Εφευρίσκουν «αντεθνικές» συμπεριφορές για να καλύψουν «υποσχέσεις» προς την Τουρκία – Κατρακυλά σε επικίνδυνο μονοπάτι η ΝΔ

Σε μια επικίνδυνη προσπάθεια αναζήτησης ψήφων έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ, αναμασώντας μέσω δηλώσεων υψηλόβαθμων στελεχών, αλλά και του ίδιου του προέδρου της, επιχειρήματα και διλήμματα που κυριαρχούσαν στον δημόσιο διάλογο κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Η ΝΔ, αρνούμενη να κατανοήσει το πόσο επικίνδυνη είναι για την εθνική ασφάλεια της χώρας η χρήση στο προεκλογικό πεδίο, εθνικά ευαίσθητων ζητημάτων, φτάνει τις τελευταίες ώρες στο σημείο να αποδίδει σε έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και σε

ολόκληρα κόμματα «αντεθνική συμπεριφορά».

Η αρχή έγινε μέσω επίσημης δήλωσης του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εκπροσώπου, και νυν εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος χαρακτήρισε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική εξαίρεση», αναφερόμενος στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Ο κ. Τσίπρας αντί να κουνάει το δάχτυλο στη ΝΔ πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση τη δική του και του κόμματός του, να πάψει να λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση και να δώσουν μια πολύ καθαρή απάντηση τα δύο στελέχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, δίνοντας το σινιάλο για την ολική επίθεση της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, φλερτάροντας με το ενδεχόμενο να αποκαλέσει… «προδότη» τον πολιτικό της αντίπαλο.

Επικίνδυνες ατραποί: Ο Μητσοτάκης ταυτίζει ΣΥΡΙΖΑ με Τουρκία

Αποκορύφωμα της επικίνδυνης θέσης της ΝΔ αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όπου προχώρησε σε δύο πρωτοφανείς αναφορές.

Αφενός, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης ταύτισε απολύτως την Τουρκία, με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτησή του αποτελεί μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Τουρκία ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων:

«Κυρία Ζαχαρέα, θα το πω όπως το αισθάνομαι: η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει το ίδιο ακριβώς όπως ψήφισε, ενδεχομένως, γιατί κάνει αυτή την επιλογή. Δεν θα αλλάξει αυτό τη δική μου πολιτική την επόμενη μέρα -εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός- απέναντι στη μειονότητα. Αλλά είναι κρίμα, για να μην χρησιμοποιήσω πιο βαριά λέξη, να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση από το Προξενείο, με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο. Και να σας πω κάτι; Το μήνυμα της δημόσιας τοποθέτησής μου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά και την Τουρκία. Λοιπόν, ανάμιξη στα δικά μας τα εσωτερικά -γιατί είναι εσωτερικό ζήτημα αυτό- δεν δεχόμαστε».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε μια ακόμη τρομακτική αναφορά, υπονοοώντας ότι το θέμα της Θράκης ενδέχεται να τεθεί από τον ίδιο στον Ταγίπ Ερντογάν, παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι είναι διατεθειμένος να ανοίξει μόνος του ένα νομικά λυμένο και κατοχυρωμένο θέμα. Συγκεκριμένα ερωτώμενος σχετικά με το αν θα κάνει το πρώτο βήμα για μια συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο και για το «μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συνομιλία», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν στέκεται στους τύπους» και ότι μια συνομιλία θα είναι «ευκαιρία να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο των συνομιλιών μας».

«Εγώ δεν στέκομαι στους τύπους. Έχω ήδη απευθύνει δημόσια πρόσκληση στον Πρόεδρο Erdoğan να συναντηθούμε, εφόσον με εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου έχουμε σύνοδο κορυφής του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου. Προφανώς ο κ. Erdoğan δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα, διότι περιμένει να δει τι θα γίνει στις εκλογές. Πιστεύουμε, όμως, ότι αργά ή γρήγορα μία τέτοια συνάντηση θα γίνει. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο των συνομιλιών μας με την Τουρκία».

Αργότερα βεβαίως, και έχοντας πει τα παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε να επαναλάβει την πάγια εθνική θέση ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλα θέματα πλην των θαλασσίων ζωνών, ωστόσο, το μήνυμα του «επανακαθορισμού του πλαισίου των συνομιλιών» είχε ήδη σταλεί.

Άλλωστε, μόλις τον περασμένο μήνα η Καθημερινή δημοσίευσε αποκλειστικές δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε αναφορά σε… υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τις οποίες οφείλει να τηρήσει:

«Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας. Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».

Το ποιοι είναι οι «λόγοι» που οφείλει να τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, φυσικά παραμένουν άγνωστοι.

Χρησιμοποιούν τα εθνικά θέματα για να ψαρέψουν ψήφους στην ακροδεξιά

Πάντως, η «γραμμή» που έδωσαν Μητσοτάκης και Σκέρτσος διαπέρασε άμεσα τις τοποθετήσεις των στελεχών της ΝΔ, οι οποίοι σε δημόσιες δηλώσεις τους αμφισβητούν ανοιχτά όχι απλά τον πατριωτισμό, αλλά και την ίδια την αφοσίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους εθνικούς στόχους στης χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη, μέχρι πρότινος Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος ερωτώμενος στην εκπομπή kontra24 για το αν συμφωνεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «εθνική εξαίρεση», όχι μόνο δεν διαχώρισε τη θέση του, αλλά ενίσχυσε το… επιχείρημα «απλώνοντας» ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των ζητημάτων που, κατά τον ίδιο, τοποθετούν την αξιωματική αντιπολίτευση στο περιθώριο του «εθνικού κορμού», όπως θα χαρακτηριζόταν με την ορολογία του ’50 που επιδιώκει η ΝΔ.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι «εθνική, εθνικότατη, εξαίρεση είναι να μην ψηφίζεις τις αμυντικές δαπάνες. […] Η εξαίρεση είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, όταν επισημάνθηκε ότι στην πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται και ένας πρώην Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, εκείνος επέμεινε στο παρανοϊκό επιχείρημα ότι αν δεν διαφοροποιηθεί, τότε εντάσσεται και ο ίδιος στον χαρακτηρισμό που απευθύνει συλλήβδην στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ.

«Δεν τον είδα να διαφοροποιείται. Διαφωνεί ο κ. Αποστολάκης με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και δεν το λέει; Εάν ο κ. Αποστολάκης πιστεύει ότι δεν πρέπει να ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες να βγει να το πει. Υπάρχει ένας συμβολισμός που υπηρετείται από τις αμυντικές δαπάνες», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα