To ΕΣΥ αιμορραγεί, οι αρμόδιοι κωφεύουν


Του Μάριου Αραβαντινού

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, δεν είναι σημερινό φαινόμενο, λαμβάνει όμως ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα νοσοκομεία, τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, οι αρμόδιοι κωφεύουν, ενώ στην… ουρά περιμένουν περίπου 2.100 εξειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι μάλιστα έχουν περάσει με επιτυχία από τα Συμβούλια Κρίσεως Διορισμών. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει κατά μέσο όρο 12-14 χρόνια της ζωής τους, προκειμένου πάρουν την ειδικότητά τους. Σήμερα είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι

ή ακόμη και μετανάστες, στην Ευρώπη ή σε χώρες της Ανατολής», λέει στο koutipandoras.gr, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

Το υπουργείο υγείας, φροντίζει να προσλαμβάνει με μονοετείς συμβάσεις, 200-300 επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες, κυρίως της περιφέρειας. Ακόμη κι αυτοί όμως είναι αδύνατο να λύσουν το πρόβλημα, ιδίως των ακριτικών ή νησιωτικών περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πάρος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, δεν διαθέτει παιδίατρο! Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός γιατρών συνταξιοδοτείται, ενώ πληθώρα νοσοκομείων διαθέτει πολλούς διευθυντές, όχι όμως και γιατρούς δεύτερης βαθμίδας, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

«Είμαι ένας από τους ειδικευμένους ιατρούς, που εδώ και κατά μέσο όρο δύο χρόνια, έχουμε κριθεί διοριστέοι επιμελητές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε δηλαδή υποστεί επιτυχώς, την βάσανο της αξιολόγησης από τα πενταμελή συμβούλια πρόσληψης ιατρών ΕΣΥ των νοσοκομείων. Οι φάκελοι των ολοκληρωμένων κρίσεών μας (η έγκριση πρόσληψης δηλαδή) έχουν μεταβιβαστεί στο υπουργείο Υγείας, επί υπουργείας κ. Λοβέρδου, ο οποίος, οι συνεργάτες του και οι διάδοχοί τους, συνειδητά και συστηματικά αρνούνται να προχωρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία για ΦΕΚ προσλήψεων», καταγγέλλει στο koutipandoras.gr ένας εκ των πολλών αδιορίστων φερέλπιδων νέων επιστημόνων, που παραμένουν άνεργοι λόγω της αναλγησίας του κράτους. Ενός κράτους που αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος των οικονομικών προβλημάτων, να ρημάζουν, λόγω των τραγικών ελλείψεων, σε προσωπικό και βασικά υλικά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), επανειλημμένως έχει επισημάνει τα προβλήματα. Το ίδιο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου.

Μόλις χθες (Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου), o ΙΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τους νέους γιατρούς και τα οποία χαρακτηρίζονται άκρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ένας στους τρεις γιατρούς της πρωτεύουσας είναι άνεργος, υποαπασχολούμενος ή μετανάστης. Ακόμη πιο τραγικά είναι τα πράγματα στην περιφέρεια, όπου η συντριπτική πλειονότητα των νέων γιατρών, περίπου τέσσερις στους πέντε, αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας, υποαπασχολείται ή μεταναστεύει στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εξειδικευμένων άνεργων γιατρών της Αθήνας διπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία, ενώ ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό πενταπλασιάστηκε! Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Το 2007, οι εξειδικευμένοι άνεργοι ήταν 592, ενώ το 2012 έφθασαν τους 1191. Μόλις 212 ήταν το 2007, οι νέοι γιατροί της Αθήνας που μετανάστευσαν. Πέντε χρόνια μετά, το 2012, ήταν 1166! Και η τάση παραμένει αυξητική.

«Το υπουργείο αρνείται να μπει σε συζήτηση για το ζήτημα. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν ζαλισμένος πυγμάχος που έχει πέσει στο ρίνγκ», λέει ο Γιώργος Πατούλης.

Και όλα αυτά, ενώ από το 1998, ο ΙΣΑ έχει εκπονήσει και καταθέσει σχέδιο για τον τρόπο διαχείρισης του ιατρικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, το οποίο προέβλεπε ότι το 2011 οι εξειδικευμένοι γιατροί θα ήταν περίπου 70 χιλιάδες, αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, έχει ήδη ξεπεραστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα