FT: “Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να τραντάξει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή”

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να τραντάξει την ευρωπαϊκή πολιτική, καταλήγουν σε δημοσίευμά τους οι FT, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη διαπργματευτική δύναμη για αλλαγή πολιτικής που έχει στα χέρια μας η χώρα μας.

Όπως αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι FT, η Ελλάδα μπορει να έχασε τη δυνατότητα να οδηγήσει τις διεθνείς αγορές σε μια δίνη, αλλά τα “γεγονότα που συνέβησαν μέσα στο καλοκαίρι

δείχνουν πως μπορεί ακόμα να τραντάξει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή”.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην κυβέρνηση συνεργασίας, την πλειοψηφία της οποίας “ προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει”, ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από μια σειρά από απώλειες οι οποίες προήλθαν από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, “στον οποίο περιλαμβανόταν και το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον Ιούνιο”.

Όπως αναφέρεται η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει προκαλέσει και απρόσμενη ένταση στο εξωτερικό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για παράδειγμα “παραδέχθηκε δημόσια αυτό που πολλοί είχαν ήδη πει ιδιωτικά: η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό οι πολιτικές κόντρες στην Ευρώπη να συνεχιστούν όταν τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία, ενώ σημειώνεται ότι οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την “πρώτη από μια σειρά σκληρές αξιολογήσεις των ελληνικών επιδόσεων οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για μια τελική συμφωνία κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά”.

Σενάριο για τρίτο πακέτο διάσωσης

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης ένα σενάριο το οποίο αφορά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς τη χώρα μας. Το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης σύμφωνα με τους FT παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ σε μετρητά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Εάν το κενό δεν καλυφθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς, “διαφορετικά το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις που του αναλογούν στο πρόγραμμα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν να καλυφθεί το σύνολο των 11 δισ. στην υφιστάμενη αξιολόγηση.

“Αν το Eurogroup δεν αντιμετωπίσει το κενό του 2015 φέτος, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ξανά στις αρχές του 2014. Αυτό πιθανότατα θα ανοίξει την κουβέντα για το τρίτο πακέτο, μιας και η Ε.Ε. -σε αντίθεση με το ΔΝΤ- ακόμα δεν έχει παρουσιάσει μετρητό για τα δύο τελευταία χρόνια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο τρέχει μέχρι το 2016 μετά την απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη χρονιά να επεκταθεί χρονικά”, αναφέρουν οι FT.

Keywords
Τυχαία Θέματα