Landmarks: Ένας θερινός κινηματογράφος σε roadtrip!

Ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος που θα διασχίσει μεγάλο μέρος της χώρας, αναζητώντας περιοχές όπου γεννήθηκαν σημαντικές ελληνικές ταινίες.

Θέλοντας να αναδείξει τη σχέση των ελληνικών ταινιών με τους τόπους στους οποίους γυρίστηκαν, αλλά και να χτίσει στενούς δεσμούς ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες και το κοινό, το «Landmarks» χαρτογραφεί μια κινηματογραφική διαδρομή, με 10 στάσεις και 10 προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών, οι οποίες δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχέση με τον τόπο στον οποίο γυρίστηκαν και άφησαν

το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ, κάθε προβολή να δημιουργήσει ένα διάλογο του έργου με τον τόπο καταγωγής του και την εκάστοτε αναπαράσταση. Μέσα από το βλέμμα του εκάστοτε δημιουργού, ο αντίστοιχος τόπος μεταμορφώνεται εντελώς, προκειμένου να υπηρετήσει μια ψυχική κατάσταση, γίνεται ένα αφηγηματικό όχημα και εντέλει αποκαλύπτει την ματιά του δημιουργού πάνω στην ίδια την ζωή.

Πόσο διαφορετική είναι, για παράδειγμα, η υγρή και ασπρόμαυρη Κέρκυρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο «Μελόδραμα», από την πολύχρωμη και πολύβουη «Κόμισσα της Κέρκυρας» του Αλέκου Σακελλάριου, ή την περίκλειστη, ασφυκτική Κέρκυρα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στην «Τιμή της Αγάπης» της Τόνιας Μαρκετάκη, ή ακόμη και την μυστηριώδη Κέρκυρα της «Φεντόρα» του Μπίλι Γουάιλντερ.

Μέσα λοιπόν από αυτό το πρίσμα, το αυτοκινούμενο θερινό σινεμά της ΕΣΠΕΚ, θα πραγματοποιήσει στάσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο ως την Μακεδονία, και από την Κέρκυρα ως το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα προβάλλει κλασικές αλλά και σύγχρονες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό ποικίλο πρόγραμμα πλούσιο σε εποχές, είδη και θεματολογία.

Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν τρεις ταινίες της Εύας Στεφανή, οι οποίες εξερευνούν διαφορετικές όψεις της πόλης. Ο φακός της Στεφανή περιπλανιέται, παρατηρεί και καταγράφει τη ζωή, σε μια Αθήνα που ξέρουμε πως υπάρχει, μα συνήθως προσπερνούμε. Εικόνες της πόλης, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από παλιά πορνογραφικά φιλμ, συνθέτουν τρεις χειροποίητες και αντισυμβατικές ταινίες, παραδείγματα ενός αταξινόμητου κινηματογράφου, που έχει την δύναμη να αποκαλύπτει το ιερό μέσα από το ασήμαντο.

Η περιπέτεια του μοναδικού αυτού κινηματογραφικού ταξιδιού, θα αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αναδεικνύει την σχέση των ταινιών με τους συγκεκριμένους τόπους, αλλά και την ζωή ενός αυτοκινούμενου θερινού κινηματογράφου που διασχίζει την Ελλάδα.

Οι προβολές είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη τοπικών φορέων πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ακολουθεί η διαδρομή με την προβολή ταινιών:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1η στάση

Σάββατο 10/09 – Κινέττα

Προαύλιος χώρος της Κοινότητας – Ομοσπονδίας Κινέτας Δήμου Μεγαρέων | 21:00

ΚΙΝΕΤΤΑ του Γιώργου Λάνθιμου (2005)

2η στάση

Κυριακή 11/09 – Αθήνα

Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ πλατεία Σταθμού Λαρίσης | 21:00

3 ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ της Εύας Στεφανή

ΑΘΗΝΑΙ (1995)

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (2001)

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ (2017)

3η στάση

Δευτέρα 12/09 – Λαμία

Προαύλιο 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) | 21:00

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ του Γιάννη Οικονομίδη (2020)

4η στάση

Τετάρτη 14/09 – Λίμνη Καϊάφα

Λουτρά Καϊάφα | 20:30

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ του Γιώργου Πανουσόπουλου (1979)

5η στάση

Πέμπτη 15/09 – Μεσολόγγι

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός | 21:00

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ του Περικλή Χούρσογλου (1993)

6η στάση

Σάββατο 17/09 – Κιλκίς | 21:00

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ του Παντελή Βούλγαρη

7η στάση

Κυριακή 18/09 – Βόλβη | 21:00

ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Σταύρου Τσιώλη (1998)

8η στάση

Τρίτη 20/09 – Βίτσα

Θέατρο Αλώνι, επέκεινα χώρα | 20:30

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1970)

9η στάση

Τετάρτη 21/09 – Κέρκυρα, Πάνω Πλατεία Σπιανάδα | 21:00

ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1980)

10η στάση

Παρασκευή 23/09 – ‘Ασπρα Σπίτια, Βοιωτίας

ATTENBERG της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη (2010)

Keywords
Τυχαία Θέματα