Δημοσιογράφος της DW στο πλευρό του Γ. Χρηστίδη για το ρεπορτάζ στο Spiegel: «Είναι εξαιρετικός ρεπόρτερ»

Σε μια εκτενέστατη ανάρτηση στο twitter, προχώρησε ο δημοσιογράφος της DW και ανταποκριτής του γερμανικού μέσου στην Ελλάδα, Florian Schmitz, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες για τον φερόμενο θάνατο ενός μικρού κοριτσιού στον Έβρο, και το οποίο αναθερμάνθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς το γερμανικό Spiegel που είχε μεταδώσει αρχικά την είδηση,

κατέβασε τα σχετικά άρθρα και ύστερα από έρευνα δημοσίευσε τα συνολικά του συμπεράσματα σχετικά με το περιστατικό.

Η αναφορά του Spiegel προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ελλάδα, με πολλά ΜΜΕ, να υποστηρίζουν ότι αποτελεί «απολογία» του γερμανικού περιοδικού και παραδοχή ότι η «μικρή Μαρία» δεν υπήρξε ποτέ.

Ωστόσο, στην ανάρτησή του ο Florian Schmitz της DW, εγκαλεί τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως ο ΣΚΑΪ και το Πρώτο Θέμα ότι αναπαρήγαγαν την είδηση περί «απολογίας» του Spiegel, χωρίς καν να διαβάσουν το αυθεντικό κείμενο του γερμανικού περιοδικού. Επίσης, αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, τονίζει ότι στο αρχικό κείμενο που παρέδωσε στους αρχισυντάκτες του ο Γιώργος Χρηστίδης είχε ακολουθήσει πλήρως τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα ηθικό ζήτημα στο γεγονός ότι ο δημοσιογράφος εισήλθε σε προσφυγικό καμπ με την ιδιότητα του μεταφραστή προκειμένου να συναντήσει τις πηγές του, δηλαδή τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ αυτό απαγορευόταν από τις ελληνικές αρχές.

Με αιχμηρό τρόπο μάλιστα, ο Florian Schmitz τονίζει ότι πολλές φορές μέχρι τώρα οι πρόσφυγες έχουν εργαλειοποιηθεί για να υπηρετήσουν τις πολιτικές ατζέντες της Αθήνας, της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Florian Schmitz:

Πού απολογείται Spiegel για την υπόθεση των 38 του Έβρου; Τα ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνται τον Τάκη Θεοδωρικάκο, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να λέει ότι η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα το έκανε. Δεν βρίσκω τίποτα στο κείμενο που να το υπονοεί αυτό.

Το απόσπασμα έχει αναπαραχθεί στα τυφλά και, όπως φαίνεται, χωρίς να ελεγχθεί η ίδια η αναφορά του Spiegel. Αυτό είναι κάπως κυνικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα ίδια μέσα ενημέρωσης κατηγορούν το Spiegel ότι δεν είχε ελέγξει τα γεγονότα.

Το Πρώτο Θέμα ισχυρίζεται ότι δεν έχει επαληθευτεί ότι η νησίδα είναι ελληνική, και ότι οι πρόσφυγες έκαναν τις περισσότερες βιντεοκλήσεις τους από την τουρκική πλευρά και σπάνια βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά. Πού στην πραγματική αναφορά (του Spiegel) είναι γραμμένο αυτό;

Ο ανταποκριτής του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ΜΜΕ, αθωώθηκε από τον Διαμεσολαβητή. Το κείμενο που κατέθεσε στους αρχισυντάκτες του ήταν διατυπωμένο προσεκτικά και σωστά. Σημαντικό γεγονός που πολλά ελληνικά μέσα δεν μπαίνουν στον κόπο να αναφέρουν.

H αναφορά του Spiegel λέει ξεκάθαρα ότι χρησιμοποιούσε τους αναγαίους όρους όταν μιλούσε για το 5χρονο κορίτσι (φέρεται να είναι νεκρό) και ότι η γερμανική μετάφραση, που έγινε από τον έταιρο αρθρογράφο, χρησιμοποιούσε επίσης τους όρους. Ο εν λόγω συντάκτης θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα.

Ο Γιώργος Χρηστίδης έγινε στόχος συκοφαντικής εκστρατείας από τη δημοσίευση της αρχικής αναφοράς τον Αύγουστο. Δέχτηκε επίθεση επειδή εγγράφηκε ως μεταφραστής για να μιλήσει με την ομάδα στο Φυλάκιο μετά τη διάσωσή τους. Από ηθικής άποψης δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Οι δημοσιογράφοι εργάζονται/πρέπει να εργάζονται προς το συμφέρον του κοινού. Αυτή η υπόθεση απεικονίζει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα στον Έβρο, όπου οι αιτούντες άσυλο απελαύνονται παράνομα σε τακτική βάση. Δημόσιο ενδιαφέρον! Ήταν καθήκον του να συναντήσει τους ανθρώπους με τους οποίους ήταν σε επαφή όλες αυτές τις εβδομάδες, προσωπικά.

Οι αρχές στην Ελλάδα δεν παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές για αιτούντες άσυλο – ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις υψηλού προφίλ όπως αυτή, και μάλιστα σε μια περιοχή όπως ο Έβρος. Έχω πάει πολλές φορές στον Έβρο και προσωπικά ξέρω πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις εκεί ως δημοσιογράφος.

Ο Έβρος είναι μια περιοχή που δεν βρίσκεις πολλούς δημοσιογράφους. Έχει παραμεληθεί από πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Πιστεύω ότι ορισμένοι συνάδελφοι μπορεί να έγραφαν διαφορετικά, αν είχαν όντως δημιουργήσει προσωπικές εμπειρίες κάνοντας ρεπορτάζ από εκεί.

Υπό το πρίσμα αυτό, ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και την Ελλάδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την προσοχή γύρω από αυτήν την υπόθεση για να καλύψουν τα κενά τους αντί να ρίχνουν κατηγορίες και να αγνοούν ότι οι παράνομες πρακτικές στα σύνορα είναι καθημερινή ρουτίνα των ελληνικών και τουρκικών αρχών στον Έβρο, τη Λέσβο κ.λπ.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην έλλειψη γνώσης που έχουν όσον αφορά τα ελληνικά/τουρκικά ζητήματα, καθώς αυτό έχει οδηγήσει σε λανθασμένη προσέγγιση της υπόθεσης των 38 του Έβρου. Θα ήλπιζα για πολύ περισσότερη έρευνα και κριτική σκέψη πριν χρησιμοποιήσω στα τυφλά το επιχείρημα του Relotius (σ.σ.: παλιά υπόθεση fake news του Spiegel).

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να κάνουν πιο σοβαρές ερωτήσεις στην κυβέρνηση. Ο Έβρος είναι γεμάτος τεχνολογία παρακολούθησης και αν οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την ομάδα (όχι πολύ πιθανό) με κάμερες κ.λπ., τότε γιατί η κυβέρνηση καυχιόταν για όλα αυτά στο παρελθόν; Ας απαιτήσουν αποδείξεις!
Αμέτρητα στοιχεία έχουν παρουσιαστεί από ερευνητές, ΜΚΟ και δημοσιογράφους σχετικά με παράνομες πρακτικές στα σύνορα που διεξάγονται από τις ελληνικές αρχές και εποπτεύονται από την Frontex. Ο Γιώργος Χρηστίδης ήταν καθοριστικός παράγοντας για να αποκαλυφθούν όλα αυτά. Είναι ένας εξαιρετικός ρεπόρτερ.

Τίποτα από όσα συνέβησαν σχετικά με την ολοκληρωτική αποτυχία στη διαχείριση της μετανάστευσης σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο δεν θα εξαφανιστεί, μόνο και μόνο λόγω των αμφιβολιών γύρω από ένα μικρό κορίτσι. Το γεγονός είναι: οι αιτούντες άσυλο έχουν πεθάνει και συνεχίζουν να πεθαίνουν προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα.

Το γεγονός είναι: Οι άνθρωποι που μετακινούνται έχουν χρησιμοποιηθεί για τις πολιτικές ατζέντες της Αθήνας, της Άγκυρας και των Βρυξελλών (επίσης του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Παρισιού, της Χάγης, της Ρώμης…) για μεγάλο χρονικό διάστημα και κανένα κόμμα δεν είναι πρόθυμο να ρίξει φως σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, η μετανάστευση έχει γίνει ένα περιθωριοποιημένο θέμα στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Σχεδόν κανένας ενδιαφέρεται, ενώ οι άνθρωποι μετακινούνται και θα μετακινούνται στο μέλλον – για πολλούς λόγους.

Αυτή η αδιαφορία είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις κλιμακώσεις στα εξωτερικά σύνορα και το γεγονός ότι οι μετανάστες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ στοχοποιούνται. Αυτό μπορεί να σας κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα προετοιμάσει το μπλοκ για το πολύ δύσκολο μέλλον που έχουμε μπροστά μας.

(1) Where does @DerSpiegel apologize regarding the case of the #Evros 38? Greek media quote Takis Theodorikakos, Minister of Civil Protection, saying that the German weekly did so. I don’t find anything in the text implying this. https://t.co/euP2WmwpUc

— Florian Schmitz (@SchmitzFlorian_) January 3, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα