Γ. Πλειός για Επιτροπή Λογοκρισίας: «Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση στις παγκόσμιες κατατάξεις – “Χτυπούν” τα ΜΜΕ στην παραγωγή της είδησης»

Λάβρος κατά της νέας επιτροπής Λογοκρισίας που «στήνει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε δηλώσεις του στο koutipandoras.gr και στο Documentonews.gr ο καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας, Γιώργος Πλειός.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα να ελέγξει τα ΜΜΕ. Εκεί που συναντά δυσκολίες είναι στον Τύπο και στο διαδίκτυο γιατί δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο αφού ειδικά τα social media ελέγχονται από παγκόσμιες εταιρείες. Θεωρώ λοιπόν ότι

αφού δεν μπορεί να ελέγξει τη διακίνηση της πληροφορίας, προσπαθεί να ελέγξει την παραγωγή της. “Χτυπά” τα μέσα στην παραγωγή της είδησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Πλειός μάλιστα, προβλέπει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «θα συναντήσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που θα μας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις παγκόσμιες κατατάξεις ελευθερίας του Τύπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Επιτροπή Λογοκρισίας Μητσοτάκη: Μέρος του προβλήματος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Η πρωτοβουλία έχει πολλές ανακολουθίες, αντιφάσεις και νομικά προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί ποτέ και ακόμη κι αν εφαρμοστεί θα συναντήσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις και από το εξωτερικό», σημειώνει ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή που στήνει η κυβέρνηση θα ελέγχει αν κάποια εφημερίδα ή κάποιο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης τηρεί τη δεοντολογία και εφόσον κρίνει ότι δεν το κάνει, θα τη διαγράφει από το Μητρώο Έντυπου Τύπου και για τουλάχιστον δύο χρόνια θα της στερεί πλήρως την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.

Παράλληλα, ο κ. Πλειός θέτει πρακτικά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της και τις αρμοδιότητές της.

«Ποια παραβίαση μπορεί να γίνει αφορμή για να περικοπούν χρήματα του δημοσίου από ένα μέσο; Για παράδειγμα, παραβίαση της δεοντολογίας μπορεί να θεωρηθεί και το να αναμείξεις το σχόλιο με την είδηση. Αν πάει κάποιος στην ΕΣΗΕΑ θα δει ότι η είδηση πρέπει να διαχωρίζεται από το σχόλιο. Όμως σήμερα όλα τα μεγάλα μέσα έχουν επιστρέψει σε μια παλιά τεχνική αφήγησης όπου συγχέεται η είδηση με την αξιολογική θέση. Αυτό με βάση τον κώδικα, είναι παραβίαση της δεοντολογίας. Επομένως, τι μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση, και ποια απ’ όλες τις παραβιάσεις μπορεί να θεωρηθεί αφορμή για να μη δοθεί χρηματοδότηση;», αναρωτιέται ευλόγως ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Υπάρχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα ότι πουθενά στη νομοθεσία δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών. Δηλαδή και των ανθρώπων που διαβάζουν τα έντυπα που μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζουν τη δεοντολογία. Με βάση ποια νομική λογική θα περικοπούν χρήματα που πληρώνουν αυτοί που διαβάζουν τα έντυπα, επειδή αυτά παραβιάζουν την όποια δεοντολογία;»

Από την κριτική του δεν παραλείπει επίσης το ζήτημα της σύστασης των μελών της επιτροπής: «Ως πρώτο μέλος είναι κάποιος από το ίδρυμα Μπότση. Το ίδρυμα που βράβευσε τον Ευαγγελάτο, [γεγονός] για το οποίο υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από πάρα πολλές πλευρές του Τύπου και των πανεπιστημίων. Δεύτερον, με ποια λογική θα είναι [μέλος της επιτροπής] μόνο [εκπρόσωπος] της ΕΣΗΕΑ και όχι άλλων ενώσεων; Γιατί να μην είναι και της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων), γιατί να μην είναι και της Θεσσαλίας, γιατί να μην είναι και της ΕΣΠΗΤ (περιοδικά); Αυτοί δεν έχουν θέση στο μιντιακό γίγνεσθαι;, σημειώνει ο Γιώργος Πλειός.

Keywords
Τυχαία Θέματα