Εκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν επέλεξε την 28η Μαΐου – Η ιστορική σύνδεση που ήθελε να αποφύγει πάση-θυσία

Τα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν «βουίξει» τις τελευταίες εβδομάδες για τις ημερομηνίες των εκλογών. Όλες οι πληροφορίες έδειχναν ως… «υποψήφιες» τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαΐου.

«Ή 21 ή 28 Μαΐου», έλεγαν με σιγουριά όλοι οι πολιτικοί συντάκτες στις επίμονες ερωτήσεις συναδέλφων και φίλων για τις εκλογικές τους εκτιμήσεις.

Η τελική απάντηση δόθηκε σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι εκλογές

θα διεξαχθούν την 21η Μαΐου.

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός συνυπολόγισε σειρά παραγόντων στην απόφασή του, με κυριότερη ίσως την επιθυμητή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που οι εκλογές του Μαΐου δεν καταλήξουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου, γεγονός που τις τοποθετεί αμέσως μετά το τέλος των Πανελληνίων εξετάσεων και συνεπώς, η «έξοδος» των νεότερων ψηφοφόρων (που δεν φαίνεται να προτιμούν τη ΝΔ στην πλειοψηφίας τους) θα είναι μαζική προς τους… διακοπικούς τους προορισμούς.

Πάντως, στην απόφαση για τη μη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στις 28 Μαΐου φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και η πολιτική ιστορία του τόπου.

Οι εκλογές της 28ης Μαΐου που δεν έγιναν ποτέ

Μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας ήταν προγραμματισμένη για μια 28η Μαΐου.

Το έτος ήταν το 1967.

Στις 14 Απριλίου η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η οποία κυβερνούσε από τις 3 Απριλίου, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, όσο και του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ανακοίνωσε εκλογές για τις 28 Μαΐου. Θα ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση εν μέσω των οδυνηρών αποτελεσμάτων των Ιουλιανών του 1965.

Την περίοδο εκείνη, διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές της 28ης Μαΐου θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, δίνοντας έτσι τέλος στην πολιτική αναταραχή που είχαν προκαλέσει τα Ιουλιανά.

Έτσι, και για λόγους που έχει γράψει πλέον με ανεξίτηλα γράμματα η ιστορία της χώρας, έναν μήνα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 28ης Μαΐου, δηλαδή στις 21 Απρίλη του 1967, εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, εγκαθιδρύοντας ένα τυραννικό καθεστώς που έμελε να επιβιώσει για μια από τις πιο μαύρες επταετίες της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι κανένας σύγχρονος πρωθυπουργός δε θα ήθελε οι εκλογές στις οποίες ελπίζει να επανεκλεγεί, να είναι ταυτισμένες με τις εκλογές που δεν πρόλαβαν ποτέ να γίνουν στην Ελλάδα επειδή τις πρόλαβαν… τα γεγονότα.

* Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου απεικονίζει ομάδες οπαδών της Ένωσης Κέντρου να διαπληκτίζονται με οπαδούς της ΕΡΕ στα Προπύλαια, μια ημέρα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο (Πηγή: Associated Press)

Keywords
Τυχαία Θέματα