Υποβάθμιση της Βρετανικής οικονομίας και της BoE από τον S&P

Η Βρετανία έχασε την άριστη βαθμολογία της, το «ΑΑΑ», εξαιτίας του Brexit, αφού ο Standard & Poor’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της χώρας μακροπρόθεσμα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

Ο οίκος, υποβάθμισε επίσης σε AA από AAA την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England – BoE) και τις αξιολογήσεις στα προγράμματα της Network

Rail Infrastructure Finance PLC, με αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της BoE.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος ήταν μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούσε τη Βρετανία στην ανώτατη βαθμίδα, σημείωσε μεταξύ άλλων το εξής:

«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές (…) και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας».

“Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι το αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα θα αποδυναμώσει την προβλεψιμότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα επηρεάσει την οικονομία, την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα δημοσιονομικά και τα εξωτερικά ισοζύγια”, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

“Έχουμε αναθεωρήσει την άποψη μας για τη θεσμική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου και πλέον δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα στην εξέταση των παραγόντων για την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας”.

Ο οίκος κάνει λόγο για “αυξημένο κίνδυνο” να επιδεινωθούν σημαντικά οι συνθήκες χρηματοδότησης υπό το πρίσμα των εξαιρετικά αυξημένων επιπέδων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

Όπως αναφέρει, το BREXIT θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων, περιλαμβανομένου του μεγάλου χρηματοοικονομικού τομέα, που συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και τα δημόσιο έσοδα.

“Θεωρούμε ότι η έλλειψη σαφήνειας στα θέματα αυτά θα πλήξει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τα δημόσια οικονομικά και θα θέσει σε κίνδυνο σημαντικές εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, κρίσιμες στη χρηματοδότηση των μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (σε απόλυτους όρους, το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως πίσω από αυτό των ΗΠΑ”.

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ο οίκος σημειώνει ότι αν και δύο χρόνια ενδεχομένως να αρκούν για την αποχώρηση από την Ε.Ε. “πιθανώς να χρειαστεί πολύ περισσότερο για την επόμενη συνθήκη η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δημοψηφίσματα σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα