Debate: Ίχνος μεταμέλειας για τα Τέμπη

Πίσω από αυτονόητες διαπιστώσεις, από τις υποσχέσεις για προσλήψεις και τελικά πίσω από το δάχτυλό του κρύφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παράδοση της Υγείας στα χέρια ιδιωτών, αποφεύγοντας επί της ουσίας να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για την πριμοδότησή τους.

Πίσω από αυτονόητες διαπιστώσεις, από τις υποσχέσεις για προσλήψεις και τελικά πίσω από το δάχτυλό του κρύφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παράδοση της Υγείας στα χέρια ιδιωτών, αποφεύγοντας επί της ουσίας να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για την πριμοδότησή τους.

«Σας κατηγορούν ότι πριμοδοτείτε την ιδιωτική Υγεία

και Παιδεία σε βάρος της δημόσιας» του επισήμανε η δημοσιογραφική ερώτηση, με αναφορά και στην τρομερή ιστορία του πατέρα από το Καστελόριζο που αναγκάστηκε να πάει το παιδί του στην Τουρκία όταν χρειάστηκε νοσοκομείο.

Στην απάντησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικολογίες για «το ΕΣΥ που οραματίζομαι», αναμασώντας τα τετριμμένα πως «το ΕΣΥ έμεινε όρθιο στην πανδημία», πως «ανέδειξε τα ισχυρά σημεία και τις μεγάλες του αδυναμίες», για να υποστηρίξει πως «εκπονήσαμε συνολικό πρόγραμμα», δίχως απάντηση για τη σωρεία ρυθμίσεων και εξυπηρετήσεων που αποδομούν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

«Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις και κενά. Και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία, για ραντεβού για μία απλή εξέταση, δεν είναι αποδεκτές. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα» διαπίστωσε με χαρακτηριστική ευκολία, προσθέτοντας πως «έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να ανακατασκευάσουμε πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».

Στη συνέχεια δε, ομολόγησε ακόμα ένα αδιέξοδο της πολιτικής του και την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου για τους πλέον αδύναμους, αφού σε ερώτημα για τα 2,7 εκατ. πολιτών που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ πως βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, εκείνος έριξε το βάρος στην ανάπτυξη! Μάλιστα, δεν δίστασε να παίξει με τους αριθμούς και τα ποσοστα.

«Μιας και επικαλείστε την ΕΛΣΤΑΤ, να σας θυμίσω ότι υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το ποσοστό των ΕΛλήνων σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό για την κριτική της αντιπολίτευσης πως υπάρχει διεύρυνση» υποστήριξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, σε μία ακόμα επίδειξη αναλγησίας.

«Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά μπορεί να γίνει με καλύτερους μισθούς, συνολική ανάπτυξη και δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα» κατέληξε, ζητώντας ουσιαστικά από το ένα τέταρτο του πληθυσμού να περιμένει να ανέβουν οι δείκτες για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της φτώχειας.

Ίχνος μεταμέλειας για τα Τέμπη από τον Μητσοτάκη

Ερώτηση για το εάν το γεγονός πως ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου έμεινε στα χαρτιά με αποτέλεσμα το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρκούμενος να απαντήσει πως «υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις που πληρώσαμε ακριβά». Για τη δε ενέργεια και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εμφάνισε για μία ακόμα φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Ήταν από τα σημαντικότερα λάθη το ότι δεν καταφέρατε να εκσυγχρονίσετε τον σιδηρόδρομο με αποτέλεσμα και τα Τέμπη;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον απερχόμενο πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπερνάει την αναφορά ωσάν να μην σημαίνει τίποτα.

«Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά» αρκέστηκε να απαντήσει, προσθέτοντας πως «τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον», πως «δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς» και πως «προχωράμε σε συνολική παρέμβαση για να είναι τα τρένα επιτέλους απολύτως ασφαλή», πριν σπεύσει να αλλάξει θέμα, με αναφορές σε άλλα μεγάλα έργα.

«Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2» συνέχισε, προσθέτοντας πως και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης» υπογράμμισε.

Λίγο πριν, σε ερώτηση για το γεγονός πως ενώ η δική του κυβέρνηση διαθέτει 13 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επιδοτώντας ουσιαστικά τους κολοσσούς, αλλά και 43 δισ. ευρώ για την πανδημία και τα «βαφτίζει» στήριξη, όταν πρόκειται για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί πως φέρνει χρεοκοπία και μνημόνιο.

Στην απάντησή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε πως κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρχε εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, πράγμα που σήμαινε «ότι οι χώρες μπορούσαν να ξοδέψουν όσο ήθελαν χωρίς να υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός περιορισμός για να στηρίξουν οικονομία κοινωνία συνολικά».
Τέμπη

Αυτοθαυμάστηκε πως «κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας», επιτιθέμενος στη συνέχεια στον Αλέξη Τσίπρα.

«Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν και η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κ. Τσίπρας. ‘Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων και ο τρόπος που θα πετύχουμε δημοσιονομική συμμόρφωση έχει τεράστια σημασία. Τα είπε και ο κ. Στουρνάρας. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δις ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν» κατέληξε, επιβεβαιώνοντας πως είναι σε πλήρη συνεργασία με τον κεντρικό τραπεζίτη, αλλά και πως ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για το κόμμα του και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τσίπρας: Tέλος στα ρουσφέτια-Η ΔΕΗ θα περάσει σε δημόσιο έλεγχο, οι τιμές θα πέσουν παντού

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γιώργου Παπαδάκη σχετικά με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια αλλά και την προεκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για την επανα-κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αρχικά, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βάλει ένα οριστικό τέλος στα ρουσφέτια ενώ, επίσης, δεσμεύτηκε ότι με ΣΥΡΙΖΑ οι τιμές θα πέσουν άμεσα και γρήγορα παντού.

