Kαταγγελία από τους RSF: Στόχευσαν εσκεμμένα δημοσιογράφους και σκότωσαν τον εικονολήπτη του Reuters

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε την Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η CPJ κατέγραψε την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις αφότου (…) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, το 1992», τόνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Ο ιστορικός τραγικός απολογισμός αυτός συνοδεύεται από «παρενοχλήσεις», «συλλήψεις» και «άλλα

εμπόδια στη δημοσιογραφική δουλειά σε περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ».

Καθώς περιορίζονται ολοένα περισσότερο τα περιθώρια που έχουν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό «η δυνατότητα του κόσμου να μάθει και να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύρραξη», κάτι που προφανώς «θα έχει συνέπειες» σε διεθνή κλίμακα, τόνισε η ΜΚΟ.

Στόχευσαν εσκεμμένα δημοσιογράφους και σκότωσαν τον εικονολήπτη του Reuters

Την ίδια στιγμή, οι RSF, κατήγγειλαν χθες Κυριακή (29/10) ότι ο θάνατος του εικονολήπτη του πρακτορείου Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου ήταν αποτέλεσμα ενός «στοχευμένου χτυπήματος» από την πλευρά του Ισράηλ.

Οι δημοσίευσαν ένα βίντεο αναπαράστασης της τραγωδίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός δημοσιογράφου και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Τα αρχικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν ήταν παράπλευρες απώλειες. Ένα από τα οχήματά τους, με την ένδειξη «press» έγινε στόχος, ενώ ήταν επίσης σαφές ότι η ομάδα που βρισκόταν δίπλα του ήταν δημοσιογράφοι.

«Με βάση τη βαλλιστική ανάλυση που έκαναν οι RSF, τα πυρά προήλθαν από τα ανατολικά του σημείου όπου στέκονταν οι δημοσιογράφοι – από την κατεύθυνση των συνόρων με το Ισραήλ. Δύο πλήγματα στο ίδιο σημείο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μόλις κάτι παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα), προερχόμενα από την ίδια κατεύθυνση, υποδηλώνουν σαφέστατα στόχευση ακριβείας» τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι δεν στοχοποίησε σκόπιμα τους δημοσιογράφους και πως ερευνά το συμβάν της 13ης Οκτωβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα