Αποκάλυψη από το wearesolomon: Σε διάταγμα από το ‘67 βασίζεται η ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων

Το δυστύχημα στα Τέμπη δημιούργησε ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες., και στο κάδρο μπαίνουν σε τι κατάσταση είναι οι κανόνες ασφαλείας στις μεταφορές και ειδικά στα αεροπλάνα, αλλά και στα πλοία, καθώς ήδη έχει ανοίξει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση τώρα τρέχει να προλάβει τυχόν αστοχίες για πρόκληση νέων ατυχημάτων στον χώρο των μεταφορών που θα την ξαναεκθέσουν ανεπανόρθωτα. Με γνώμονα τα όσα έγιναν στον ΟΣΕ,

που εδώ και δεκαετίες δεν άλλαξε το παραμικρό, και επειδή τέθηκε στο δημόσιο διάλογο, από φιλοκυβερνητικό μέσο ότι τα ατυχήματα γίνονται για να βελτιώνονται οι κανόνες ασφαλείας στις μεταφορές, τα ζητήματα που εγείρονται, δημιουργούν πολλά ερωτήματα τα οποία χρίζουν άμεσης απάντησης, από την κυβέρνηση

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε το wearesolomon.com, και το ρεπορτάζ του Αποστόλη Φωτιάδη, καθώς σε διάταγμα από το ‘67 βασίζεται η ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων, καταρρίπτοντας κάθε αφήγημα που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση. Για αυτό και η πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεκινήσει τώρα..την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας στα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και στα τουριστικά σκάφη, ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το wearesolomon.com, ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου προστασίας των ναυτικών και την εισαγωγή ενός νέου κανονισμού μέτρων ναυαγοσωστικής προστασίας των πλοίων για να καλυφθεί ένα δυνητικά επικίνδυνο κενό,  λιμνάζει εδώ και χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κανονισμός αφορά κυρίως τα μεσαία και μικρά πλοία από τα χιλιάδες πλοία που πλέουν στα ελληνικά ύδατα. Σε αυτά περιλαμβάνονται σκάφη αναψυχής, μικρά πλοία γενικού φορτίου, υδροπτέρυγα και αλιευτικά σκάφη, καθώς και μικρά τουριστικά πλοία που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές και δρομολόγια σε νησιά, τα οποία μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κατά την τουριστική περίοδο.

Στα σκάφη αυτά παρέχεται ένα “Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης”, μια διαδικασία ελέγχου που δεν ισχύει για τα μεγαλύτερα σκάφη ή τα επιβατηγά πλοία στα οποία εφαρμόζονται άλλοι κοινοτικοί κανονισμοί.

Ο εν ισχύει κανονισμός, που θεωρείται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα των σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας απαρχαιωμένος, και σε ένα βαθμό μη εφαρμόσιμος που προέκυψε πριν 56 χρόνια από το Διάταγμα 36/1967, το οποίο υπογράφει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Προεδρικό Διάταγμα του 1967: Περί εγκρίσεως Κανονισμού «περί σωστικών μέσων των πλοίων».

Η προεργασία για το σχέδιο του νέου κανονισμού ξεκίνησε αρχές του 2018. Έφτασε μέχρι και στο προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, χωρίς η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2019. 

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Ναυτιλίας από τον Ιωάννη Πλακιωτάκη δεν υπήρξε περαιτέρω εξελιξη.

Άραγε πρέπει να υπάρξει περιστατικό όμοιο του δυστυχήματος και στα Τέμπη στην θάλασσα για να εκσυχρονιστεί το διάταγμα;

Πηγή: wearesolomon.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποκάλυψη, ‘67,apokalypsi, ‘67