Β. Ράπανος: Το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω

Για να καταστεί κοινωνικά δίκαιο, αποτελεσματικό και ελκυστικό στους επενδυτές

Το μήνυμα πως «με σοβαρότερη φορολογική διοίκηση και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, το φορολογικό σύστημα θα πάψει να είναι εχθρός της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης» έστειλε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος από το VIII Delphi Economic Forum.  Στην παρέμβασή του, ο κ. Ράπανος

στάθηκε στο γεγονός ότι οι αλλαγές στους συντελεστές είναι εύκολες.  Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί, σημείωσε, σε δομικές αλλαγές, όπως στη λειτουργία της φορολογικής αρχής και του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου το φορολογικό σύστημα να διασφαλίζει φορολογική σταθερότητα στο μέλλον.

«Το φορολογικό μας σύστημα δεν διασφαλίζει έναν ορίζοντα σταθερότητας στους μελλοντικούς επενδυτές»

«Δεν υπάρχει πεδίο που να έχει μεταρρυθμιστεί τόσο πολύ τα τελευταία 50 χρόνια στην ελληνική διοίκηση, όσο το φορολογικό μας σύστημα. Σε δομή, όμως, παραμένει όπως ήταν πριν 50 χρόνια και είναι κοντά στην δομή φορολογικών συστημάτων αναπτυσσομένων χωρών και πρώην κομμουνιστικών κρατών, όχι χωρών της ευρωζώνης» τόνισε, ερωτώμενος για την ελκυστικότητα του ελληνικού  φορολογικού συστήματος στους επενδυτές, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ο κ. Ράπανος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το αμερικανικό think tank Tax Foundation κατατάσσει την Ελλάδα στην 29η θέση από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την ελκυστικότητα του φορολογικού της συστήματος. Τόνισε δε πως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, «το φορολογικό μας σύστημα δεν διασφαλίζει έναν  ορίζοντα  σταθερότητας στους μελλοντικούς επενδυτές, δεδομένης της ύπαρξης ενός απαρχαιωμένου θεσμού επίλυσης διαφορών που χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης,  καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις ξένες επενδύσεις».

Το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι ένα στοιχείο που επίσης πρέπει να προβληματίζει καθώς, ανέφερε, «στην Ελλάδα φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων με συντελεστή 22% και με 5% τα μερίσματα, ενώ η Ιρλανδία φορολογεί τα κέρδη των επιχειρήσεων με 12,5% και τα μερίσματα με 50%».

«Η φορολογική μεταχείριση της οικογένειας στην Ελλάδα είναι η δυσμενέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι η προοδευτικότητα του αυξήθηκε δραματικά, εξηγώντας ότι το εισοδηματικό όριο για την επιβολή ανώτατου συντελεστή (44%) έχει μειωθεί στα μόλις Ευρώ 40.000. «Το να εξαντλείται  όλη η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος σε τόσο βραχύ εύρος εισοδημάτων αντανακλά μια μάλλον φοροεισπρακτική λογική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική μεταχείριση της οικογένειας στην Ελλάδα είναι η δυσμενέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε δημιουργήσει ένα φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει τους πλέον παραγωγικούς εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μια καλή αμοιβή, με το κράτος να τους τιμωρεί με έναν φόρο ‘δημευτικό’», κατέληξε Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank συμπλήρωσε πως τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από την έμμεση φορολογία, καθώς οι έμμεσοι φόροι δίνουν διπλάσια έσοδα από την φορολογία εισοδήματος. «Η έμμεση φορολογία έχει πολλά χαρακτηριστικά αντίστροφης προοδευτικότητας. Τα χρόνια της κρίσης τα φτωχά νοικοκυριά πλήρωναν πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους ως φόρο». Το ίδιο άδικο είναι το φορολογικό σύστημα  «και για τους σκληρά και καλά αμειβόμενους εργαζόμενους», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «το 82% των άμεσων φορολογικών εσόδων προέρχεται από μισθούς και συντάξεις».

«Το φορολογικό σύστημα να μην είναι εχθρός της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης»

«Αυτό που πρέπει πλέον να εξηγηθεί είναι γιατί πληρώνουμε τόσους φόρους, ενώ πρέπει να πληρώνουμε λιγότερους», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Ράπανος,  εντοπίζοντας τις αιτίες των παθογενειών του φορολογικού συστήματος στην έλλειψη εμπιστοσύνης, σχεδιασμού αλλά και επενδύσεων.

«Το ελληνικό κράτος νομοθετεί ως να είναι το 100% των φορολογουμένων, φοροφυγάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της φορολογικής μας πολιτικής και να αλλάξουμε τις δομές της φορολογικής διοίκησης, ώστε το κράτος να μην θεωρεί πλέον όλους τους Έλληνες φοροκλέφτες», σημείωσε. «Παρά τη  σημαντική πρόοδο που έγινε με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,  έχουν διατηρηθεί πολλές αδυναμίες του παρελθόντος και η Αρχή δεν έχει εμπλουτιστεί με ανθρώπινο δυναμικό πουνα έχει δεξιότητες και γνώσεις για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι νέες τεχνολογίες για περιορισμό της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», πρόσθεσε. Ο κ. Ράπανος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το 80% των λειτουργικών δαπανών είναι για μισθούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί λίγοι πόροι για να ενισχύσουν την ικανότητα της φορολογικής αρχής να κάνει τη δουλειά της».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank τάχθηκε, τέλος, υπέρ της υιοθέτησης της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών από τον κρατικό μηχανισμό, καλώντας το κράτος  να δώσει το παράδειγμα, «ώστε η επίλυση των διαφορών να γίνεται πολύ γρηγορότερα».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα