Διαχείριση δασικών πυρκαγιών: Άλλη μια αρνητική πρωτιά

Ο τρόπος που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση θα πρέπει να διδάσκεται στο εξής στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης όσο και ως πρωθυπουργός, έκανε και συνεχίζει να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα η επιστήμη επιβάλλει προκειμένου ο πλανήτης και η ανθρωπότητα να επιβιώσουν από τη νέα παγκόσμια απειλή.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο σημερινός πρωθυπουργός, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, διέγραψε τη μεγάλη

εικόνα που ήταν οι νέες συνθήκες που φέρνει στη χώρα μας η κλιματική κρίση, για να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά τις κυβερνητικές ευθύνες. Κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι ευθύνονταν εκείνος προσωπικά για τη μεγάλη καταστροφή, με μόνο σκοπό να προσκομίσει προεκλογικά οφέλη.

Αλλά και μόλις έγινε πρωθυπουργός και προσκλήθηκε στη Γενική Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, σε ένα κρεσέντο καιροσκοπισμού και πολιτικής υποκρισίας, έφερε ως κορυφαίο παράδειγμα φυσικής καταστροφής που οφείλεται στην κλιματική κρίση την ίδια πυρκαγιά, την οποία ο ίδιος είχε προ μηνών εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο και να εκλεγεί τελικά πρωθυπουργός.

Η συνέχεια στην κυβέρνηση δεν ήταν καλύτερη. Η κλιματική κρίση συνέχισε να αντιμετωπίζεται ως πρόσχημα, ως άλλοθι και ως δικαιολογία. Με αφορμή την ανέγερση ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2020, εναντίον του οποίου ξεσηκώθηκε η τοπική κοινωνία για να προστατέψει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού, τη μοναδική βλάστηση που απειλούνταν από το μεγάλο «πρότζεκτ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφερόμενος σε όσους διαμαρτύρονταν:

«Κάποια στιγμή το δάσος θα καεί».

Η κυνική αυτή δήλωση που έγινε on camera, έμελλε να γίνει η επιτομή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Γιατί ένα μήνα αργότερα, το συγκεκριμένο δάσος πράγματι κάηκε… δικαιώνοντας την πρωθυπουργική προφητεία.

Με αυτή τη… ρεαλιστική αντίληψη απέναντι στην ενοχλητική φύση που εμποδίζει αυτό που οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι εννοούν ως ανάπτυξη πολιτεύτηκε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι επιδόσεις του… επιτελικού κράτους στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αναγορεύουν την ελληνική κυβέρνηση σε κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγή.

Οι καμένες δασικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021 αυξήθηκαν στην Ελλάδα περισσότερο από 450% σε σχέση με τις χρονιές 2008 – 2021, υπολογίζονται σε 1.300.000 στρέμματα και είναι ίσες με το άθροισμα των καμένων εκτάσεων από το 2013 μέχρι το 2020.

Εκείνο που αναδεικνύει όμως κατά τρόπο ανάγλυφο την «ελληνική ιδιαιτερότητα», είναι τα συγκριτικά στοιχεία με τις γειτονικές Μεσογειακές χώρες που κάηκαν κι αυτές κάτω από τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS), ενώ η Ελλάδα έρχεται 8η ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στο πλήθος των χαρτογραφημένων δασικών πυρκαγιών το 2021, στις καμένες εκτάσεις ανά δασική πυρκαγιά έρχεται πρώτη και με διαφορά. Με δεύτερη, με τη μισή σχεδόν έκταση την Τουρκία και τρίτη, με το 25% της ελληνικής καμένης έκτασης την Κύπρο.

Τα διεθνή στοιχεία αναδεικνύουν την τραγική διαχείριση της κλιματικής κρίσης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, καθώς διαβεβαιώνουν ότι αν και με τις ίδιες καιρικές συνθήκες και με πολύ λιγότερα περιστατικά δασικών πυρκαγιών, είμαστε πρωταγωνιστές στην καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά.

Που σημαίνει ότι η χώρα μας βαθμολογείται με δύο μεγάλα μηδενικά. Ένα στην αντιπυρική πρόληψη, στον καθαρισμό δηλαδή των δασών από την καύσιμη ύλη και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Δύο δράσεις που αν είχαν προβλεφθεί θα εμποδίζονταν η μεγάλη εξάπλωση της φωτιάς.

Το άλλο μηδενικό το παίρνουμε στην πυροσβεστική καταστολή, όπου η ελλειμματική στελέχωση και ο πλημμελής εξοπλισμός σε επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα επέτρεψαν στις φωτιές να κατακάψουν ό,τι υπήρχε να καεί και μετά να σβήνουν από μόνες τους στη θάλασσα.

Με δυο λόγια η χώρα μας αν και είχε λιγότερα περιστατικά δασικών πυρκαγιών από την Τουρκία, την Κύπρο και τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες, είχε όμως πολλαπλάσιες καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά. Γεγονός που αναδεικνύει την ανεπαρκή διαχείριση από πλευράς αυτού που στη χώρα μας ονομάστηκε κατ’ ευφημισμό «επιτελικό κράτος».

Στη φετινή χρονιά δεν άλλαξαν πολλά. Η Ελλάδα αν και εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα στρατιωτικά αεροπλάνα στο πλαίσιο του αμυντικού ανταγωνισμού με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, στον τομέα της δασοπυρόσβεσης δεν έκανε σχεδόν τίποτε για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Αλλά και όσον αφορά στη στελέχωση της δασοπυρόσβεσης είναι χαρακτηριστικό ότι με δεδομένα τα κενά της περσινής χρονιάς και ενώ φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 550 δασοπυροσβέστες, προσλήφθηκαν στη θέση τους μόνο 500. Με τα οργανικά κενά να υπολογίζονται συνολικά σε 3.500.

Τούτων δοθέντων, το πρώτο τεστ της θερινής σεζόν ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας την κλιματική κρίση για μια ακόμη φορά σαν δικαιολογία, απέτυχε να προλάβει ή και να μετριάσει τις συνέπειες μιας δασικής πυρκαγιάς που ήδη από μέρες είχε προβλέψει η ΕΜΥ και μάλιστα σε μια εύκολα προσβάσιμη περιαστική περιοχή.

Σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη, σε μια κατοικημένη περιοχή πέριξ της Αθήνας, στην οποία οι δασικές εκτάσεις έπρεπε και μπορούσαν να είχαν καθαριστεί εγκαίρως και επιμελώς ώστε να μην υπάρχει ίχνος καύσιμης ύλης και όπου οι αντιπυρικές ζώνες έπρεπε και μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί και διανοιχτεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να μεταδοθεί και να εξαπλωθεί η φωτιά, η κυβέρνηση επιχαίρει που κατάφερε να την κατασβέσει χωρίς θύματα, αφού όμως πρώτα έκαψε 20.000 στρέμματα και κατέστρεψε περιουσίες και δεκάδες κατοικίες.

Οι εικόνες που δημοσίευσε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος για να αναδείξει τη συμμετοχή της αστυνομίας στην δασοπυρόσβεση, με τους αστυνομικούς σε ρόλο πυροσβέστη, με απλά λάστιχα και ποτιστήρια στα χέρια να σβήνουν τις φωτιές, εκθέτουν την Ελλάδα ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η λέξη – κλειδί για την επιβίωση στις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση είναι η προσαρμογή.

Η θεωρία του Δαρβίνου βρίσκει ένα ακόμη ευρύ πεδίο εφαρμογής στην εποχή των παγκόσμιων κλιματικών μεταβολών.

Ο άνθρωπος ως ευφυές ον οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες, προβλέποντας με τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους που έχει στη διάθεσή του τα ακραία φαινόμενα και προλαμβάνοντας τις φυσικές καταστροφές που αυτά προκαλούν προκειμένου είτε να εμποδιστεί η εμφάνισή τους, είτε και να μετριαστούν οι συνέπειές τους.

Προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες σημαίνει πρόβλεψη και πρόληψη. Δυο δράσεις που προϋποθέτουν επενδύσεις στις δημόσιες δομές, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Μόνο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως απέδειξε στη διαχείριση τόσο της υγειονομικής όσο και της ενεργειακής κρίσης, δεν αγαπά ούτε τις δημόσιες δομές, ούτε τις κρατικές παρεμβάσεις, ούτε και το κοινωνικό κράτος.

Όπως είπε με το γνωστό κυνισμό του άλλωστε ο πρωθυπουργός στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία του, τα δάση έτσι κι αλλιώς κάποτε θα καούν…

Πηγή: Tvxs

Keywords
Τυχαία Θέματα