8 στους 10 δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους

Το 84% των νοικοκυριών αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια τα οποία έχει πάρει, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue η οποία καταγράφει τις μεγαλύτερες δυσχέρειες σε οικογένειες με παιδιά και νοικοκυριά που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Public Issue για το 2012, τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει

κάποιο δάνειο από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για στεγαστικό δάνειο (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).

Η έρευνα βασίζεται σε πανελλαδικές τηλεφωνικές έρευνες και τη βάση ερευνών της εταιρείας της περιόδου 2001-2013 για τη σύγκριση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η ύπαρξη δανείων είναι μάλλον υπόθεση των νοικοκυριών των αστικών κέντρων. Στις μεγάλες πόλεις της χώρας, σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά (44%) έχουν δάνειο στην τράπεζα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές περιορίζεται σε 36% και 35% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν: ήταν 60% το 2009 και 65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά.

Τα τελευταία τρία χρόνια, τα τρία στα 10 νοικοκυριά (29%) έχουν πραγματοποιήσει διακανονισμό του δανείου τους, ενώ 2% των περιπτώσεων επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το ποσοστό επιτυχημένου διακανονισμού εξαρτάται από το είδος του δανείου, καθώς είναι υψηλότερο για τα καταναλωτικά δάνεια (43%) και σημαντικά χαμηλότερο για τα στεγαστικά (25%). Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις εφαρμόζονται κυρίως στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (31%), στους ανέργους (37%) και στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (31%).

Keywords
Τυχαία Θέματα