ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η αβεβαιότητα – Ποια είναι τα μυστικά της συμφωνίας για το χρέος
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος (έως το 2018), χωρίς να παρατείνεται η αβεβαιότητα για μετά τονίζοντας ότι η όποια περαιτέρω – μετά τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα – μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους χρειασθεί μετά το 2018 , θα γίνεται με αυτόματο «κόφτη», χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά διαπραγμάτευση.
Εξηγώντας τις αποφάσεις του Eurogroup, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία για το χρέος,
Αναλυτικά, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τα εξής:
Στο Eurogroup επιτεύχθηκε“πλήρης συμφωνία (staff level agreement)”, δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση.Από την δόση των10,3 δισ. ευρώ “θα δοθεί μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να γίνει εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είναι ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας”. Η επόμενη εκταμίευση θα γίνει “μετά το καλοκαίρι” και θα χρησιμοποιηθεί “για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους”. Δηλαδή στην αγορά θα “πέσουν” 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου [700 εκατ. το μήνα]. Το ποσό αυτό, που είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ (ή μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), θα πάει στην πραγματική οικονομία.Το Eurogroupυιοθέτησε τον “μηχανισμό έκτακτης ανάγκης”, όπως ακριβώς τον είχε εισηγηθεί η ελληνική πλευρά, αποτρέποντας έτσι την επιβολή των “υπό αίρεση μέτρων” [contingent measures], ύψους 2% του ΑΕΠ, ή 3.6 δις ευρώ.Συμφωνήθηκε ότι“τα Gross Financing Needs [ήτοι οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους] θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα”. Η Ελλάδα, δηλαδή δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα πληρώνει κάτω του 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θαπεριλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια (τα οποία είναι σταθερά στο ύψος των 14.8 δις το χρόνο), είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέουςμε μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δημιουργείται έτσι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Και το σημαντικότερο: Ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά.α. Βραχυπρόθεσμα και εμπροσθοβαρώς θα υπάρξει:
– Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, τα “βουνά” πληρωμών, όπως του 2022 και 2023 -smoothing [“Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής για το EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα σταθμισμένη μέση λήξη”].
– Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους [“Χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος”].
– Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Eurogroup “η απόφαση για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF και τη μείωση των κινδύνων επιτοκίου θα πρέπει να λαμβάνονται ως θέμα προτεραιότητας”.
β. Μεσοπρόθεσμα
– Σύμφωνα με την απόφαση είναι δυνατόν να υπάρξει “μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες”. Για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, από τον ESM. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 0,9%!
– Χρήση των κερδών του 2014 από τον ESM και αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017) προς τον ESM για τη μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
– Κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2018. Δηλαδή να “πάμε” σε επιτόκια back-to-back, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Σήμερα όταν ο ESM δανείζεται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας η Ελλάδα πληρώνει το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ESM. Αν ισχύσει το back-to-back σημαίνει ότι η χώρα θα πληρώνει το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε ο ESM –που είναι αρκετά πιο χαμηλό!
– Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιαμόρφωση του EFSF [π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, εκ νέου απόσβεση του προφίλ του EFSF, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων], στο βαθμό που απαιτείται. προκειμένου να κρατηθεί το GFN [Gross Financing Needs] κάτω από το συμφωνηθέν σημείο αναφοράς, για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, χωρίς, όμως, να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες του προηγούμενου προγράμματος ή για τον EFSF.
γ. Μακροπρόθεσμα
– Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει “μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος που θα ενεργοποιηθεί μετά την λήξη του προγράμματος του ESM για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα”. Δηλαδή θα υπάρχει αυτόματος “κόφτης” [άρα δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση κάθε φορά] και για το χρέος που θα αποφασίζει “μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση του EFSF και η αναβολή των πληρωμών τόκων”!
– Το ΔΝΤ, που σήμερα συμφωνεί με τις προτάσεις του ESM για τα άμεσα μέτρα, δεσμεύθηκε να κάνει εντός του 2016 “ένα νέο DSA [Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους]” προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που προτείνει ο ESM επαρκούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους”. Δηλαδή, αν υπάρξουν και άλλες ανάγκες για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2018.
Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία. Άλλωστε η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Καιεξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αθηνά Ωνάση: «Φέρνω στο αίμα μου την κατάρα του θανάτου...»
- Ποσό 900 χιλ. ευρώ επιστρέφουν 100 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων
- Στη ρύθμιση των 100 δόσεων ο Μιχάλης Χατζηγιάννης
- Όλα όσα αλλάζουν στη φορολογία από την 1η Ιουνίου
- Κομισιόν: «Συμπληρωμένο», όχι «συμπληρωματικό» μνημόνιο
- Οι εργαζόμενοι ψήφισαν τις πιο δημοφιλείς εταιρείες τεχνολογίας
- Τους ζητούν να επιστρέψουν αναπηρικά επιδόματα 900.000 ευρώ
- Συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο η υπόθεση των εμβασμάτων του Μιχ. Χατζηγιάννη στην Κύπρο
- ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η αβεβαιότητα – Ποια είναι τα μυστικά της συμφωνίας για το χρέος
- ΣΕΒΕ: Πρόεδρος για δεύτερη θητεία ο Κυριάκος Λουφάκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η αβεβαιότητα – Ποια είναι τα μυστικά της συμφωνίας για το χρέος
- Κατσέλη: Προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις η καινοτομία και η εξωστρέφεια
- Attica Bank: Στις 16/5 η Γενική Συνέλευση για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου
- ΣΕΒΕ: Πρόεδρος για δεύτερη θητεία ο Κυριάκος Λουφάκης
- Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση 9% στα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων 263 εκατ. το Q1
- Φωτιές ανάβει η Κομισιόν με το «συμπληρωματικό μνημόνιο» – Τι λέει η ανακοίνωση του Eurogroup
- Τραγωδία με μετανάστες – Επτά νεκροί σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης
- KKE: Η συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος
- Αισιοδοξία στην Αθήνα για επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα
- Revoil: Απέκτησε το 100% της Ρεβόιλ Βιοκαύσιμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μαξίμου: Αποτυχημένη η στρατηγική της Ν.Δ.
- Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα αγωνίζεται να γυρίσει στο σημείο που βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 2014
- Fitch: Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της χτεσινής συμφωνίας
- ΣΕΒ: Η βιομηχανία στηρίζει εξαγωγές, δημόσια έσοδα και απασχόληση
- Παράγωγα: Η πτώση του 25άρη ανέτρεψε τις ευοίωνες προσδοκίες των traders
- Χαρίτσης: Έως τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ
- Ειδομένη: Πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν σήμερα
- Κυβέρνηση: Η ΝΔ επενδύει μόνο στη μελλοντική επάνοδό της στην εξουσία
- Επιφυλάξεις από Fitch για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας του Eurogroup