Φορολογικές δηλώσεις: τα έξι κακά της μοίρας μας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η τραγωδία του έλληνα φορολογούμενου δεν συνίσταται μόνο στο ότι καλείται να καταβάλει περισσότερους φόρους με λιγότερα χρήματα στην τσέπη σε σχέση με πέρυσι, αλλά και στο ότι το κράτος τον υποβάλλει σε χίλιες μύριες ταλαιπωρίες προκειμένου να καταθέσει σωστά τη φορολογική του δήλωση. To www.koutipandoras.gr, με τη συνδρομή του λογιστή-φοροτεχνικού Αντώνη Μουζάκη, καταγράφει τις έξι πιο τρανταχτές παγίδες που βρίσκουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι:

1.Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε όλα μας τα εισοδήματα, ακόμα και τους τόκους καταθέσεων και τα μερίσματα

μετοχών.

2.Το υπουργείο Οικονομικών υποτίθεται πως θέλει να βοηθήσει μέσω της συλλογής από τις εφορίες στοιχείων από τις τράπεζες, γεγονός που αναμένεται όμως να δημιουργήσει προβλήματα με τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους υπάρχουν συνδικαιούχοι.

3. Όσοι είναι άνω των 18 ετών, παραμένουν προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους υποχρεούνται να βγάλουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

4. Λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευτεί πως θα έστελνε τους κλειδάριθμους ταχυδρομικώς στους φορολογούμενους. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί, με τους περισσότερους να στήνονται με τις ώρες στις ουρές των εφοριών.

5. Υποτίθεται πως με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων θα κερδιζόταν όχι μόνο χρήμα, αλλά και χρόνος. Ωστόσο αποδεικνύεται δώρο άδωρο, αφού η εκκαθάριση μπορεί να γίνει ακόμα και δύο μήνες μετά λόγω του ότι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται εντός 15 ημερών από την υποβολή της δήλωσης να καταθέσουν στις εφορίες τα απαραίτητα προς έλεγχο στοιχεία. Δεδομένου ότι το σχετικό σύστημα δεν έχει ανοίξει κι ο αριθμός των εφοριακών έχει μειωθεί, ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την καθυστέρηση που αναμένεται.

6.Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός μας. Αν, όμως, κάποιος έχει πραγματικό εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά τεκμαρτό 20.000 ευρώ οφείλει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας όχι 2.500 ευρώ, αλλά 5.000 ευρώ. Αν δεν το κάνει, θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 250 ευρώ για τη διαφορά των 2.500 ευρώ.

Το νέο φορολογικό

Στο μεταξύ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

1. Αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5%.

2. Κατάργηση της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος.

3. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα θεωρούνται η απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων, η αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρίας.

4. Αυξάνεται από το 10% στο 11% ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ.

5. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ. μ.

6. Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

7. Μειώνεται από 20% σε 15% ο συντελεστής φόρου υπεραξίας (μεταβιβάσεις ακινήτων, μετοχές κλπ).

8. Αυξάνεται από 55% στο 80% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες κι ετερόρρυθμες εταιρίες.

9. Κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογείται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

10. Δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ, αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω τράπεζας ή με τραπεζική επιταγή.

11. Στη φορολογική κατοικία των νομικών προσώπων αναφέρεται ρητώς σε ποιές περιπτώσεις μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και με βάση αυτές ακριβώς τις διατάξεις θα φορολογείται ή όχι στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα