Aύριο η νέα παγκόσμια κατάταξη των RSF για την ελευθερία του Τύπου – Πληροφορίες ότι η Ελλάδα παραμένει στην «εντατική»

Αύριο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, θα ανακοινωθεί, παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η νέα παγκόσμια κατάταξη των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου σε όλες τις χώρες.

Οι RSF, μια από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο κάθε χρόνο δημοσιεύει μια εμπεριστατωμένη κατάταξη των χωρών ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι. Ιδιαίτερη αξία δίνει το γεγονός

ότι στην παρουσίαση θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στην αυριανή εκδήλωση, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τη φετινή παγκόσμια κατάταξη των RSF με τον γνωστό αρθρογράφο διεθνών θεμάτων της Washington Post, David Ignatius.

Πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που πριν λίγους μήνες είχε λάβει συνέντευξη από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πιέζοντάς τον για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τότε υποτιμητικά τους RSF ως «μια γαλλική ΜΚΟ».

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr και του Documento, η θέση που θα λάβει η Ελλάδα στην κατάταξη του 2023 αποτελεί ένα ακόμη «βατερλώ» για την ελληνική κυβέρνηση, έναν μόλις χρόνο μετά τη θέση 108 που έλαβε το 2022.

Η κυβέρνηση, φαίνεται πως παρά τις πιέσεις που δέχτηκε εντός και εκτός Ελλάδας, δε βελτίωσε τελικά το επίπεδο της ελευθερίας των δημοσιογράφων.

Τον τελευταίο χρόνο, η χώρα μας βρέθηκε, μεταξύ άλλων στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων τόσο λόγω των σοβαρών διώξεων δημοσιογράφων μέσω SLAPPs, αλλά και λόγω της παρακολούθησης δημοσιογράφων και στελεχών μεγάλων ΜΜΕ μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator και της ΕΥΠ. Άλλωστε, οι αποκαλύψεις του Documento και άλλων ΜΜΕ σε σχέση με την παρακολούθηση δημοσιογράφων από το Predator και την ΕΥΠ είχαν προκαλέσει κύμα οργισμένων ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις του κόσμου.

Ταυτόχρονα, η αδυναμία των ελληνικών αρχών να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, παρά τις συλλήψεις των τελευταίων ημερών, φέρεται να έχει παίξει επίσης ρόλο στη χαμηλή κατάταξη της χώρας μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν η Ελλάδα θα παραμείνει και στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη με την κατάταξη του 2022, ενώ πέραν της κατάταξης, εξαιρετικά σημαντικός δείκτης για την ελευθερία του Τύπου αποτελεί και η βαθμολογία που θα λάβει η χώρα σε απόλυτους αριθμούς και η οποία αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

RSF: Η… «γαλλική ΜΚΟ»

Η ντροπιαστική θέση που έλαβε η Ελλάδα στην κατάταξη του 2022 προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με κάθε τρόπο, με επίσημες δηλώσεις της, αλλά και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχείρησε να υποβαθμίσει την αξία και την εγκυρότητα της οργάνωσης των RSF.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες κάποιων κυβερνήσεων να υπονομεύσουν την οργάνωση η παγκόσμια κατάταξη που εκδίδει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια η RSF έχει αναχθεί σε σημαντικό παγόσμιο εργαλείο για τη μέτρηση της ελευθερίας του Τύπου, βαθμολογώντας και ταξινομώντας 180 χώρες και περιοχές. Κάθε χρόνο ο Δείκτης προκαλεί αντιδράσεις από αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης του Λευκού Οίκου το 2018 στην πτώση της κατάταξης των ΗΠΑ.

Η οργάνωση RSF ιδρύθηκε στη Γαλλία του 1995 και έκτοτε έχει κατορθώσει να οριστεί επισήμως ως συμβουλευτική οργάνωση για τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η θέση της Ελλάδας διαχρονικά στην κατάταξη των RSF

Σε αναλυτική έρευνα που διενήργησε το ίδρυμα Νάουμαν σε σχέση με την κατάταξη της χώρας στο Index των RSF, καταγράφεται η θέση της Ελλάδας διαχρονικά από το 2007. Στα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα η ραγδαία πτώση της ελευθερίας του Τύπου κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (από τη θέση 35 το 2009 κατρακύλησε στη θέση 70 το 2010), με την πτώση να συνεχίζεται συστηματικά μέχρι το 2014, όταν έφτασε τη θέση 99. Από το 2015 και τα επόμενα χρόνια παρουσίασε σχετική βελτίωση, φτάνοντας το 2019 και το 2020 στη θέση 65. Από το 2020 η πτώση φτάνει σε ακραία επίπεδα, με τη χώρα να κατρακυλά το 2022 στη θέση 108

2007: 30
2008: 31
2009: 35
2010: 70
2011/12: 84
2013: 84
2014: 99
2015: 91
2016: 89
2017: 88
2018: 74
2019: 65
2020: 65
2021: 70
2022: 108

Keywords
Τυχαία Θέματα