ΒΕΘ: Αυξημένες εγγραφές -διαγραφές εταιριών στο α΄ τρίμηνο – Πολλές ΙΚΕ

11:00 2/4/2020 - Πηγή: BankWars

Σχεδόν αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση σε εγγραφές και διαγραφές καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2020 σε έναρξη εργασιών προχώρησαν 167 επιχειρήσεις έναντι 148 πέρυσι παρουσιάζοντας άνοδο κατά 12,8%.

Την ίδια ώρα η αύξηση των διαγραφών αγγίζει το 12,1% με τις επιχειρήσεις που κατέβασαν

ρολά το α΄τρίμηνο του έτους να φτάνουν τις 138, ενισχυμένες κατά 15 (σε απόλυτο αριθμό 123) έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος.

Θετικό πάντως είναι πως ο αριθμός των επιχειρήσεων που εισήλθαν στον επαγγελματικό στίβο είναι αυξημένος έναντι αυτών που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση.

Οι ατομικές επιχειρήσεις, παρόλο που αποτελούν το συνήθη ύποπτο των διαγραφών, εξακολουθούν και την τρέχουσα χρονιά να είναι η πιο προσφιλής επιλογή για όσους… γενναίους θέλουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Συγκεκριμένα οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ  το  α΄τρίμηνο ήταν 114, ενώ 105 ήταν όσες έβαλαν λουκέτο.

Αισθητή η παρουσία των ΙΚΕ, “άφαντες” οι ΑΕ

Εδραιώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο εταιρικός τύπος των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) οι οποίες μπορούν να συσταθούν και με κεφάλαιο ενός ευρώ. Η συγκεκριμένη μορφή φαίνεται να αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τον εταιρικό τύπο των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που συνεχώς περιορίζονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, ο αριθμός των νέων ΙΚΕ είναι αντίστοιχος με τον περσινό.  Κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα δημιουργήθηκαν 21 ΙΚΕ, έναντι 22 πέρυσι την ώρα που τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ξεκίνησαν να λειτουργούν 3 ΕΠΕ έναντι 5 πέρυσι.

Σχεδόν στα αζήτητα είναι οι ανώνυμες εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 έκανε έναρξη 1 ΑΕ, αριθμός αντίστοιχος με πέρυσι. Ωστόσο φέτος διεγράφησαν 2 ανώνυμες εταιρείες, ενώ πέρυσι 3.

“Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν παραδοσιακά βαρόμετρο για την επιχειρηματικότητα,  δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.  Όπως βλέπουμε την ώρα που οι εγγραφές αυξάνονται, σχεδόν παναμοιότυπη, αυξητική πορεία ακολουθούν και οι διαγραφές. Αναμφίβολα, ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής και να χρειάζεται ενίσχυση. Η κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά γίνεται εντονότερη εξαιτίας και του κορωνοϊού” αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης κάνοντας μάλιστα μνεία στα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν ελέω του φονικού ιού.

“Αναμφίβολα κάθε επέκταση  των μέτρων στήριξης,  σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, αποτελεί μια θετική ενέργεια. Μάλιστα, σαν επιμελητήριο, είμαστε ικανοποιημένοι, από το γεγονός πως, μετά από συνεχή μας αιτήματα, συμπεριελήφθησαν στα μέτρα στήριξης όλοι οι ΚΑΔ που βρίσκονται στο δυναμικό του ΒΕΘ. Ωστόσο αυτό που απαιτείται είναι ένας εμπεριστατωμένος και εξειδικευμένος σχεδιασμός για την μετά την κρίση περίοδο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτή διαρκέσει επί μακρόν, οδηγώντας την οικονομία σε νέα ύφεση” καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα