Εκτός εκλογών ο Κασιδιάρης – Σκεπτικισμός στην αντιπολίτευση για το κυβερνητικό «μπλόκο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε προαναγγελία νομοθετικής ρύθμισης για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου «εγκληματικές οργανώσεις» που δεν υπηρετούν την «ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος», έχοντας ως προφανή στόχο το να στηθεί «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και στα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και το Μέγαρο Μαξίμου

καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τη στηρίξουν. Η ακριβής φράση του πρωθυπουργού (συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα») ήταν πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις». Σύμφωνα δε με αναφορές, χθες (16/10)  λίγο μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα συμφωνήσει τουλάχιστον σε αυτό».

Τι προβλέπει η ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση

Παρότι η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ και με 151 ψήφους, η κυβέρνηση ΝΔ επιθυμεί να υπάρξει συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Περαιτέρω οι ψήφοι της αξιωματικής είναι απολύτως απαραίτητοι για να εκπληρωθεί η πρόβλεψη με την οποία η νομοθετική παρέμβαση να ισχύσει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι δικαίωμα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει το κόμμα που, θα πρέπει να έχει ιδρυθεί νομίμως και οι επικεφαλής του να μην έχουν καταδικαστεί:

-για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση

-σε ισόβια κάθειρξη

-για τα αδικήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Κλειδί για να αποκλειστούν τυχόν ελιγμοί που ακούγεται ότι εξετάζονται από την πλευρά Κασιδιάρη, θεωρείται η διάταξη που αφορά στην οργάνωση και στη δράση του κόμματος που «πρέπει να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Όπως αναφέρεται από τους συντάκτες της ρύθμισης, για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου.

Σκεπτικισμός στην αντιπολίτευση για το κυβερνητικό «μπλόκο»

Την τροπολογία της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κυβερνητικό προσχέδιο της διάταξης εστάλη κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου σε ορισμένα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε να υπάρξουν διορθώσεις και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αν και όλα τα κόμματα θέλουν να τελειώσει οριστικά η χώρα με το ναζισμό, εξέφρασαν ορισμένες ενστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του προς συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου, με τα στελέχη του να τονίζουν ότι ενδεχομένως και να υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και γι αυτό και ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις. Με πρώτο και κύριο τη ρητή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα των εν λόγω οργανώσεων.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έλαβε και αυτό γνώση του κυβερνητικού σχεδίου. Ο Περισσός σημειώνει ότι έχει μέτωπο απέναντι στις ναζιστικές οργανώσεις που πρέπει να εξαφανιστούν από την κοινωνία. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ρύθμιση θα πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων και να μην εμπεριέχει επικίνδυνες γενικεύσεις και τη θεωρία των άκρων.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν αξιολόγησε σε βάθος το προσχέδιο της τροπολογίας, ζητάει να είναι συνταγματικά θωρακισμένη και να διασφαλιστεί ότι θα είναι λειτουργική.

Όπως όλα δείχνουν, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει υπόψη τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και θα επιχειρήσει με αλλαγές στο κυβερνητικό προσχέδιο να συγκεντρώσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση του πολιτικού κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα