Αδιανόητες καταστάσεις: Τραυματίστηκε μαθητής από πτώση σοβάδων και ένας άλλος γλύτωσε από τύχη

Κλειστά παραμένουν τις τελευταίες ημέρες το 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Βύρωνα μετά από την αποκόλληση ολόκληρων κομματιών από την ταράτσα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας μαθητής και ένας άλλος να γλυτώσει από τύχη, όπως κάνει γνωστό η δημοσιογράφος του alfavita.gr, Χρύσα Βαϊνανίδη.

«Άρχισαν να πέφτουν ολόκληρα κομμάτια από διάφορα σημεία της ταράτσας εν ώρα λειτουργίας των δύο σχολείων που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα» εξηγεί μιλώντας στο alfavita.gr

ο αντιπρόεδρος της Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, Γιάννης Μοσχονάς.

«Τα σχολεία έκλεισαν και ήρθε ένας μικρός γερανός του δήμου να ελέγξει το κτιριακό πρόβλημα. Σε όποιο σημείο της ταράτσας ακουμπούσε ο γερανός έπεφταν κομμάτια κάτω. Είναι όλο σαθρό το διανοείστε;» δηλώνει αγανακτισμένος.

«Ευτυχώς το ένα παιδί τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι του και είναι καλά στην υγεία του, όμως το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως τα σχολεία είναι παρατημένα. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όλες τις δημόσιες δομές, με ευθύνη και των δήμων που συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης. Βεβαίως οι ευθύνες δεν είναι ίδιες, όμως οφείλουν να διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Κατήγγειλε δε ότι την ώρα που τα σχολεία βρίσκονται υπό κατάρρευση, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Βύρωνα αποφάσισε να μειώσει το κονδύλι για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτηρίων κατά 60.000 ευρώ. Ειδικότερα, η δαπάνη μειώθηκε από τις 74.400 ευρώ, στις 14.400 ευρώ.

Τα σχολεία, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξουν μετά το Πάσχα, ενώ οι μαθητές των σχολείων παρακολουθούν τα μαθήματά τους με το φάρμακο δια πάσαν νόσον, δηλαδή μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο Γιάννης Μοσχονάς αναφέρει επίσης στο alfavita.gr πως πέρσι είχε πάρει φωτιά ένας χώρος πίσω από σχολεία της Ανάληψης «που θύμιζε σκουπιδότοπο», ένας χώρος βρώμικος και παραμελημένος εντός των σχολείων. «Ευτυχώς η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα οπότε ήρθε η Πυροσβεστική και δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Γονέων προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας για το περιστατικό στις 18:00 έξω από το δημαρχείο Βύρωνα.

«Ζούμε από τύχη»

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα έχουν καταγγείλει πολλά περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις: «βροχή» τσιμέντων και σοβάδων πέφτουν από τα ταβάνια, στέγαστρα καταρρέουν, φθορές σε πόρτες και παράθυρα, υγρασίες, μούχλα, γυμνά καλώδια, σωλήνες ξεχαρβαλώνονται, ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους, αίθουσες κλουβιά. Να μην αναφερθούμε σε πλημμυρισμένες αίθουσες από την κακοκαιρία και κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα μετά από σεισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΚΤΥΠ το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών, ενώ μόνο στο 5% έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης.

Ο θάνατος ενός 11χρονου παιδιού από την έκρηξη καυστήρα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες πριν λίγους μήνες συνδέθηκε με τραγικό τρόπο στην αλυσίδα των περιπτώσεων που ξεστόμισαν τη φράση «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» στη σχολική κανονικότητα της φθοράς και της εγκατάλειψης.

«Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τα ζητήματα της ασφάλειας και της θωράκισης στα σχολεία, κινείται στις ίδιες ράγες που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο έγκλημα στα Τέμπη. Είναι η λογική ότι προχωράει μόνο ό,τι φέρνει κέρδη και αφήνεται στο έλεος της τύχης ό,τι απαιτεί κόστος» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί, προσθέτοντας πως «με μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία. Ταβάνια που πέφτουν, σχολεία που πλημμυρίζουν, αίθουσες κλουβιά, κανένας αντισεισμικός έλεγχος».

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά μόνο περιστατικά που καταγγέλθηκαν μέσα σε ένα χρόνο:

Νοέμβριος 2022: Ολόκληροι σωλήνες θέρμανσης αποκολλήθηκαν από το ταβάνι και έπεσαν στους διαδρόμους έξω από τις σχολικές αίθουσες σε δημοτικό στη Στυλίδα. Το περιστατικό έγινε το απόγευμα που δεν λειτουργούσε το σχολείο και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Νοέμβριος 2022: Αντί για καντάδες… πέφτουν σοβάδες. Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έπεσαν σοβάδες στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Πάγιο αίτημα των γονέων η αναζήτηση νέου κτιρίου καθώς το νυν κτίριο όπου μεταφέρθηκε το σχολείο στον πρώην ΟΑΕΔ είναι ακατάλληλο και προορίζονταν για κοιτώνες εννέα ατόμων όχι 170 παιδιών.

Νοέμβριος 2022: Τυχεροί στάθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό καθαριότητας στα συστεγαζόμενα 26ο και 29ο Δημοτικά Αχαρνών, αφού κανείς τους δεν βρέθηκε στο διάδρομο την ώρα λειτουργίας του ολοήμερου, όταν άρχισαν να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι.

Σεπτέμβριος 2022: Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Αδένδρου κατήγγειλε πως έπεσαν σοβάδες στο σχολικό συγκρότημα. «Πέφτουν σοβάδες, ευτυχώς δεν έχει γίνει ατύχημα» δήλωσε, προσθέτοντας πως εκπρόσωποι του δήμου «πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτίριο κι αφού το χαρακτήρισαν ως άθλιο, τοποθετήθηκε ένα ειδικό …πλέγμα προκειμένου οι σοβάδες να μην πέφτουν στο πάτωμα».

Ιούνιος 2022: Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε από πτώση παραθύρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπως κατήγγειλε η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Απρίλιος 2022: Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός, όταν σοβάδες κόντεψαν να πέσουν στα κεφάλια μαθητών στη Χίο. Για «αθωράκιστα σχολεία αφημένα στην τύχη τους» έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου.

Φεβρουάριος 2022: Βροχή σοβάδων στο κτίριο όπου στεγάζονται το 8ο Δημοτικό και το 9ο Ειδικό Δημοτικό Αθηνών στο Γουδή. Οι σοβάδες έπεσαν σε κοινόχρηστο χώρο από τον οποίο διέρχονται μαθητές και των δύο σχολείων, αλλά «ευτυχώς» η πτώση της οροφής έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ιανουάριος 2022: Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη καταγγέλλει ότι έπεσαν σοβάδες στον προαύλιο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου, το οποίο συστεγάζεται με το 8ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα.

Ιανουάριος 2022: Σύμφωνα με καταγγελία της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, στη διάρκεια των Χριστουγέννων κατέρρευσε στέγαστρο σε μια από τις πτέρυγες του 1ου Γυμνασίου στο Ηράκλειο Αττικής «το οποίο εάν είχε πέσει σε ώρα λειτουργίας σχολείου θα θρηνούσαμε θύματα».

Δεκέμβριος 2021: Εν ώρα μαθήματος αποκολλήθηκαν από την οροφή δύο φωτιστικά συστήματα σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Μύρινας. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, εκείνη την ώρα γινόταν μάθημα με μικρό αριθμό μαθητών και δεν υπήρξε τραυματισμός «γεγονός που δύσκολα θα είχε αποφευχθεί εάν συνέβαινε αυτό σε επόμενη διδακτική ώρα, κατά την οποία ο αριθμός των μαθητών θα διπλασιαζόταν».

Δεκέμβριος 2021: Στους Αμπεκολήπους, στο συγκρότημα που στεγάζονται το 18ο δημοτικό Αθηνών, το 56ο γυμνάσιο και δύο νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικοί αντίκρισαν ένα πρωί πεσμένους σοβάδες από τον εξωτερικό τοίχο του παλιού κτιρίου στην αυλή όπου προαυλίζονται τα παιδιά του Νηπιαγωγείου.

Νοέμβριος 2021: Το 4ο Δημοτικό Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, εκκενώνεται μετά την πτώση ψευδοροφής. Την ώρα που συνέβη το περιστατικό, τα παιδιά κανονικά θα είχαν μάθημα. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα θα πήγαιναν εκδρομή. Λίγο πριν την αναχώρηση, η καθηγήτρια παρατήρησε μια ρωγμή και άφησε τα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα. Λίγες στιγμές αργότερα, κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή.

Νοέμβριος 2021: Τύχη βουνό είχαν οι εκπαιδευτικοί στο 7ο δημοτικό της Νέας Ιωνίας, όταν κομμάτι από το ταβάνι κατέρρευσε στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων και από τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» υπενθύμισε πως το 7ο Δημοτικό ήταν ένα από τα σχολεία της Νέας Ιωνίας όπου τα τμήματα είχαν συμπτυχθεί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας.

Νοέμβριος 2021: Σε ώρα λειτουργίας του 7ου δημοτικού Καισαριανής, αποκολλήθηκε κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Η πτώση συνέβη ελάχιστα λεπτά πριν το διάλειμμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στην Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας:

Τις τελευταίες μέρες, στα σχολεία της Ανάληψης (1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Βύρωνα), αποκολλούνται κομμάτια από την ταράτσα. Ένα παιδί τραυματίστηκε και άλλο ένα γλίτωσε από τύχη. Τα δύο σχολεία παραμένουν κλειστά και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα είναι κατάλληλα για να επαναλειτουργήσουν με ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος των κτηρίων, που προφανώς δεν είναι τωρινό, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά.

Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τα ζητήματα της ασφάλειας και της θωράκισης στα σχολεία, κινείται στις ίδιες ράγες που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο έγκλημα στα Τέμπη. Είναι η λογική ότι προχωράει μόνο ό,τι φέρνει κέρδη και αφήνεται στο έλεος της τύχης ό,τι απαιτεί κόστος.

Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία. Ταβάνια που πέφτουν, σχολεία που πλημμυρίζουν, αίθουσες κλουβιά, κανένας αντισεισμικός έλεγχος.

Εδώ και μια 20ετία, τουλάχιστον, γίνονται συνεχείς προσπάθειες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς – κατασκευαστικούς ομίλους, για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της μελέτης, της κατασκευής αλλά και της χρήσης των σχολείων. Ταυτόχρονα υποβαθμίστηκε η παρέμβαση του κράτους, από την περίοδο του 2ου μνημονίου, στην κατασκευή σχολικών κτιρίων, συγχωνεύοντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με άλλους οργανισμούς, που αφορούν όλα τα δημόσια κτίρια, δημιουργώντας τον οργανισμό ΚΤ.ΥΠ., με δραματικές περικοπές για τη Σχολική Στέγη, που ξεπέρασαν το 70%.

Μεγάλη ευθύνη έχει και ο Δήμος Βύρωνα, για την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου ασφάλειας των σχολικών υποδομών. Στα σχολεία της Ανάληψης, πέρυσι, είχε πιάσει φωτιά σε χώρο που θύμιζε σκουπιδότοπο, ευτυχώς σε απογευματινές ώρες.

Αλήθεια, κανείς από τη Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει την κατάσταση των σχολείων; Ή μήπως πιστεύουν ότι τα παλιά κτήρια της πόλης θα παραμείνουν άφθαρτα, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση; Κάθε χρόνο στη συζήτηση για την Παιδεία, παρουσιάζεται μια εικόνα ότι όλα πηγαίνουν καλά, ενώ η κατάσταση των σχολείων, απ’ ότι φαίνεται, συνεχώς χειροτερεύει. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στον προϋπολογισμό για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτηρίων, αναμόρφωσε τη δαπάνη από τις 74.400 ευρώ, στις 14.400 ευρώ! Τι δικαιολογία υπάρχει γι’ αυτή την απόφαση;

Απαιτούμε

·Άμεσα οι δήμοι Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού να πραγματοποιήσουν ελέγχους όλων των σχολικών υποδομών, να υπάρχει μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτήριο, με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών, να καταργηθούν τα προκάτ και να χτιστούν σύγχρονα σχολικά κτήρια.

·Αύξηση της ΣΑΤΑ σχολικών κτηρίων, στα μέτρα των πραγματικών αναγκών.

·Η ΚΤ.ΥΠ. να αποτελέσει τον μοναδικό, αρμόδιο, ενιαίο, τεχνικό, κατασκευαστικό φορέα του δημοσίου, που θα υλοποιεί με επάρκεια την ευθύνη του κράτους, για καθολική παροχή δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.

·Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας και μέτρα ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και σταθερούς περιοδικούς προσεισμικούς ελέγχους.

Πηγή: alfavita.gr

Keywords
τυχη, alfavita, σχολεια, ελμε, αθηνα, πασχα, ελλαδα, σεισμος, βομβα mall, σερρες, μυτιληνη, οαεδ, θεσσαλονικη, φεβρουάριος, ιανουάριος, ηρακλειο, επαλ, ασφαλεια, μνημονιο, οσκ, υμηττού, σατα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, φωτια, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, εσπα 2021, alfavita.gr, alfavita, δαφνης, δωρεαν, επαλ, θανατος, πυροσβεστικη, σημερινη, υγεια, φωτιστικα, ωρα, αυξηση, ελεος, βροχη, βυρωνα, γεγονος, γινει, γινονται, δημος, δειχνει, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, ελλειψη, ελμε, ετων, ευθυνη, ιδιο, θαυμα, εικονα, κυβερνηση, κλουβια, κτιριο, κτιρια, λογο, ματια, μηνες, μικρο, παιδι, παιδια, πορτες, προκατ, πρωι, ρωγμη, ροζα, σαθρο, σατα, συζητηση, συντηρηση, στυλιδα, συλλογοι, σχολειο, σωληνες, τεμπη, τυχη βουνο, τριτη, υμηττού, φορα, χερι, χειροτερα, ωρες, αλυσιδα, ασφαλεια, αυλη, δημοτικα, εκδρομη, εννεα, ενωση, κομματι, μια ματια, μια φορα, πληροφοριες, βεβαιως, βουνο
Τυχαία Θέματα