«Βόμβα» Πούτιν στο Χρηματιστήριο – Ολομέτωπη επίθεση πωλητών – Βουτιά στις τράπεζες

UPD 13:30. Βουτιά της τάξης του 4% εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπαναχωρεί στη ζώνη των 880 – 890 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές προχωρούν σε νέο sell off, στη σκιά των εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.  

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 4,13% και κατακρημνίζεται στις 888,98 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 38 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (927,25 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 36 μονάδες (από 882,35 έως 918,58 μονάδες), με τον τζίρο των
συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 56 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες περίπου τρεις ώρες. 

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των σημερινών ρευστοποιήσεων, καθώς επηρεάζεται δυσμενώς από τις εξελίξεις στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να καταγράφουν ισχυρή πτώση κατά 7,27% και να διολισθαίνει στις 647,44 μονάδες.  

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 8,1% και περιορίζεται στα 3,3 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -7,6% και οπισθοχωρεί στο ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται κατά 6,7% και διολισθαίνει κάτω από το τεχνικό όριο του 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο -6% και επιστρέφει στο 1,23 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Alpha Bank -5,99% 1,2315 ευρώ  Eurobank -7,60% 1,0035 ευρώ  Εθνική Τράπεζα -8,15% 3,325 ευρώ  Πειραιώς -6,73% 1,399 ευρώ  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίζεται στο -6,9% και τα 23,8 ευρώ, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης. Άλλωστε, η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. 

Απώλειες άνω του 5% εμφανίζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ,, ενώ σε τουλάχιστον 3% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Development, Quest Συμμετοχών, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Mytilineos.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Profile, Intracom και Ικτίνος ξεχωρίζουν στο -5%, με τις μετοχές των Autohellas, Fourlis, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και Τεχνικής Ολυμπιακής να ακολουθούν στο -4%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.20), μόλις πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 98 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Ωρα 10:40

Με μεγάλες απώλειες, όπως και λίγο – πολύ αναμενόταν, ξεκινάει στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέο sell off στη σκιά των εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, το οποίο παρασέρνει μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των σημερινών ρευστοποιήσεων, καθώς επηρεάζεται δυσμενώς από τις εξελίξεις στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να καταγράφουν ισχυρή πτώση κατά 6,07% και να διολισθαίνει στις 655,79 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες κατά τουλάχιστον 6% και υποχωρούν στα 3,40 ευρώ και στο 1,41 ευρώ, αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank μειώνεται κατά 5% και οπισθοχωρεί προς το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο -4,6% και επιστρέφει στο 1,24 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Alpha Bank -4,66% 1,249 ευρώ Eurobank -5,16% 1,03 ευρώ Εθνική Τράπεζα -6,08% 3,40 ευρώ Πειραιώς -6% 1,41 ευρώ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίζεται στο -6% και τα 24 ευρώ, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης. Άλλωστε, η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία τόσοα στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Απώλειες άνω του 4% εμφανίζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco και Ελλάκτωρ, ενώ σε τουλάχιστον 3% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, Αegean, ΑΔΜΗΕ και Quest Συμμετοχών. 

Συνολικά μόλις δύο μετοχές κινούνται ανοδικά, 81 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Keywords
Τυχαία Θέματα