Για λογοκλοπή κατηγορείται ο Κρούγκμαν

Στο στόχαστρο των αμερικανικών ΜΜΕ έχει βρεθεί ο διάσημος οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν (βραβευμένος με Νόμπελ το 2008) καθώς ένας καθηγητής τον κατηγορεί ότι του κλέβει τις ιδέες.

Τις κατηγορίες εκτοξεύει ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου UCLA Ρότζερ Φάρμερ μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Κρούγκμαν

στις 13 Αυγούστου, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ισως να έχετε διαβάσει κάποιες πρόσφατες εργασίες μου. Ίσως όχι. Συμπεραίνω πάντως ότι πρέπει να τις γνωρίζετε καθώς στη στήλη σας συχνά επιλέγετε θέματα που είναι τα ίδια με τα γραπτά μου, και μάλιστα μία ή δύο μέρες αφότου οι εργασίες μου δημοσιευτούν. Από την άλλη, αυτό μπορεί να οφείλεται και στη νεράιδα της σύμπτωσης», σχολιάζει ειρωνικά ο καθηγητής.

Ο Φάρμερ αποκάλυψε ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ο Κρούγκαμν χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος μιας εργασίας του και συμπερασμάτων του, χωρίς να αναφέρει καμία πηγή.

«Δεν τον έχω διαβάσει, έχω προσπαθήσει όμως»

Ο Κρούγκμαν πάντως έχει ήδη βγει στην αντεπίθεση ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν έχει διαβάσει καμία εργασία του Φάρμερ. Ο λόγος απλός, το ότι δεν το κατάφερε ποτέ. «Προσπάθησε μια-δυο φορές», αναφέρει στο blog του ο οικονομολόγος, «αλλά δεν μπόρεσαν να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον». Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μερικά μαθήματα συγγραφής οικονομικού περιεχομένου στον «αντίπαλό» του.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «Ούτε εγώ αλλά ούτε και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν θα κάνουμε προσπάθειες να αποκρυπτογραφούμε δύσκολα γραπτά, εάν δεν μας έχει δοθεί πρωτύτερα κάποιου είδους κίνητρο, μια μικρή και αποτελεσματική περίληψη, μια ένδειξη ότι η προσπάθεια αξίζει, θα αποδώσει καρπούς», ενώ συνέχισε: «Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ στο να παρακολουθήσω μια δίωρη ταινία εάν δεν μου δείξετε ένα ενδιαφέρον τρίλεπτο trailer».

Η αποστομωτική κατακλείδα του Κρούγκμαν έλεγε τα εξής: «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε ένας οικονομολόγος αλλά και οποιουδήποτε είδους συγγραφέας, είναι το ότι εάν δεν είσαι πρόσωπο εξουσίας, ώστε οι άνθρωποι να σε διαβάζουν και να ψάχνουν για στοιχεία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις σου, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάσει αυτά που γράφεις – και το να τους αναλύεις το τι χάνουν, δεν βοηθάει την κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα