεια
- Κώστας Σκρέκας: Σε ποια μεγάλα πολυκαταστήματα μπήκαν πρόστιμα 1.480.000 ευρώ
- Τώρα τα ετοιμοπάραδοτα VW με όφελος έως 7.000 ευρώ
- ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία από την Δευτέρα το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό», αλλά απόπειρα με drones εκ των έσω – Kανένα σχέδιο για αντίποινα
- Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Σάμο
- ΤτΕ: Στα 3,2 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο – Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο
- Χρηματιστήριο : Ψύχραιμη αντίδραση απέναντι στη διεθνή ανησυχία
- Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή
- Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
- “Κοκκίνισαν” τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
- Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1,4 εκατ. ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΤτΕ: Στα 3,2 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο – Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο
- Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1,4 εκατ. ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις
- Χρηματιστήριο : Ψύχραιμη αντίδραση απέναντι στη διεθνή ανησυχία
- Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Σάμο
- Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
- Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή
- Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό», αλλά απόπειρα με drones εκ των έσω – Kανένα σχέδιο για αντίποινα
- “Κοκκίνισαν” τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
- Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του συνόλου των μετοχών της Reds – Στα 60 εκατ. το τίμημα
- ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιες είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» - Η λίστα
- «Καμπάνες» ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές
- ΑΔΜΗΕ: Εγκαινιάστηκε το νέο εκπαιδευτικό κέντρο στο Περιστέρι
- Κατέληξαν σε συμφωνία για την κρατική επιδότηση bpost και PPP
- Τώρα τα ετοιμοπάραδοτα VW με όφελος έως 7.000 ευρώ
- Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές της Νέας Αριστεράς
- S&P: Ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων
- Από τη γη του μυθικού Αχελώου ακτινίδια και σπαράγγια ταξιδεύουν και αυτοσυστήνονται στην ευρωπαϊκή αγορά
- Μυτιλήνη: Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες
- Νέο εκπαιδευτικό κέντρο στο Περιστέρι εγκαινίασε ο ΑΔΜΗΕ