Σε ότι αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση τιμών σε ενέργεια και καύσιμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων κατά 4.4 δις ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ ή τον Ε.Φ.Κ. ο κ .Μητσοτάκης όταν ακόμα και τα δικά του στελέχη λένε ότι πάνε στο παρακράτος?

Σε ερώτηση σχετικά με το που θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι: «Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή. Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους φτωχούς στους πλούσιους».

Σε ότι αφορά την ερώτηση του κ. Παπαδάκη αναφορικά με το εάν η κρατικοποίηση της ΔΕΗ θα σηματοδοτήσει και την πτώση των τιμών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα δουν αμέσως πολύ μικρότερους λογαριασμούς.

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά των γαλάζιων golden boys αλλά και του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει η ΔΕΗ στην αισχροκέρδεια που επικρατεί στους λογαριασμούς ενέργειας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι το 80% των υπερ-εσόδων πάει στη ΔΕΗ

Στον κύκλο για την «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος», ο κ. Τσίπρας, αρχικά, επέλεξε για ακόμα μια φορά να σχολιάσει απαντήσεις άλλων πολιτικών αρχηγών, αναφερόμενος αυτή τη φορά στον κ. Κουτσούμπα: «Πρώτα απ όλα επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση σε όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας. Θα καταργηθεί η ΕΒΕ με ΠΝΠ και θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια».

Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ

Με πυρά κατά του Μητσοτάκη ο κ Ανδρουλάκης επέμεινε για επιστροφή της ΔΕΗ στο Δημόσιο: Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, που διορίζει πρόεδρο, ΔΣ και καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο. Παρόλα αυτά, το κράτος κερδοσκόπησε εις βάρους του ελληνικού λαού. Προτείνουμε να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση, ώστε να ξεφύγουμε από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Να εμποδίσουμε τη φτωχοποίηση του λαού από το κόστος ενέργειας. Εγώ καταψήφισα το εμπόριο ρύπων που είναι φόρος στον άνθρακα, το οποίο πληρώνουν οι πιο φτωχοί.

Στη συνέχεια. ο κ. Τσίπρας απάντησε στην ερώτηση της κ. Τζίμα σχετικά με τις συντάξεις, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίων αλλά και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία. Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις αποτύχανε, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος. Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στους Έλληνες πολίτες ότι επί Νέας Δημοκρατίας «Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 7 δις. λιγότερα και αυτά θα δοθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Να μην χάσουμε την πράσινη βιομηχανική ανάπτυξη

Από την μεριά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας για την ενέργεια και την για πράσινη μετάβαση, απάντησε:

Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν, αν παράγουν. Δεν είναι λύση, το μόνο που προσφέρουν είναι γεωοπολιτικές εντάσεις και οικοκτονία. Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, μικρού μεγέθους, που θα μπορούν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια και πράσινο υδρογόνο. Το θέμα για τη χώρα μας είναι να μην χάσουμε την πράσινη βιομηχανική ανάπτυξη.

Όσο για το ότι οικογενειακώς είναι ο πολιτικός με το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα απάντησε: Έχω δύο μοτοσικλέτες. Μια εγώ και μια η γυναίκα μου. Δύο αυτοκίνητα έχουμε και κάθονται. Σωστό το να δίνουμε το παράδειγμα και αν πρέπει να τα δώσουμε για ανακύκλωση, να τα δώσουμε. Να μην φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το πάρουμε και προχωράμε.

Θα συνδέσουμε την εξόρυξη με τους μισθούς και τους συντάξεις

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, έθεσε την θέση του για την ενεργειακή κρίση: Να κάνουμε εξορύξεις στη χώρα μας, για να μην εξαρτιόμαστε. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο λαός; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων της χώρας μας είναι 250 δισ. ευρώ. Θα συνδέσουμε την εξόρυξη με τους μισθούς και τους συντάξεις.

Για τις Ανεξάρτητες Πηγές Ενέργειας: Η «πράσινη» ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί, η ενέργεια αυτή δεν αποθηκεύεται. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός παραγωγός με την Ελληνική Λύση. Άλλο η ανεμογεννήτρια που είναι τοξική και άλλο αυτό.

Keywords
ιχνος, τεμπη, αλέξης τσίπρας, σωρεία, ελστατ, συριζα, σημαίνει, μετρο, θεσσαλονικη, χρεοκοπια, μνημονιο, τσιπρας, στουρναρας, ΦΠΑ, δις, δεη, νέα, golden, εβε, λύση, πετρελαιο, ελλαδα, σταση εργασιας, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, βαρουφακης, μνημονιο 3, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, επιδοτησεις, χωρες, το θεμα, αδεια, ανακυκλωση, αυτοκινητα, γυναικα, ελστατ, θεμα, οικονομια, προγραμμα, υγεια, υδρογονο, φυσικο αεριο, ανδρουλακης, αρχαια, βελοπουλος, γεγονος, γινει, δαχτυλο, δημοσιο, δικη, δις, δικτυο, εβε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, ιδια, η δικη, καστελοριζο, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λύση, μητσοτακης, μειωση, μορφη, νοσοκομεια, ουσιαστικα, παιδι, πηγες ενεργειας, πρασινη, προσληψεις, ραντεβου, συνεχεια, συνταξη, σχεδιο, σωρεία, τουρκια, τρενα, φυσικο, φορα, βηματα, εξαρτηση, εμφαση, golden, χωρα, μια φορα, νοσοκομειο, πηγες, σημαίνει, σωστο, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα