Γκαμπόν: Πραξικόπημα λίγο μετά τα αποτελέσματα των εκλογών – Τέλος η στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία

Στρατιωτικοί αξιωματικοί με επικεφαλής τον στρατηγό Brice Oligui Nguema κατέλαβαν την εξουσία την Τετάρτη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι ο Bongo είχε εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία σε εκλογές.

Οι αξιωματικοί έθεσαν τον Μπόνγκο σε κατ’ οίκον περιορισμό και τοποθέτησαν τον Νγκέμα ως αρχηγό του κράτους, τερματίζοντας την 56χρονη παραμονή της οικογένειας Μπόνγκο στην εξουσία.

GABON

General Brice Oligui Nguema announces that those who embezzled money intended for Gabonese public

services and infrastructure such as water, roads and hospitals will be imprisoned. pic.twitter.com/3AdvqF69qx

— Zagazola (@ZagazOlaMakama) September 2, 2023

«Στόχος μας είναι να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γρήγορα αλλά σίγουρα. Το να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα δεν σημαίνει να οργανώνουμε εκλογές βιαστικά, όπου θα καταλήξουμε στα ίδια λάθη, όπου οι ίδιοι άνθρωποι θα συνεχίσουν στην εξουσία και όλα επιστρέφουν στο ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Nguema, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Για χρόνια η οικογένεια Μπόνγκο καταλάμβανε ένα πολυτελές παλάτι με θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Κατέχουν ακριβά αυτοκίνητα και ακίνητα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία συχνά, σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα