Υπ. Οικονομικών: Αναθεώρηση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με τη Γαλλία

Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη, η αναθεωρημένη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ΕλλάδαςΓαλλίας (ΣΑΔΦ) και το Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave.

Με τη νέα

αυτή Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αναθεωρείται η αρχική Σύμβαση που είναι σε ισχύ από το 1965 [Ν. 4386/1964 (ΦΕΚ 192/Α’/03.11.1964)] και αποτελεί μία από τις παλαιότερες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που διατηρούν και οι δύο χώρες, αποδεικνύοντας τους σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ τους, προς όφελος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και των δύο χωρών.

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών – εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς μάλιστα στη Σύμβαση αυτή αποτυπώνονται οι σύγχρονες φορολογικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο, με βάση την Πρότυπη Σύμβαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Model 2017).

Σκοπός της Σύμβασης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

«Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θεωρεί ότι η νέα Διμερής Σύμβαση με τη Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας το κατάλληλο πλαίσιο της απαραίτητης σταθερότητας και ασφάλειας στους οικονομικά δρώντες και λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης, προς όφελος των δύο χωρών και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων της χώρας μας με έναν τόσο σημαντικό εταίρο, τη Γαλλία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υφυπουργό, τον γενικό γραμματέα, τον διοικητή της ΑΑΔΕ και όλους τους συνεργάτες – στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη συμβολή τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

«Χαίρομαι για την υπογραφή, σήμερα, νέας φορολογικής σύμβασης μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Η νέα σύμβαση αποτελεί πολύ σημαντική πρόοδο για τη διευκόλυνση της φορολογικής ασφάλειας και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη των άμεσων επενδύσεων του κάθε κράτους στο άλλο κράτος, καθώς επίσης και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, η ημερομηνία της υπογραφής συμπίπτει με την επίσκεψη αποστολής γαλλικών επιχειρήσεων του MEDEF (Κινήματος των Επιχειρήσεων της Γαλλίας), οι οποίες ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Μετά την υπογραφή, η Γαλλία θα προσπαθήσει να επικυρώσει το νέο κείμενο το ταχύτερο δυνατό, ώστε να καταστεί γρήγορα δυνατή η έναρξη της ισχύος του», δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave.

Παρόντες στην υπογραφή της αναθεωρημένης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ΕλλάδαςΓαλλίας ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργος Πιτσιλής, o σύμβουλος πρεσβείας Α΄ κ. Nicolas Croizer, η επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου παρά τη πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Emmanuelle Boulestreau και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον στο οποίο ανακύπτουν προβλήματα και δημιουργούνται νέες προκλήσεις από τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά συστήματα ή και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διευρύνει και επικαιροποιεί το υφιστάμενο δίκτυο των διεθνών αυτών Συμβάσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων των χωρών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα