Η Google βοηθά τους… επαναστάτες του Διαδικτύου

Πλήρη πρόσβαση στο Internet σε κατοίκους χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου υπόσχεται η Google, με τη νέα της ιδέα, ονόματι uProxy.

Τι είναι το uProxy; Μία εφαρμογή μέσω της οποίας άνθρωποι που ζουν στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Συρία και άλλες χώρες όπου τα καταπιεστικά καθεστώτα θέτουν περιορισμούς στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο,

μπορούν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση, με μία σύνδεση peer-to-peer με έναν άλλο χρήστη που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οποίο γνωρίζουν από πριν.

«Ο χρήστης στο Ιράν μπορεί να αποκτήσει απρόσκοπτη πρόσβαση στο Internet που είναι χωρίς λογοκρισία και θα δείχνει ακριβώς όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σχετικά στο περιοδικό Time ο διευθυντής του Google Ideas Τζάρεντ Κόεν, προσθέτοντας: «Είναι απόλυτα κρυπτογραφημένη και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εντοπίσει η κυβέρνηση τι συμβαίνει, επειδή μοιάζει σαν μετάδοση φωνής ή chat».

Το uProxy είναι ήδη διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να «ανοίξει» για περισσότερους χρήστες.

Παράλληλα, η Google παρουσίασε και το Project Shield, μία πρωτοβουλία που είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενημερωτικούς ομίλους και άλλους οργανισμούς να προστατευθούν από κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service, στοχευμένη άρνηση υπηρεσιών), όπως η πρόσφατη σχετικά επίθεση στην ιστοσελίδα των New York Times.

Ένα τρίτο εργαλείο που λανσάρει η Google προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το Digital Attack Map, που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο επιθέσεις DDoS ανά τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα