Βαρβιτσιώτης: Το αεροπλανοφόρο της Ισπανίας στην Τουρκία αλλάζει τους όρους στη Μεσόγειο

«Επιθυμούμε να είναι η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, αν και η ιστορία μάς δείχνει ότι ήταν πάντα ένας τόπος εμπορίου, ανταλλαγών αλλά και συγκρούσεων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα ABC, με αφορμή την Υπουργική Σύνοδο των ΕU ΜED, που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

«Όλες οι παράκτιες χώρες οφείλουμε να σεβόμαστε τους ίδιους κανόνες, με βασικό εξ αυτών

το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι που ζητάμε να εφαρμόσουν όλες οι γύρω χώρες μας και το γεγονός ότι δεν το κάνει η Τουρκία, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις δικές μας διμερείς σχέσεις», αναφέρει.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ, Ελλάδα και Ισπανία έχουν έρθει ακόμη πιο πολύ κοντά, όχι μόνο επειδή πρόκειται για δύο πολύ κοντινές χώρες, αλλά επειδή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Μητσοτάκη- Σάντσεθ.

«Ούτε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ούτε το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εάν δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ δύο δυνάμεων όπως της Ισπανίας και της Ελλάδος, για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο πίεσης έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, για την αναγκαιότητα της υιοθέτησης των μέτρων αυτών», προσθέτει.

Για το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «πριν προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, καταρτίζοντας συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αυτών για την ταχεία επιστροφή στις χώρες τους και σε αυτό συμφωνούν και η Ελλάδα και η Ισπανία».

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι «επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών και των κοινών αξιών μας. Σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί προκλητικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως και ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία χωρών μελών της ΕΕ».

Ακόμη, σε ερώτηση για την ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία και την αντίδραση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι «η Ισπανία προμηθεύει τώρα στην Τουρκία ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας προβληματίζει πολύ».

Keywords
Τυχαία Θέματα