Qatargate: Σήμερα κρίνεται η προφυλάκιση ή μη της Καϊλή

Η περαιτέρω ποινική μεταχείριση της Εύας Καϊλή, η οποία απ’ την Παρασκευή είναι προσωρινά κρατούμενη για το σκάνδαλο Κατάρ-gate, κρίνεται σήμερα, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί στο προδικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν λεπτομέρειες απ’ την κατάθεση του συντρόφου της, του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ

μένει να δούμε τι υπερασπιστική γραμμή θα κρατήσει η ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Corriere Della Sera η κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή επιτρέπει στους ερευνητές να επεκτείνουν ή να επιβεβαιώσουν και να ξεδιαλύνουν στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μετά από μήνες μυστικών ερευνών.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατέθετε για ώρες στους ερευνητές. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζιόρτζι ήταν κοινοβουλευτικός βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι και τώρα είναι βοηθός του ευρωβουλευτή του Andrea Cozzolino, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην έρευνα, ωστόσο το γραφείο του σφραγίστηκε χθες από τη βελγική αστυνομία.

Ο Αντόνιο Παντζέρι συνελήφθη από την βελγική αστυνομία και κατηγορείται ότι είναι ο χειριστής του συστήματος δωροδοκιών που χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ. Το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης λόγω των κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδίως κατά τη διάρκεια της κατασκευής των γηπέδων για το Παγκοσμίο Κύπελο.

Tην ίδια στιγμή στην περίπτωση που η κατηγορουμένη ευρωβουλευτής αιτηθεί να δικαστεί εδώ, αν προκύψουν και στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία που να την ενοχοποιούν, είναι κάτι που θεωρητικά μπορεί να ισχύσει, αλλά πρακτικά, δεν πιθανολογείται. Και τούτο διότι οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά τον ελληνικό νόμο οι ποινές είναι κατά πολύ αυστηρότερες: ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 15 χρόνων και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20, να φθάσουν ακόμη και τα ισόβια σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί κατά της Καϊλή και του συζύγου της έχει ισχύ πέντε ημερών, όπως ακριβώς ισχύει και με τον ελληνικό νόμο. Για να συνεχιστεί η κράτησή τους θα αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο, όπως γίνεται και εδώ. Όμως στο Βέλγιο μέχρι να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους για τις πρώτες ημέρες δεν λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των στοιχείων της δικογραφίας και βέβαια δεν υπάρχουν διαρροές όπως συμβαίνει κατά κόρον εδώ. Η μυστικότητα της όλης διαδικασίας από τις βελγικές αρχές τηρήθηκε ευλαβικά, κάτι που στην Ελλάδα ηχεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Δηλώνει αθώα

Αθώα δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι βελγικές Αρχές. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

“Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κ. Μαγδαλένα Καϊλή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο, διευκρίνισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι “είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα”, αλλά “όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του”.

Tο απόγευμα της Δευτέρας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αδελφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα Καϊλή, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της αναφέρει ότι «ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες».

Keywords
Τυχαία Θέματα