Επιτροπή για τους σεισμούς: Στο «κόκκινο» Λέσβος, Εύβοια, Θήβα και Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται ενεργοποίηση κάποιου παρακείμενου ρήγματος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ειδικότερα, συνεδρίασε εκ νέου η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου προκειμένου να εξετάσει όλα τα νεότερα

στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.

Στους πολίτες της Λέσβου συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα.

Παπαδόπουλος: Ασταθής η κατάσταση στη Λέσβο

Για τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε πολλαπλά μέτωπα στη χώρα μας μίλησε χθες Τετάρτη 11/1 ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή η Λέσβος είναι η πιο επίφοβη περιοχή».

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν σε θέση να πει αν ο μέγιστος σεισμός που έχει καταγραφεί στη Λέσβο ήταν και ο κύριος τονίζοντας επιπρόσθετα πως «προς το παρόν δεν έχουν προσδιορίσει τις διαστάσεις του ρήγματος στη Λέσβο».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στο νησί λέγοντας: «Δεν έχουμε την εικόνα μία ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας. Αυτό φαίνεται από πολλά στοιχεία που είναι τεχνικά και δεν έχει νόημα να αναλυθούν εδώ».

«Ότι είχαμε τον 4,8 Ρίχτερ που είναι είναι κατά τι μικρότερος από της 7ης Ιανουαρίου που έκανε 4,9 δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι μία ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Απλώς είναι κατά τι μικρότερος. Το σύνολο όμως και όλους τους 120 σεισμούς που έχουν γίνει ως τώρα δεν δίνουν εκείνη την ξεκάθαρη εικόνα μιας μετασεισμικής ακολουθίας ομαλά και φυσιολογικά εξελισσόμενης που θα μας έκανε να πούμε ξέρετε ο 4,9 ήταν ο κύριος. (…)

Θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι ασταθής. Στη φυσική και τη γεωφυσική εννοούμε ότι είναι ασταθής όταν πάει και προς τη μία πορεία δηλαδή να μη γίνει μεγαλύτερο από 4,9 και να ακολουθηθεί η σχετικώς ομαλή μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες ημέρες, ασταθής όμως σημαίνει ότι μπορεί να πάει και προς την άλλη πορεία με ενδεχόμενο έστω και ενός μεγαλύτερου σεισμού αν και με μικρότερη πιθανότητα παραμένει ανοιχτό», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Προβληματισμό εξέφρασε για τους σεισμούς στη Μυτιλήνη λέγοντας πως αφενός εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αφετέρου ότι σεισμική δραστηριότητα κοντά σε μεγάλο ρήγμα.

«Βρισκόμαστε σε παρακείμενο ρήγμα δεν είναι του 1867. Νομίζω η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί είναι πάρα πολύ μικρή», ανέφερε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα