Βόρεια Ελλάδα : Η μεγαλύτερη μετανάστευση απο το 1960 – “Κυνηγημένοι” …εργαζόμενοι -Πρωτιά στην ανεργία

00:52 5/9/2018 - Πηγή: BankWars

“Περιβάλλον θολό”, χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά εργασίας ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδης, κατά την σύσκεψη των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ.

Ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού, καταγγέλλοντας περιστατικά εργοδοτών που προσλαμβάνουν άτομα τα οποία αναγκάζουν στη συνέχεια να δεσμευτούν ότι δεν θα γραφούν σε συνδικάτα, προκειμένου να μην καλύπτονται από οποιαδήποτε υπογραφή σύμβασης.

“Κυνηγημένοι” …εργαζόμενοι

Στην

κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αποκάλυψε ότι εργοδότες της περιοχής του έφτιαξαν έναν κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο “Κυνηγημένοι” όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για να μην τους προσλάβουν! «Αναλογιστείτε» προσέθεσε, «ότι για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».

Στην ανάγκη για περισσότερους ελέγχους αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά στην ουσία, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 10ωρα. «Είναι ενδεικτικό ότι στους πολλούς ελέγχους που κάναμε σε εργασιακούς χώρους, υπήρξε μόλις μία περίπτωση εργοδότη που δεν είχε σχετική παράβαση», είπε. Η κ. Κωνσταντίνου, μίλησε και για την προσφυγή εργαζόμενου της περιοχής για την αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για άτομα κάτω των 25 χρόνων και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η ανεργία στην Κατερίνη ξεπερνάει το 25%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων που δεν δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίες και μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας μίλησε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, σημειώνοντας ότι από τα 13.000 άτομα που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα 7.400 είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα.

Οι οικοδόμοι της Ξάνθης στο Κατάρ

Για την ελληνική κοινότητα οικοδόμων του … Κατάρ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, διευκρινίζοντας ότι στο εμιράτο βρίσκονται για εργασία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από την Ξάνθη! «Απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες σε εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, αλλά τώρα επιστρέφουν σιγά- σιγά και θα προστεθούν στους υπόλοιπους ανέργους της περιοχής, μεγαλώνοντας έτσι το ποσοστό ανεργίας που πέρσι ξεπερνούσε το 45%», σημείωσε.

Ως τη μεγαλύτερη μετανάστευση που έγινε μετά το 1960, σκιαγράφησε την εργασιακή κατάσταση στις Σέρρες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 31%, ενώ την έντονη ανησυχία του για μεγάλη αύξηση της ανεργία εξέφρασε και ο αντίστοιχος συνδικαλιστής στην Κοζάνη, Άρης Κουρκούτας. «Η ανεργία είναι στο 35% αλλά σε νέους κάτω των 25 χρόνων, φτάνει το 65%» είπε.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα πρωτεία στην ανεργία στην ΕΕ κατέχει η Δυτική Μακεδονία, με το νομό Φλώρινας να βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κωνσταντίνο Σιάκο. «Στους νέους η ανεργία ξεπερνάει το 78%, με το brain drain να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και να τείνουμε να γίνουμε μια περιοχή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων» είπε χαρακτηριστικά. Για τον κ. Σιάκο, σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπορική “αιμορραγία” λόγω της γειτνίασης με την Μπίτολα (Μοναστήρι) στην ΠΓΔΜ που βρίσκεται στα 20 μόλις χιλιόμετρα από την περιοχή της Φλώρινας. «Το ισοζύγιο των συναλλαγών είναι 90 προς 10, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κλείσει 2.500 επιχειρήσεις». «Πλέον», συνέχισε ο κ. Σιάκος, «είναι ποινή να ζεις στα σύνορα κι όχι τιμή».

Για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και στην Πτολεμαΐδα μίλησε και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Τάσος Τσιφλίδης. «Ο λιγνίτης σιγά- σιγά σβήνει, κάποτε έβγαινε το 70% της ενέργειας στην περιοχή μου οπότε υπήρχαν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, σήμερα το μόνιμο προσωπικό είναι γύρω στις 2.000 και προβλέπεται να μειωθεί, όπως και στον ιδιωτικό τομέα που δούλευε στην εξόρυξη του λιγνίτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από 4-5 χρόνια είχαμε 2.500 ιδιωτικά φορτηγά και σήμερα έχουμε 500».

Εποχιακές δουλειές … υπάρχουν

Μία διαφορετική διάσταση έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Κώστας Ποδάρας, λέγοντας ότι ναι μεν υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά οι ντόπιοι αρνούνται να δουλέψουν σε εποχιακές θέσεις. «Υπάρχουν εποχιακές δουλειές για εργάτες γης και για τα συσκευαστήρια αλλά οι ντόπιοι δεν τις προτιμούν με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ξένοι. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Νέστου υπάρχουν 2.000 εποχιακές θέσεις και στον Δήμο Παγγαίου 1.500». Σύμφωνα με τον κ. Ποδάρα, η επίσημη ανεργία φτάνει στο 22%, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη η υποαπασχόληση και η “μαύρη” εργασία που εκτοξεύουν, όπως είπε, το ποσοστό αυτό στο 35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα