Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για Πολυτεχνειούπολη: «Να απαντήσει τώρα η αστυνομία για το φαρ – ουέστ στις εστίες»

Κόσμος πανικόβλητος και φοβισμένος που μόλις είχε δει ή είχε ακούσει τους πυροβολισμούς στην Πολυτεχνειούπολη. 400 μόλις μέτρα από μια πολυσύχναστη στάση λεωφορείου μια αστυνομικός είχε μόλις πυροβολήσει στα πόδια τον σεσημασμένο 30χρονο που φέρεται να της επιτέθηκε κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης.

«Εκείνη την στιγμή δεν ήταν γνωστή η ταυτότητά του, ούτε τι είχε προηγηθεί, αλλά οι αστυνομικοί έλεγαν ότι πρόκειται για κάποιον σεσημασμένο εγκληματία», αφηγείται στο Κουτί της Πανδώρας ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ,

Κωνσταντίνος Βλαχάκης και στο δημοσιογράφο Γιώργο Μπαϊράμογλου.  Οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ αμέσως κατακλύζουν την περιοχή και εξαπολύουν ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου που είχαν βρει κρυψώνα εντός των φοιτητικών εστιών.

Η αστυνομική επιχείρηση δεν ξεδιπλώνεται κάποια ημέρα που το φοιτητικό κάμπους θα ήταν άδειο από φοιτητές και εργαζόμενο προσωπικό. Η αστυνομία αποφασίζει να στήσει ενέδρα σε «ώρα αιχμής καθώς ήταν σε εξέλιξη γραπτές εξετάσεις των φοιτητών».

Οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ έχουν ήδη εισβάλει στις φοιτητικές εστίες και προχωρούν σε συλλήψεις. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λίγα λεπτά αργότερα είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν: «από τη μία την εικόνα εγκατάλειψης των εστιών, για την οποία «φωνάζουν» εδώ και καιρό οι φοιτητές, και η οποία δεν θα λυθεί προφανώς από τέτοιες επιχειρήσεις. Από την άλλη, ανοιγμένα και «ανακατωμένα» δωμάτια με πολλές ζημιές από την επιχείρηση», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Παρότι η αστυνομία κάνει λόγο για μια στοχευμένη και οργανωμένη επιχείρηση, στο φοιτητικό κάμπους επικρατούν σκηνές φαρ – ουέστ. Για το λόγο αυτό, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα να απαντηθούν από την αστυνομία οι λόγοι «της εκτεταμένης αυτής επιχείρησης σε όλα τα δωμάτια των φοιτητών, την στιγμή μάλιστα που φαίνεται να ήταν μια στοχευμένη και οργανωμένη επιχείρηση, και σίγουρα οι στόχοι και τα μέλη της συμμορίας ήταν γνωστά»

Αρκετές ώρες αργότερα έρχονται στο φως της δημοσιότητας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συμμορίες που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Τα 32 μέλη των 3 συμμοριών που συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές γίνεται γνωστό ότι είχαν διαπράξει 29 ληστείες έχοντας ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη. Σε αντίθεση με τις αυταρχικές απόψεις που θέλουν τους φοιτητές να υποθάλπουν το οργανωμένο έγκλημα εντός των ΑΕΙ, αποκαλύπτεται ότι δόκιμη αστυνομικός συνεργαζόταν με τη μαφία που διακινούσε ναρκωτικά παρέχοντάς τους ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις σκηνές φαρ – ουέστ στις εστίες στην Πολυτεχνειούπολη

Λίγες στιγμές μετά τους πυροβολισμούς στην Πολυτεχνειούπολη, εσείς βρεθήκατε στο σημείο και συνομιλήσατε με αυτόπτες μάρτυρες. Ποια ήταν η εικόνα που σας μετέφεραν;

Κωνσταντίνος Βλαχάκης: Έφτασα στο σημείο αφού είχε συμβεί το συμβάν με τους πυροβολισμούς. Είδα κόσμο συγκεντρωμένο, φοιτητές και εργαζομένους, τρομαγμένους στην πλειοψηφία τους. Οι περισσότεροι προσέγγισαν το σημείο αφού άκουσαν τους πυροβολισμούς και κραυγές, παρόλα αυτά αρκετοί ήταν και αυτόπτες μάρτυρες, καθώς το σημείο που έγινε το συμβάν είναι μπροστά στην κεντρική πύλη του Ιδρύματος στην περιοχή του Ζωγράφου (400μ από τις παλαιές εστίες), μπροστά στα κτήρια Πολ. Μηχανικών και δίπλα στη στάση λεωφορείου, σε μια ώρα αιχμής καθώς ήταν σε εξέλιξη γραπτές εξετάσεις. Η εικόνα που μετέφεραν ήταν κοινή. Αυτοκίνητα της ασφάλειας χωρίς διακριτικά και ένας πεζός, χωρίς όπλο, τον οποίο ακινητοποίησαν πυροβολώντας τον. Εκείνη την στιγμή δεν ήταν γνωστή η ταυτότητά του ούτε τι είχε προηγηθεί, αλλά οι αστυνομικοί έλεγαν ότι πρόκειται για κάποιον σεσημασμένο εγκληματία. Οι επίσημες ανακοινώσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του.

