Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

Πέρασαν δέκα χρόνια από την κατακόρυφη άνοδο του spread και τα σενάρια για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Σήμερα η χώρα όχι μόνο ξεπέρασε τον κίνδυνο, αλλά προσελκύει και επενδυτές όπως γράφει ο Τόμας Μπόρμαν της γερμανικής ARD και μεταδίδει η Deutsch Welle.

Ήταν επί χρόνια το προβληματικό παιδί της ΕΕ στον οικονομικό τομέα. Η χώρα που χωρίς τα χρηματοδοτικά δεκανίκια

των εταίρων της θα οδηγούνταν στην χρεοκοπία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα τα κατάφερε. Η βαθιά οικονομική κρίση φαίνεται να τελειώνει, ο προϋπολογισμός να ισοσκελίζεται και η ελληνική οικονομία να μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.

«Εργατικά χέρια από ανέργους»

 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ανεργία εξαλείφθηκε και ότι κανείς πλέον δεν αντιμετωπίζει το φάσμα της ανέχειας. Αλλά η χώρα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, υποστηρίζει μιλώντας στον Τόμας Μπόρμαν, ανταποκριτή του πρώτου τηλεοπτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο  Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένας επενδυτής μπορεί να βρει εργατικά χέρια και να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, υποστηρίζει. «Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής:  Όταν ένας επενδυτής στην κλωστοϋφαντουργία ή στον τουρισμό ψάχνει για εργατικό δυναμικό μπορεί να βρει πολύ εύκολα ανάμεσα σε ανέργους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ανάπτυξη, τόσο εύκολο είναι» συμπληρώνει ο κ.Πετράκης.

Αλλά και στην καυτή περίοδο της κρίσης, οι Έλληνες μπορούσαν να βρουν απασχόληση σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Όχι μόνο διότι η Ελλάδα με χαμηλές προσφορές προσέλκυε τουρίστες αλλά γιατί γειτονικές της τουριστικές χώρες αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως ήταν οι ταραχές στην Αίγυπτο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία ή το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να προτιμούν οι τουρίστες την Ελλάδα.

Ευκαιρίες στον τομέα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας

 «Για εμάς ήταν εύκολο να προσελκύσουμε νέους τουρίστες, αλλά τώρα θα πρέπει να τους κρατήσουμε και αυτό επιτυγχάνεται», δηλώνει ο Έλληνας καθηγητής. «Έρχονται μάλιστα και ξένοι επενδυτές. Αγοράζουν ξενοδοχεία που οι ιδιοκτήτες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης πτώχευσαν. Οι επενδυτές τα ανακαινίζουν και φέρνουν νέους τουρίστες. Με τον τρόπο αυτό δίνεται ώθηση στον τομέα του τουρισμού». Και όχι μόνο εκεί. Για απόφοιτους πανεπιστημίου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της επικοινωνίας. Το προτέρημα αυτού του κλάδου είναι ότι δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος εκατομμύρια, παρά μόνο καλές ιδέες και επαφές με το εξωτερικό.

Ο καθηγητής Πετράκης είναι και ο ίδιος επιστημονικός υπεύθυνος του E – Learning του ΕΚΠΑ. Μαζί με τους συνεργάτες του αναπτύσσουν προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης από απόσταση μέσω υπολογιστή για σχολεία, πανεπιστήμια και στην ιδιωτική οικονομία. «Αν γυρίσετε τον όροφο, θα δείτε 50 συνεργάτες, αλλά στην πραγματικότητα έχω 550. Πού είναι οι άλλοι; Εργάζονται στο σπίτι τους, παντού στην Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό, στην Αυστραλία για παράδειγμα. Ο καλύτερος συνεργάτης μου ζει και εργάζεται στην Κρήτη, δεν έρχεται ποτέ εδώ». Για να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων ώστε να επιτύχει φέτος ανάπτυξη γύρω στο 2,8%, την υψηλότερη στην ΕΕ.

Τόμας Μπόρμαν, ARD

Πηγη: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα