Εκλογές 2023: Η κοινωνία δεν είναι ένα απλό άθροισμα ατόμων

Συχνά, χαρακτηρίζουν πολλοί έναν λαό είτε«σοφό» είτε «παραπλανημένο» είτε «θυμωμένο» είτε «φοβισμένο», ανάλογα με την υποκειμενική πρόσληψη του εκάστοτε εκλογικού αποτελέσματος.

Καταρχάς, η κοινωνία δεν είναι ένα απλό άθροισμα ατόμων, αλλά ένα πλέγμα σχέσεων το οποίο προσλαμβάνεται ποικιλοτρόπως από τον καθένα, διαφοροποιείται με την εμπειρία, ωριμάζοντας την όποια ιδεολογία. Είναι πολιτικό ον ο άνθρωπος, δεν υπάρχει χωρίς τον Άλλο, ακόμη κι όταν είναι μόνος φέρει μέσα του τον Άλλο.  Συνεπώς, οι προαναφερθείσες γενικεύσεις της συμπεριφοράς ενός λαού φανερώνουν αυτόν που γενικεύει, δηλαδή

τη φαντασιακή του εικόνα για τον «λαό».

Τι συνέβη στην Ελλάδα, λοιπόν; Λιγότεροι από τους μισούς των μισών(το 40%του 60%)εκλογέων ψήφισαν τον Κυριάκο, λιγότεροι από τους μισούς των μισών των μισών τον Αλέξη κ.ο.κ. Απλά, το 2,4 στα 10 “αποφασίζει” πώς θα κυβερνηθούν οι δέκα για 4 χρόνια. Αλλά και αυτό το 2,4 ούτε ενιαίο ούτε επαρκώς ενημερωμένο είναι.

Για παράδειγμα: Υπέρτατη αξία(υποτίθεται ότι) είναι η ανθρώπινη ζωή. Όμως είχαμε, αναλογικά, τους περισσότερους νεκρούς από covid στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πολιτική επιλογή.  Μάλιστα, επέμενε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, να του δώσουν μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι, ενώ την είχε στο συρτάρι του επί μήνες …

Δεν μπορώ να ξεχάσω την κυβερνητική ατάκα, δηλωτική της κυβερνητικής αντίληψης: «Με περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους !» Παρ’ όλα αυτά, χάρη στην προπαγάνδα, λέει η ώριμη ψηφοφόρος: «Του έτυχαν του παιδιού (Κυριάκου) όλες αυτές οι καταστροφές (πανδημία, συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία) και τα έβγαλε πέρα».

Πώς, με τι κόστος; Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επισημαίνει την απουσία τηλεδιοίκησης στα Τέμπη. Αλλά και πριν από αυτήν, ένα μήνα πριν το τραγικό γεγονός, είχε επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα γι’ αυτή την απουσία, επί τέσσερα (!) χρόνια, μετά την πυρκαγιά στο κέντρο τηλεδιοίκησης… Αφήστε που ο αρμόδιος υπουργός ειρωνευόταν την αντιπολίτευση ,στη Βουλή, όταν του είχαν θέσει το θέμα της ασφάλειας.Το θράσος και η ανεπάρκειά του επιβραβεύτηκαν μητσοτακικά και εκλογικά, προφανώς λόγω ονόματος.Για το τρίτο μεγάλο έγκλημα (ναυάγιο έξω απ’ την Πύλο) είναι πρόδηλη η ευθύνη (περιοχή έρευνας και διάσωσης του ελληνικού λιμενικού).Το λιμενικό και ενημερωμένο ήταν,πολλές ώρες πριν, ενώ σκάφος του έπλεε πλάι στο αλιευτικό επί 4 ώρες… Αλλά η προπαγάνδα, προπαγάνδα: Για το ναυάγιο έφταιγαν τα… διεθνή ύδατα και. τα θύματα που δεν ήθελαν να τα σώσουμε (σιωπή για το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνητικές οδηγίες για ρυμουλκήσεις – επαναπροωθήσεις), για τα Τέμπη έφταιγαν ο σταθμάρχης και οι κυβερνήσεις μέχρι τον… Τρικούπη (και όχι η τετράχρονη ολιγωρία αποκατάστασης του κέντρου τηλεδιοίκησης).

Για τους νεκρούς της πανδημίας έφταιξαν η… πανδημία, οι νέοι που συγκεντρώνονταν στις πλατείες (και όχι η απαξίωση του Ε.Σ.Υ) …

ΥΓ: Ρεκόρ αποχής, ακόμη λιγότεροι από τους προαναφερθέντες , περίπου δύο στους δέκα, ανέδειξαν κυβέρνηση για τους δέκα. Κατέβηκε η στάθμη της θάλασσας των ψηφοφόρων και αναδύθηκαν-αναδείχθηκαν νησίδες διαμαρτυρομένων. Πρώτο «κόμμα» η αποχή, αφού ο ένας στους δύο περίπου επέδειξε αδιαφορία, απογοήτευση…

Keywords
Τυχαία Θέματα