Βερναρδάκης: Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το πρώτο μετά τη δεκαετία του ’80 τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης , υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των περιφερειών σε αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηρίζει δε τη διαδικασία που ακολουθείται ως ιστορικά πρωτότυπη και ουσιαστική, προσθέτοντας μάλιστα τη δέσμευση της κυβέρνησης να εξοπλίσει αυτή τη διαδικασία με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και να ολοκληρώσει έργα υποδομής που είναι
Ως το απόλυτο πλάνο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως για την κυβέρνηση η λεγόμενη «καθημερινότητα» ισοδυναμεί με εργασιακά δικαιώματα, με καθολική πρόσβαση στις δομές υγείας και παιδείας, με κοινωνικό κράτος που λειτουργεί σωστά, με τα δικαιώματα των αναπήρων, των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών σε πλήρη εφαρμογή, με τις ατομικές ελευθερίες σε πλήρη προστασία.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για δικαστικές αποφάσεις που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα ο κ. Βερναρδάκης απαντά πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας υπερσυντηρητικός θύλακας μέσα στη Δικαιοσύνη στην πραγματικότητα επιχειρεί να επέμβει στη νομοθετική και πολιτική εξουσία. Προσθέτει πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η Δικαιοσύνη χάνει σε κύρος και σε αξιοπιστία και γίνεται ανοικτά «πολιτικοποιημένη», «ταξική» και «κοινωνικά άδικη». Και άρα απονομιμοποιείται.
Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικράτειας τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «εμείς θέλουμε και αγωνιούμε καθημερινά ώστε να επιστρέψουμε στην κοινωνία όσα στερήθηκε με τη λιτότητα και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση αγωνίζεται να επιστρέψει στους κύκλους της διαπλοκής και του βαθέος συστήματος όσα η κυβέρνηση αφαιρεί από αυτούς. Η μάχη είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη», εκτιμά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση με το βάρος να πέφτει στα περιφερειακά συνέδρια. Ποιες είναι οι προσδοκίες που γεννά αυτό το εγχείρημα;
Απ: Ο μεγάλος μας στόχος είναι να υπάρξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το πρώτο μετά τη δεκαετία του ΄80. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι ιδιοκτησία της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, γι’ αυτό και απαιτείται να μορφοποιηθεί μέσα από μια ανοικτή διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό πρέπει, επίσης, να λάβει υπ’όψιν τα ιδιαίτερα οικονομικά και χωρικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας, γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε και η διαδικασία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, όπου το πρώτο λόγο έχουν οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς. Η διαδικασία είναι ιστορικά πρωτότυπη, αλλά πολύ ουσιαστική. Η κυβέρνηση από την πλευρά της περιγράφει τον οδικό χάρτη της αναπτυξιακής στρατηγικής, που περιλαμβάνει ένα σχέδιο συνεργειών μεταξύ διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών και πλαίσιο δημόσιων πολιτικών (για την εργασία, την καινοτομία, το περιβάλλον κλπ) και οι τοπικοί φορείς από τη δική τους πλευρά «κουμπώνουν» τις δικές τους προτεραιότητες. Προσδοκούμε σε ένα επιστημονικά και μεθοδολογικά θεμελιωμένο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής για τις επόμενες δεκαετίες. Προσδοκούμε, επίσης, να μιλήσουμε σήμερα για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας των μνημονίων και για μια νέα ανάπτυξη που θα γίνει υπέρ της κοινωνίας και της εργασίας.
Ερ: Αν θα μπορούσατε να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα αποτύπωσης των πρώτων αποτελεσμάτων από την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών στην ανασυγκρότηση της χώρας, ποιο θα ήταν αυτό;
Απ: Ξεκινήσαμε από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πριν δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υπήρξαν τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες συζήτησης, η Ενέργεια και ο ρόλος της ΔΕΗ, τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία -ξεκίνησε επισήμως και η λειτουργία του αναπτυξιακού Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας, ενός σημαντικού θεσμού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο χώρο-, τα έργα υποδομής και η εκπαίδευση και βεβαίως, στο τέλος του Συνεδρίου ο περιφερειάρχης και ο Πρωθυπουργός έδωσαν, ο καθένας από τη μεριά του, το στίγμα της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή. Το δεύτερο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την ίδια περίπου οργανωτική «φόρμουλα». Εδώ βεβαίως, οι επιμέρους ενότητες θα διευρυνθούν με τον τομέα της Βιομηχανίας, του Τουρισμού, της Κοινωνικής Οικονομίας και του Περιβάλλοντος να παίρνουν τη δική τους θέση στο χώρο διαβούλευσης. Από το τέλος Αυγούστου τα περιφερειακά συνέδρια θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες Περιφέρειες, με πρώτη “εκτός απροόπτου” την Κρήτη. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν διεξαχθεί σε όλες τις Περιφέρειες και τα πορίσματά τους θα έχουν συμβάλει στη μέγιστη βελτίωση και του εθνικού σχεδίου.
Ερ: Τι σημαίνει για την κυβέρνηση ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και με ποια εργαλεία γίνεται αυτό;
Απ: Ο ρόλος των Περιφερειών περισσότερο, είναι ένας ρόλος κομβικός. Αποτελούν αυτήν τη στιγμή το βασικότερο οργανωτικό εργαλείο που μπορεί να επιβλέψει και να υλοποιήσει ένα συνεκτικό και ομοιογενές ανά Περιφέρεια σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και με την αναγκαία εναρμόνιση συμφερόντων που υπάρχουν ανά διαφορετικό Νομό στο εσωτερικό της κάθε Περιφέρειας. Η κυβέρνηση θα εξοπλίσει τη διαδικασία αυτή τόσο με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και με την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ. Επίσης, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να επιταχύνει και να ολοκληρώσει έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την τοπική ανάπτυξη, αλλά και να συγκροτήσει θεσμικά εργαλεία που θα υποβοηθήσουν τις Περιφέρειες είτε σε αναζήτηση επενδύσεων είτε σε αναζήτηση αγορών για τα προϊόντα τους.
Ερ: Θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε στοίχημα για την κυβέρνηση την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; Και τελικά, από τι θα κριθείτε;
Απ: Να διευκρινίσουμε ότι για μας η λεγόμενη «καθημερινότητα» ισοδυναμεί με εργασιακά δικαιώματα, με καθολική πρόσβαση στις δομές υγείας και παιδείας, με κοινωνικό κράτος που λειτουργεί σωστά, με τα δικαιώματα των αναπήρων, των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών σε πλήρη εφαρμογή, με τις ατομικές ελευθερίες σε πλήρη προστασία.
Ναι, αυτή η καθημερινότητα είναι το απόλυτο πλάνο μας και η εφαρμογή του θα μας κρίνει.
Ερ: Κύριε υπουργέ θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο αναφορικά με μια σειρά δικαστικών αποφάσεων οι οποίες αφενός προκαλούν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, από την άλλη προκαλούν την κοινωνία.
Απ: Ένα μέρος της δικαστικής εξουσίας εκδίδει περισσότερο «πολιτικές» αποφάσεις, θέλοντας να εμπλακεί άμεσα στο πεδίο της παραγωγής τους. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που ένας υπερσυντηρητικός θύλαξ μέσα στη Δικαιοσύνη στην πραγματικότητα επιχειρεί να επέμβει στη νομοθετική και πολιτική εξουσία, υπερβαίνοντας κάθε αρχή διάκρισης των εξουσιών και μεταμφιέζοντάς την σε σύμφυση μεταξύ των εξουσιών. Συνήθως, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η Δικαιοσύνη χάνει σε κύρος και σε αξιοπιστία. Προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γιατί γίνεται ανοικτά «πολιτικοποιημένη», «ταξική» και «κοινωνικά άδικη». Και άρα απονομιμοποιείται.
Ερ: Με δεδομένο πως τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να άνοιξε ένα καθαρό διάδρομο τον οποίο ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να τον διαβεί και να παράξει έργο που θα επιστραφεί στην κοινωνία, μέσα από αυτό το πρίσμα πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Απ: Μα νομίζω ότι το είπατε: εμείς θέλουμε και αγωνιούμε καθημερινά ώστε να επιστρέψουμε στην κοινωνία όσα στερήθηκε με τη λιτότητα και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση αγωνίζεται να επιστρέψει στους κύκλους της διαπλοκής και του βαθέος συστήματος όσα η κυβέρνηση αφαιρεί από αυτούς. Η μάχη είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Κάθε δημόσια δομή που καταφέρνει η κυβέρνηση βήμα-βήμα να ανασυντάξει είναι παράλληλα και μια καταστροφή μιας δομής διαπλοκής και αθέμιτης οικονομικής συναλλαγής. Η στάση της ΝΔ επομένως είναι μια στάση απόλυτης ταξικής μεροληψίας υπέρ των λίγων και «πονηρών».
Ερ: Εκτιμάτε ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό; υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε ποιο επίπεδο;
Απ: Υπάρχουν πάντα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να λειτουργεί ενιαία, με κοινό κώδικα λειτουργίας και με κοινούς άξονες στην παραγωγή των δημόσιων πολιτικών. Είναι γεγονός, ότι μέσα στην καθημερινή ροή της διαχείρισης πάρα πολλών προβλημάτων που έχουν κληρονομηθεί από τη δυσλειτουργία του παλιού δικομματισμού ορισμένες φορές χάνεται ο κοινός στόχος. Δεν είναι πάντοτε θέμα προσώπων, είναι πολλές φορές και θέμα διοικητικών δομών. Σε κάθε περίπτωση το επίπεδο αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης πρέπει να ανέβει ακόμα περισσότερο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Ηλεία
- Πώς ο δεύτερος μπορεί να είναι νικητής, στον κόσμο των επιχειρήσεων
- Το LinkedIn ίσως «βγάλει τα λεφτά της» για τη Microsoft
- Κρήτη: 14χρονος λιποθύμησε και πέθανε μέσα σε τουριστικό σκάφος
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Κρέστενα
- Απαντήσεις για τον Χ. Αθανασίου ζητά από τη ΝΔ το γραφείο του πρωθυπουργού
- «Μάχες» για τα νέα ξενοδοχειακά projects στην Αθήνα
- Ασφαλιστικές εταιρείες: Ζώνη υψηλού κινδύνου το κέντρο της Αθήνας
- Επίθεση Σταϊνμάιερ στον Ερντογάν
- ΣΥΡΙΖΑ: Ρόλο αντιπολίτευσης αναλαμβάνουν οι δικαστές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Βερναρδάκης: Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο»
- Ρ. Δούρου: Εννέα μεγάλα έργα αλλάζουν την όψη της Αττικής
- Erdogan: Το Βερολίνο να μην εμπλέκεται στα εσωτερικά μας
- Altmaier σε Τουρκία: Δεν εκβιαζόμαστε
- Κοτζιάς: Η διάσκεψη της Ελβετίας δεν ήταν καλά προετοιμασμένη από τον Άιντε
- Γερμανία: Σφοδρή κριτική Steinmeier στην Τουρκία
- Δ. Παπαδημούλης: Ο Βαρουφάκης αυτοπροβάλλεται
- Γ. Πατούλης: Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλος για να γίνει “η Αθήνα πρωτεύουσα ξανά”
- F. Mogherini: Προς αναζήτηση λύσης στη διπλωματική κρίση με το Κατάρ
- Ε.Αυλωνίτου: “Αλίκη Βουγιουκλάκη ο Βαρουφάκης”!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μαξίμου: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να μη γίνεται γραφείο Τύπου της ΝΔ
- Μαξίμου: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να μη γίνεται γραφείο Τύπου της Ν.Δ.
- Λύπη Ουίλιαμ και Χάρι για το τελευταίο, «πολύ βιαστικό» τηλεφώνημα με την Νταϊάνα
- Η BMW απορρίπτει τις κατηγορίες για τη δημιουργία καρτέλ
- Απαντήσεις για τον Χ. Αθανασίου ζητά από τη ΝΔ το γραφείο του πρωθυπουργού
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες περιμένουν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές
- Πώς ο δεύτερος μπορεί να είναι νικητής, στον κόσμο των επιχειρήσεων
- ΣΥΡΙΖΑ: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναλαμβάνει επισήμως τον ρόλο της αντιπολίτευσης
- Επιμένει στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ
- Ποτάμι: Η ανακοίνωση των δικαστικών θέτει ζήτημα δημοκρατίας