Καταλαβαίνω από αυτά που μου λέτε, ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Βέβαια, την ίδια στιγμή η αστυνομία κάνει λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με επιτυχή έκβαση. Θεωρείτε ότι ήταν όλα υπό έλεγχο;

Κωνσταντίνος Βλαχάκης: Εκ των υστέρων μάθαμε ότι από το πρωί ήταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση αντιμετώπισης κυκλωμάτων ναρκωτικών στις παλαιές φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ και σε διαμερίσματα στη γύρω περιοχή. Από τα ευρήματα και τις συλλήψεις μάλλον αποδεικνύεται ότι ως ένα βαθμό η επιχείρηση πέτυχε το σκοπό της. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι μια τέτοιου μεγέθους επιχείρηση προετοιμάζεται κατάλληλα και πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες του χώρου και του χρόνου που διεξάγεται, εντός πανεπιστημιακών χώρων που φοιτητές διαμένουν και σε ώρες που πολλοί φοιτητές και εργαζόμενοι κυκλοφορούν. Δεν μπορώ να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σκέλος και την επιτυχία του. Η ίδια η αστυνομία αποδίδει τους πυροβολισμούς σε ένα «τυχαίο» γεγονός (αδιαθεσία αστυνομικού και συνάντηση και επίθεση σε αυτήν από τον καταζητούμενο κακοποιό).

Χθες στην Πανεπιστημιούπολη επικράτησαν εικόνες «φαρ – ουέστ» με τους φοιτητές να καταγγέλλουν ότι τους έδεσαν με tier up χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Θεωρείτε ότι πρόκειται για υπερβάλλοντα ζήλο στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης ή επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος από την πλευρά της αστυνομίας;

Κωνσταντίνος Βλαχάκης: Οι εικόνες που κυκλοφορούν από τις εστίες αποδεικνύουν την πραγματικότητα. Από τη μία την εικόνα εγκατάλειψης των εστιών, για την οποία «φωνάζουν» εδώ και καιρό οι φοιτητές, και η οποία δεν θα λυθεί προφανώς από τέτοιες επιχειρήσεις. Από την άλλη, ανοιγμένα και «ανακατωμένα» δωμάτια με πολλές ζημιές από την επιχείρηση. Φοιτητές που διαμένουν στις εστίες καταγγέλλουν απειλές και επιθετική συμπεριφορά από δυνάμεις της ασφάλειας. Είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν από την ίδια την αστυνομία, για τους λόγους της εκτεταμένης αυτής επιχείρησης σε όλα τα δωμάτια των φοιτητών, την στιγμή μάλιστα που φαίνεται να ήταν μια στοχευμένη και οργανωμένη επιχείρηση, και σίγουρα οι στόχοι και τα μέλη της συμμορίας ήταν γνωστά.

Η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών που είχαν καταφέρει να κρυφτούν στις φοιτητικές εστίες. Μήπως εν τέλει έπρεπε να καταργηθεί το άσυλο για να εξαρθρωθεί το οργανωμένο έγκλημα που βρίσκεται εντός των ΑΕΙ;

Κωνσταντίνος Βλαχάκης: Οι φοιτητές και η διοίκηση του ιδρύματος εδώ και πολύ καιρό έχουν καταγγείλει τη δράση αυτών των κυκλωμάτων. Τα κυκλώματα αυτά πολλές φορές στρέφονταν και κατά των ίδιων των φοιτητών και είναι ευθύνη της πολιτείας και των αστυνομικών αρχών να τα αντιμετωπίζουν άμεσα. Για αυτά τα περιστατικά, και το προηγούμενο νομικό καθεστώς, είχε διατάξεις που επέτρεπαν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, και κακώς συγχέεται η ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων με το άσυλο, το οποίο άλλωστε σήμερα δεν είναι καν θεσμοθετημένο. Άλλωστε επιχειρήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν και στο ΑΠΘ και σε άλλα ιδρύματα ακόμα και με άσυλο. Με λίγα λόγια λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς που να μην επιζητά την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και των κυκλωμάτων του. Από την άλλη όμως δεν είναι αλήθεια ότι τα πανεπιστήμια εν συνόλω αποτελούν κέντρα «ανομίας», τα ποσοστά εμφάνισης τέτοιων περιστατικών είναι στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλους δημόσιους χώρους. Και σίγουρα δεν πρέπει να συνδεθούν τα γεγονότα αυτά με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, όσο και αν η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα. Η Παν. Αστυνομία ούτε έχει σκοπό, ούτε τα μέλη της έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα. Ο ρόλος της εξαντλείται στον έλεγχο και την καταστολή των φοιτητών και των κινητοποιήσεων τους. Αυτό άλλωστε καταγγέλλουν και με σημερινή τους ανακοίνωση ακόμα και οι εκπρόσωποι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, που δεν νομίζω ότι «παίρνουν γραμμή» από το φοιτητικό κίνημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα