Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για τον κορονοιό

Επανήλθε το αρνητικό κλίμα στην αγορά πετρελαίου σήμερα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, μείωθηκαν λιγότερο του αναμενομένου κι ενώ παραμένουν οι ανησυχίες από την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 0,6% στα 41,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού αποδυναμώθηκε 0,6% στα 39,56 δολάρια το βαρέλι.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού σε χώρες όπως η Γαλλία

και η Ισπανία, καθώς και η πιθανότητα περισσότερων περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, έχουν ανανεώσει τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση καυσίμων, όπως και η μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά από τη Λιβύη.

Στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 έχει ξεπεράσει τους 200.000, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Πληροφοριών Ενέργειας. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, λιγότερο από το προβλεπόμενο, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 4 εκατ. βαρέλια.

«Τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από τη συνηθισμένη», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλι, ανώτερος αναλυτής στην OANDA. «Μια μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι αρκετή για να ξεκινήσει άλλο ένα πτωτικό διάστημα στις τιμές του αργού».

Στη Λιβύη, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε την Τρίτη.

Επίσης ανέφερε ότι ξεκινάει εκ νέου τις εξαγωγές από τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ζουεΐτινα, αφού έλεγξε την ασφάλεια στο λιμάνι και τα πεδία που διοχετεύουν αργό πετρέλαιο.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης της χώρας οδήγησε σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων, αν και αναλυτές λένε ότι δεν αναμένουν από τη Λιβύη να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγής που αντλούσε προηγουμένως.

Φέτος, «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, σε περίπου 90 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε ο Όμιλος Eurasia σε σημείωμά του.

«Αυτό θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο σοκ στη ζήτηση στην ιστορία της βιομηχανίας», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα