Δεν έχουν παραγραφεί τυχόν ποινικά αδικήματα του Γ. Παπακωνσταντίνου

Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί σε ότι αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με το πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει φωτιά. Το αν οι ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί ή όχι είναι κάτι που γυρίζει στο μυαλό των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι πολιτικό σύστημα και ατιμωρησία συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Ωστόσο τα πράγματα στην προκειμένη περίπτωση είναι λίγο διαφορετικά. Η πρόταση άσκησης δίωξης για τον κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να υποβάλλεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Όπως ορίζει το Σύνταγμα

έπειτα από μυστική ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (151) συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Σε περίπτωση που τα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν είναι παραπάνω από ένα τότε θα στηθεί μια κάλπη για κάθε έναν ξεχωριστά.

Το πόρισμα που θα συνταχθεί από την προανακριτική επιτροπή στην βάση της διερεύνησης τυχόν ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων του, θα εισαχθεί στην εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται επίσης με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και η μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται αφορά κάθε καταγγελλόμενη πράξη χωριστά.

Στο ερώτημα εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα ποινικά αδικήματα οι συνταγματολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Η βουλευτική περίοδος είναι ανάμεσα σε δυο εκλογές και περιλαμβάνει τέσσερις κοινοβουλευτικές συνόδους. Ανάμεσα στις δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις μεσολάβησε και η Βουλή της μίας ημέρας, η οποία όμως δεν διήρκησε τουλάχιστον δύο τακτικές συνόδους. Για το λόγο αυτό δεν παραγράφονται τυχόν αδικήματα του πρώην υπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα