Δοκιμή για… Αρμαγεδδώνα: Η NASA χτύπησε αστεροειδή για να αλλάξει την πορεία του
Η πρόσκρουση επιβεβαιώθηκε: διαστημόπλοιο της NASA, της υπηρεσίας διαστήματος των ΗΠΑ, έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια αποστολής άνευ προηγουμένου με σκοπό να η ανθρωπότητα να μάθει πώς θα προστατευτεί από δυνητική μελλοντική υπαρξιακή απειλή γι’ αυτή.
Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο αστεροειδής Δίμορφος, σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, άρχιζε να μεγαλώνει σιγά-σιγά στις εντυπωσιακές εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας από κάμερα το σκάφος. Ήταν ευδιάκριτη η γκρίζα ακανόνιστη επιφάνεια του βράχου.
«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από την σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», συνόψισε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Δίμορφος έχει διάμετρο 160 μέτρων και δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο για τον πλανήτη Γη. Είναι δορυφόρος μεγαλύτερου αστεροειδή, του Διδύμου, και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά. Η NASA θέλει να μειώσει την τροχιά κατά 10 λεπτά, με άλλα λόγια να τον κάνει να πλησιάσει τον Δίδυμο.
Θα χρειαστεί αναμονή ημερών ως εβδομάδων προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν πως η τροχιά του αστεροειδή πράγματι μεταβλήθηκε. Θα το κάνουν χάρη σε τηλεσκόπια στη Γη, που θα παρατηρήσουν την διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο μετά την πρόσκρουση.
Αν και ο στόχος είναι πολύ λιγότερο θεαματικός σε σύγκριση με τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το φιλμ Αρμαγεδδών, αυτή η άσκηση «πλανητικής άμυνας», που βαπτίστηκε DART («βέλος», στα αγγλικά, ακρώνυμο του όρου Double Asteroid Redirection Test) σηματοδοτεί την πρώτη δοκιμή της τεχνικής αυτής. Επιτρέπει στη NASA να κάνει πρόβα για την περίπτωση που αστεροειδής εγείρει μια μέρα απειλή να συγκρουστεί με τη Γη.
Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια. Για να χτυπήσει στόχο τόσο μικρό όσο ο Δίμορφος, η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη, σαν να επρόκειτο για αυτοκατευθυνόμενο πύραυλο.
Τρία λεπτά μετά την πρόσκρουση, δορυφόρος μικρού μεγέθους, περίπου όσου έχει κουτί παπουτσιών, που ονομάζεται LICIACube και αφέθηκε από το σκάφος προτού γίνει η σύγκρουση, επρόκειτο να περάσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή για να συλλέξει εικόνες.
Το εγχείρημα παράλληλα επρόκειτο να παρακολουθείται από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb, που επρόκειτο να εντοπίσουν το σύννεφο σκόνης ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί η ποσότητα της ύλης που εκτινάχθηκε.
Θα επιτραπεί επίσης να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεση του Δίμορφου, που είναι αντιπροσωπευτικός αστεροειδών που απαντώνται συχνά, άρα να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Το ευρωπαϊκό σκάφος Ήρα, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024, θα παρατηρήσει από κοντά τον Δίμορφο το 2026, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης και να μετρηθεί, για πρώτη φορά, η μάζα του αστεροειδούς.
Οι αστεροειδείς έχουν επιφυλάξει εκπλήξεις για τους επιστήμονες στο παρελθόν. Το 2020, το αμερικανικό σκάφος Osiris-Rex παρεισέφρησε βαθύτερα από ό,τι αναμενόταν στην επιφάνεια του αστεροειδή Μπένου. Η ακριβής σύνθεση του Δίμορφου δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.
«Αν ο αστεροειδής αντιδράσει στην πρόσκρουση του DART με τρόπο εντελώς απρόβλεπτο, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε αν η κινητική πρόσκρουση είναι τεχνική που μπορεί να έχει γενική εφαρμογή», επισήμανε ο Τομ Στάτλερ, επιστημονικός επικεφαλής της αποστολής.
Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαλείφθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης αστεροειδούς μεγέθους 10 χιλιομέτρων με τη Γη.
Σχεδόν 30.000 αστεροειδείς κάθε μεγέθους έχουν καταλογογραφηθεί (σχετικά) κοντά στη Γη. Σήμερα, κανένας από τους γνωστούς αστεροειδείς δεν απειλεί τον πλανήτη μας, τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια. Εκτός αν δεν έχει καταγραφεί ακόμα.
Αυτοί που έχουν μέγεθος ενός χιλιομέτρου και πλέον έχουν καταγραφεί πρακτικά όλοι, λένε επιστήμονες. Όμως προσθέτουν ότι δεν είναι καταγεγραμμένο παρά μόλις το 40% των αστεροειδών μεγέθους 140 μέτρων και πλέον, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή σε μεγάλες περιοχές.
«Το σημαντικότερο καθήκον μας είναι να βρούμε» όσους δεν έχουν εντοπιστεί, τόνισε ο Λίντλι Τζόνσον, ειδικός για την πλανητική άμυνα στη NASA. Όσο συντομότερα βρεθούν, τόσο περισσότερο χρόνο να έχουν οι ειδικοί για να καταρτίσουν σχέδιο άμυνας.
Το πείραμα DART είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα ως προς αυτό, εξηγεί ο κ. Τζόνσον. «Είναι περίοδος που προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό (…) για τη διαστημική ιστορία και ακόμη και για την ιστορία της ανθρωπότητας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Της μίλησε στο μετρό, τον αγνόησε και την έσπασε στο ξύλο – Σοκάρει το βίντεο της επίθεσης
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 27/9 σε δέκα περιοχές της Αττικής - Δείτε τις ώρες
- Συναγερμός για την κακοκαιρία Bogdan – Μήνυμα από το 112 και κλειστά σχολεία
- Υποχρεωτικά POS σε όλους τους επαγγελματίες – Έρχεται και online σύνδεση με ταμειακές μηχανές
- NASA: Τεστ «Αρμαγεδδών» για την Γη - Διαστημόπλοιο χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του [βίντεο]
- Γιατί η Τουρκία "στοχεύει" ξανά τα νησιά μας: Το κακό σενάριο και το… χειρότερο σενάριο
- Power pass: Ώρα πληρωμών, μπαίνουν χρήματα σήμερα στους λογαριασμούς δικαιούχων
- Αγγελική Τεντολούρη: Συνταξιούχοι - Εξαπάτηση κατ’ εξακολούθηση
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
- ΚΑΤ: Μυστήριο με γυναίκα που γέννησε μέσα σε λεκάνη τουαλέτας - «Δεν ήξερα ότι ήμουν έγκυος» λέει η ίδια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoutiPandoras
- Τελευταία Νέα KoutiPandoras
- Δοκιμή για… Αρμαγεδδώνα: Η NASA χτύπησε αστεροειδή για να αλλάξει την πορεία του
- O καιρός σήμερα: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα
- Συναγερμός για την εξαφάνιση 25χρονου
- Απορρίφθηκε ψήφισμα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας απο την παράταξη του δημάρχου Ζέρβα
- Πήρε ρωσική υπηκοότητα ο Σνόουντεν δια χειρός…Πούτιν
- Μεσσηνία:H ομολογία… του πατέρα που κακοποίησε το βρέφος – «Το ταρακούνησα να ηρεμήσει»
- Ειδικό Δικαστήριο: Απερρίφθη το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης Tουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης
- Την Παρασκευή στην Εξεταστική ο Νίκος Ανδρουλάκης
- Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς AfD στη Σαξονία
- Άγρια καταστολή δίχως τέλος στο Ιράν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ενέργεια: Πυρά Γιάννη Μασούτη κατά των παρόχων!
- Η Ιαπωνία μεταξύ περισυλλογής και διαμαρτυρίας στην κηδεία του Σίνζο Άμπε
- Προϋπολογισμός: Έξτρα «πυρομαχικά» για την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023
- Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
- Nord Stream 2: Διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα
- Μακρόν: Η Γαλλία θα σεβαστεί την ψήφο των Ιταλών
- Ιστορική στιγμή! Σκάφος καμικάζι της NASA έπεσε πάνω σε αστεροειδή για να τον βγάλει από την πορεία του | Video
- Aντιγήρανση, ενυδάτωση και λάμψη με… σοκολάτα
- Δήμος Θεσσαλονίκης: Αποχή των υπαλλήλων από την εργασία τις Κυριακές
- Τι λέει το πόρισμα για τον ιερέα στους Αγίους Ισιδώρους: Τον «καίει»