Διεθνής περίγελος από την εικόνα ντροπής στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Σάλος προκλήθηκε από τις φωτογραφίες με τα βουνά από απορρίμματα στην πανέμορφη ακτή του Άη Γιώργη στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας στο προφίλ του στο Facebook, έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου με άσχημο αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα σε ένα μπαλάκι ευθυνών έχουν επιδοθεί τοπικοί φορείς και παράγοντες στη Ζάκυνθο μετά την δημοσίευση φωτογραφίας

Σε σχετική επιστολή της προς τη δημοτική αρχή η πρόεδρος

της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου Αλεξάνδρα Παπαλιάκου αρνείται ότι ο φορές της φέρει την ευθύνη.

Όπως ξεκαθαρίζει: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Όπως αναφέρει για τις αρμοδιότητες της επιτροπής το σχετικό ΦΕΚ 250/Α/23-12-2021, Άρθρο 68, παράγραφος 5:

«Για τη διενέργεια όλων των έργων διοίκησης και διαχείρισης της Πρότυπης Τουριστικής Περιοχής Αξιοποίησης και Προστασίας που αφορούν ενδεδειγμένες ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, αποφυγής κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, συντήρησης, προστασίας και ασφαλούς διαμόρφωσης των διόδων πρόσβασης σε αυτό, η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο ανάθεσης μελετών ή εργασιών για τη συντήρηση και αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, για τη διάνοιξη οδών, την κατάλληλη αντιστήριξη και την ασφαλή διαμόρφωση των διόδων πρόσβασης σε αυτό. Η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων αυτών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού με ειδική χρηματοδότηση που του χορηγείται για τον σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι συμβάσεις ανάθεσης μελετών και έργων για τους σκοπούς του παρόντος υπογράφονται από τον Υπουργό Τουρισμού»

Ωστόσο, από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Νικήτας Αρετάκης υποστήριξε ότι ο χώρος του Ναυαγίου δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου και έτσι δεν είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα.

«Εμείς είχαμε αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου μέχρι και πριν ένα μήνα και είχαμε φροντίσει για την καθαριότητα και στην παραλία αλλά και στο χερσαίο τμήμα πάνω από το Ναυάγιο όπου υπάρχουν κάποιες καντίνες. Τη διαχείριση όμως την έχει η Επιτροπή Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ναυαγίου που έχει συγκροτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021. Θα πρέπει λοιπόν η Επιτροπή να μισθώσει πλοίο και ανθρώπους που να βρίσκονται στην παραλία και να μαζεύουν τα σκουπίδια. Όταν είχαμε εμείς τη διαχείριση είχαμε άνθρωπο που πληρωνόταν από το Δήμο ο οποίος καθάριζε την παραλία και είχαμε και ανθρώπους που πρόσεχαν τους τουρίστες ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το κουφάρι του πλοίου. Πλέον η μόνη μας υποχρέωση είναι να έχουμε ναυαγωσώστη. Η επιτροπή θα πρέπει να βρει άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας, Διονύσης Γιατράς αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία με δική του πρωτοβουλία. Πολλά από τα δικά τους σκάφη άλλωστε μεταφέρουν τους τουρίστες στην παραλία η οποία δεν είναι προσβάσιμη με άλλο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα