Η Meta μπλοκάρει τις ειδήσεις στον Καναδά

Η απόφαση της εταιρείας έρχεται ώς αντίποινα στον πρόσφατα εισαγόμενο νόμο Online News του Καναδά, κοινώς γνωστό ως Νομοσχέδιο C-18 περιλαμβάνει τον αποκλεισμό όλου του περιεχομένου που σχετίζεται με ειδήσεις στις πλατφόρμες του για Καναδούς χρήστες. Ο νόμος απαιτεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες να πληρώνουν τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναγκάζοντας μεσάζοντες όπως η Meta

και η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet να συμμορφωθούν στον εν λόγω κανονισμό.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο αποκλεισμός δεν ισχύει μόνο για εκδότες ειδήσεων που χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες. Αφορά επίσης την καθημερινή κοινή χρήση συνδέσμων ειδήσεων από τακτικούς χρήστες. Κατά συνέπεια, ένας Καναδός χρήστης δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα άρθρο ειδήσεων

Η Meta ανακοίνωσε την κίνηση την Τρίτη ότι ξεκίνησε τη διαδικασία τερματισμού της πρόσβασης σε ειδήσεις στο Facebook και το Instagram για χρήστες στον Καναδά.

Η εταιρεία περιέγραψε το νόμο – που ψηφίστηκε στις 18 Ιουνίου – ως «μη εφαρμόσιμο» και υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος συμμόρφωσης είναι «να τερματιστεί η διαθεσιμότητα ειδήσεων για τους ανθρώπους στον Καναδά», αναφέρει ο Guardian.

Οι ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή θα αφήσει ένα κενό, το οποίο θα σπεύσουν να καλύψουν «γυρολόγοι» της παραπληροφόρησης.

«Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η Meta να καταργήσει την πρόσβαση σε όλους σχεδόν τους νόμιμους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, αλλά να αφήσει συνδέσμους σε ειδήσεις από ανυπόληπτα μέσα ή ιστοσελίδες», έγραψε μεταξύ άλλων η Laura Hazard Owen από το Nieman Lab του Χάρβαρντ.

Ο Michael Geist, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και στην Ερευνητική Έδρα του Καναδά στο δίκαιο του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, δήλωσε ότι τα καναδικά μέσα ενημέρωσης θα πληγούν σκληρά, ειδικά τα μικρά και ανεξάρτητα που εξαρτώνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσουν το αναγνωστικό κοινό τους. «Αυτή η πολιτική είναι μια καταστροφή», είπε.

Ο Timothy Caulfield, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα που ερευνά την παραπληροφόρηση για την υγεία και την επιστήμη , είπε ότι ακόμη και πριν από την ψήφιση του νέου νόμου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά φόρουμ ήταν κυρίαρχη δύναμη στη διάδοση μη αποδεδειγμένων θεραπειών και θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη συμβατική ιατρική.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία τώρα που μας λένε ότι η παραπληροφόρηση που διαδίδεται στο διαδίκτυο για την υγεία κάνει πραγματικό κακό. Η ανοησίες κατά των εμβολίων είναι μόνο ένα παράδειγμα», είπε. «Αν το αξιόπιστο περιεχόμενο μειωθεί, το πρόβλημα απλώς θα ενταθεί».

«Οι ειδήσεις είναι μια από τις κύριες στήλες της δημοκρατίας» πρόσθεσε. «Αν δεν επιτρέπετε τη διάδοση πραγματικών ειδήσεων στην πλατφόρμα σας, γιατί ισχυρίζεστε ότι είστε εκεί για το κοινό καλό;»

Keywords
Τυχαία Θέματα