Βιετνάμ: Η χρηματιστηριακή αγορά-έκπληξη του 2014

Οι μετοχές του Βιετνάμ έχουν υπεραποδόσει εντυπωσιακά έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών το τρέχον έτος, και με τη χώρα να αναμένεται να βάλει τα οικονομικά της σε τάξη το επόμενο έτος, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014.

“Σε μια εποχή όπου τα θεμελιώδη μεγέθη σε αγορές όπως η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη επιδεινώνονται, αυτά του Βιετνάμ βελτιώνονται και μάλιστα σημαντικά. Αναμένουμε η αγορά να υπεραποδόσει των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών το 2014″, όπως τονίζει ο Σον Ντάρμπι, επικεφαλής

στρατηγικός αναλυτής της Jeffries.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Βιετνάμ, VN , έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασία φέτος, με κέρδη της τάξης του 23% από τις αρχές του έτους, σε σύγκριση με πτώση 6% του δείκτη MSCI Emerging Markets κατά την ίδια περίοδο.

Ο Ντάρμπι σημειώνει ότι η «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας του Βιετνάμ, το εμπορικό έλλειμμα, βελτιώνεται, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν υγιής.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, με το 70% του συνόλου πηγαίνει στον μεταποιητικό τομέα. Ένα σταθερό τοπικό νόμισμα σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας θα βοηθήσουν στην περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων στη χώρα, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

“Το Βιετνάμ απολαμβάνει σταθερή ανάπτυξη με χαμηλότερο πληθωρισμό, λόγω της αύξηση της συμβολής των ξένων εταιρειών στον μεταποιητικό κλάδο της χώρας,” επισημαίνει ο Ντάρμπι, τονίζοντας την αντίθεση με την Ινδία και την Ινδονησία οι οποίες σημειώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού.

Η οικονομία του Βιετνάμ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 5,5% το 2014, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται λίγο ψηλότερα από το 6%. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 5,42% φέτος, σε σύγκριση με 5,25% το 2012.

Αυτή είναι ίσως η βέλτιστη ταχύτητα για την οικονομική ανάπτυξη και εάν ο πληθωρισμός περιοριστεί περαιτέρω, μπορεί να υπάρχουν κάποια περιθώρια για μείωση των επιτοκίων, όπως προσθέτει ο αναλυτής.

Εκτός από τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η κυβέρνηση λαμβάνει επίσης μέτρα για να καθαρίσει τα επισφαλή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Αλπερ Ινς,διευθύνων σύμβουλος στην PAAMCO, τονίζει ότι μετά την ανακοίνωση της Fed για αρχή της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, με το Βιετνάμ να έρχεται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων.

Τον Οκτώβριο, η κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών Vietnam Asset Management Company (VAMC) ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τα 118 εκατ. δολ. Των επισφαλών απαιτήσεων της Vietnam Bank for Agriculture & Rural Deve, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Τα κόκκινα δάνεια της Agribank άγγιζαν το 6,1% του συνόλου τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζας της χώρας. Οι τράπεζες κόκκινα δάνεια ίσα ή πάνω του 3% θα πρέπει να τα πουλήσουν στην VAMC, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Μάιο.

Ο Ανδρέας Κάραλ, επικεφαλής επενδύσεων της Asia Frontier Capitalεταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που τρέχει ένα fund το οποίο εστιάζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης στο Βιετνάμ – λέει ότι βλέπει «τεράστιο δυναμισμό» στο νέο κύκλο των επιχειρήσεων που έχει ξεκινήσει στο τη χώρα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα επόμενα επτά χρόνια.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η αγορά του Βιετνάμ προσφέρει ελκυστική αξία με περίπου το ένα τρίτο από τις πάνω από 700 εισηγμένες μετοχές, να διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη, μεταξύ του 6 και του 7.

“Πολλές από αυτές έχουν μερισματική απόδοση άνω του 9% , και υπάρχουν ακόμη ορισμένες εταιρείες των οποίων η καθαρή ταμειακή θέση είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο η κεφαλαιοποίησή τους”, τόνισε ο Κάραλ σε δελτίο τύπου όπου ανήγγειλε την έναρξη του AFC Vietnam Fund νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Original article: Βιετνάμ: Η χρηματιστηριακή αγορά-έκπληξη του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα