«Εχθροί της Ελλάδας» και οι Financial Times με δημοσίευμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μετά τους New York Times, το Politico και άλλα διεθνή ΜΜΕ που έχουν καλύψει με δημοσιεύματά τους τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας (την ώρα που τα συστημικά εγχώρια ΜΜΕ… ποιούν τη νήσσα), ήρθε σήμερα η σειρά των Financial Times, με άρθρο το οποίο υπογράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη και έχει τίτλο “Οι ελληνικές υποθέσεις

υποκλοπών αυξάνουν την πίεση προς τον Μητσοτάκη”.

Το άρθρο επικαλείται πρόσωπο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα σε σχέση με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού περί “σκοτεινών δυνάμεων” που κρύβονται πίσω από την υπόθεση, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Σύμφωνα με το πρόσωπο αυτό, η αναφορά αυτή “έδειχνε” τη Ρωσία, λόγω της ξεκάθαρης στάσης της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο. “Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς από κράτη […] με άμεσους και έμμεσους τρόπους”, σχολίασε.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τονίζει: “Ποιος ζήτησε και με ποιο σκεπτικό την παρακολούθηση ενός Έλληνα ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την προεδρία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, παραβιάζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα; Αν δεν είναι ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση πολιτική ευθύνη, ποιος ελέγχει τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας;”.

Γίνεται επίσης αναφορά στην αλματώδη αύξηση των ενταλμάτων παρακολούθησης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν τα 15.000 το 2021, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2018, με τον Παύλο Αποστολίδη, διοικητή της ΕΥΠ από το 1999 έως το 2005, να εκφράζει την έκπληξή του για την αύξηση αυτή, σχολιάζοντας: “Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη σημαντική αύξηση με το πέρασμα των χρόνων”.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επεσήμανε πως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μπορεί “να τραυματίσει το αφήγημα που ο Μητσοτάκης χτίζει προσεκτικά τα τελευταία χρόνια, ενός πολιτικού με φιλελεύθερες απόψεις για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα”.

Αναφορά γίνεται επίσης και στη “φωτογραφική” αλλαγή του νόμου που, μετά την καταγγελία του Θανάση Κουκάκη για την παρακολούθησή του, ορίζει ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν είναι υποχρεωμένη να επιβεβαιώσει αν κάποιος πολίτης βρισκόταν υπό παρακολούθηση και αν θεωρείται σήμερα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Κι αυτό μάλιστα παρά την αντίθεση του ίδιου του προέδρου της ΑΔΑΕ, που υποστήριξε πως η αλλαγή αυτή της νομοθεσίας ενδέχεται να μην είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα