Εργαζόμενοι Βυζαντινού Μουσείου κατά Μενδώνη: «Έχουμε και μνήμη και συνείδηση»

Βολές κατά της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη εκτοξεύουν με μια μακροσκελή ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου, με αφορμή τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξη της για τις «αρρυθμίες» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στους εργαζόμενους του μουσείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «Δεδομένου ότι η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «στις δημοκρατίες ο νόμος εφαρμόζεται» υποθέτουμε ότι δεν αγνοεί ή ακυρώνει το δημοκρατικό μας δικαίωμα να συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει τα σωματεία μας αναφορικά

με την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος στερεί τα μουσεία από τις διασφαλίσεις που τους παρείχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία από την εποχή σύστασης του ελληνικού κράτους».

Σε άλλο σημείο, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «Ως υπάλληλοι του ΒΧΜ την ενημερώνουμε ότι έχουμε και μνήμη και συνείδηση. Και την καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση όσων υπαλλήλων δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στα ΝΠΔΔ, ώστε να φανεί αν το πρόβλημα έγκειται στους εργαζόμενους, ή στην έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας, ενδιαφέροντος και οράματος προς όφελος των πολιτών και των μνημείων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Οι «αρρυθμίες» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η υπουργός πολιτισμού, κ. Μενδώνη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» στις 30/7/2023 έκανε λόγο για τις «αρρυθμίες» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 5021/23, επιρρίπτοντας ευθύνες στους εργαζόμενους του μουσείου. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι ενώ στα υπόλοιπα τέσσερα μουσεία «τα πράγματα έχουν μπει σε τροχιά», στο ΒΧΜ «υπάρχουν ακόμη αρρυθμίες. Κάποιοι ξεχνούν ότι είναι δημόσιοι λειτουργοί και οφείλουν να σέβονται τους νόμους».

Δεδομένου ότι η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «στις δημοκρατίες ο νόμος εφαρμόζεται» υποθέτουμε ότι δεν αγνοεί ή ακυρώνει το δημοκρατικό μας δικαίωμα να συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει τα σωματεία μας αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος στερεί τα μουσεία από τις διασφαλίσεις που τους παρείχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία από την εποχή σύστασης του ελληνικού κράτους. Πρέπει ωστόσο να της επισημάνουμε ότι ο νόμος καρκινοβατεί κυρίως επειδή έλλειψε η προετοιμασία έναντι των συνεπειών του, και επειδή λείπουν οι διαδικασίες, οι οποίες θα προστατεύουν από την παρατυπία κάθε βήμα της εφαρμογής του.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 5021/23: α) δεν συνοδεύτηκε από μελέτη που να υποδεικνύει με αριθμούς και ποιοτικά στοιχεία τίνος προβλήματος τη θεραπεία επιδιώκει, β) δεν έλαβε υπόψη τη γνώμη κανενός από τους «δημόσιους λειτουργούς» που τώρα επιπλήττει, γ) δεν έτυχε της υποστήριξης (στη δημόσια σφαίρα και στη Βουλή) κανενός από τους θεσμικούς φορείς των εργαζομένων ή της κοινωνίας των πολιτών (το αντίθετο), δ) δεν προνόησε ούτε καν για τα στοιχειώδη, όπως την ύπαρξη πρωτοκόλλου εγγράφων στα ΝΠΔΔ, βάσει του οποίου οι υπάλληλοι να εκτελούν με διαφάνεια τα καθήκοντά τους. Και οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις, που λογικά τίθενται σε μία δημοκρατική πολιτεία, περνούσε από το χέρι της υπουργού να εκπληρωθούν – δεν νομιμοποιείται λοιπόν τώρα να γκρινιάζει και να μέμφεται άλλους.

Εφόσον ο νόμος ισχύει, η ίδια η υπουργός πριν απ’ όλους οφείλει να τον εφαρμόσει, κινητοποιώντας: α) τα ΔΣ για να συντάξουν τους οργανισμούς λειτουργίας των νέων ΝΠΔΔ, προκειμένου να αποχωρήσουν όσοι από τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους το επιθυμούν, β) τις διορισμένες επιτροπές, καθώς και την ΓΔΟΥ για να συντάξουν τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής των άρθρων 19 και 20, γ) τον Υπηρεσιακό Γραμματέα για να κατανείμει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία τις οργανικές θέσεις των υπηρετούντων στα ΝΠΔΔ υπαλλήλων. Πουθενά ο νόμος δεν αναφέρει ότι αυτές οι πράξεις υλοποίησής του εξαρτώνται ή πρέπει να εξαρτηθούν από εγκλωβισμένους στα ΝΠΔΔ υπαλλήλους. Ας αφήσει λοιπόν τα προσχήματα.

Εφόσον δε η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε ειδικώς στο ΒΧΜ, επιβάλλεται από μέρους μας μια ειδική αναφορά. Κατά την ψήφιση του Ν. 5021/23 η υπουργός επικαλέστηκε τον μακαρίτη Δ. Κωνστάντιο, υποστηρίζοντας πως οι προθέσεις της για τα μουσεία ταυτίζονται με το όραμα εκείνου. Αυτό όμως θα έπρεπε να το πει εμφατικά και στην εκλεκτή της σύμβουλο, την οποία διόρισε Γενική Διευθύντρια στο ΒΧΜ τον Απρίλιο, και η οποία ως υπηρεσιακή διευθύντρια του ΒΧΜ επί επτά συναπτά έτη είχε ήδη φροντίσει να ακυρώσει κάθε κατάκτηση του Κωνστάντιου στο ΒΧΜ σε επίπεδο οργάνωσης, επιστημοσύνης, επαφής με τους πολίτες και το κοινό, υπαλληλικών και ανθρώπινων σχέσεων, αισθήματος ευθύνης και καθήκοντος, παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας και αναπτυξιακής δυναμικής. Με την ίδια έμφαση η κ. υπουργός ας υπενθυμίσει στην εκλεκτή της ότι οφείλει να εφαρμόζει πρώτα η ίδια τον Ν. 5021/23, πριν ζητήσει από τους υπαλλήλους να πράξουν το ίδιο. Για τον λόγο αυτό παραπέμπουμε εκ νέου στο πρόσφατο (από 18/9/2023) υπόμνημα των σωματείων μας προς την υπουργό, στο οποίο μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα περιγράφεται η απόπειρα της Γενικής Διεύθυνσης να εφαρμόσει στρεβλά τον νόμο, εμπλέκοντας τους υπαλλήλους σε αδιέξοδες υποθέσεις καταγραφών που εκκινούν «από Αδάμ», λες και η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτελεί παράρτημα του στρατού, όπου ακόμη πραγματοποιούνται καψόνια. (https://www.sea.org.gr/details.php?id=1390)

Στη συνέντευξή της η κ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα που έχει παρουσιάσει στην εφαρμογή του ο νόμος 5021/23 οφείλονται στους εργαζομένους των μουσείων που αντιδρούν. Ως υπάλληλοι του ΒΧΜ την ενημερώνουμε ότι έχουμε και μνήμη και συνείδηση. Και την καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση όσων υπαλλήλων δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στα ΝΠΔΔ, ώστε να φανεί αν το πρόβλημα έγκειται στους εργαζόμενους, ή στην έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας, ενδιαφέροντος και οράματος προς όφελος των πολιτών και των μνημείων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα