Η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τυφλή είναι και επιλεκτική: Καλούν Βαξεβάνη και Τριάντη για το «αδίκημα της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου»

Απίστευτο, σίγουρα, εξοργιστικό επίσης η κλήση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη, να καταθέσουν «ανωμοτί», ως «ύποπτοι» δηλαδή, ο εκδότης του Documento και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης επειδή δημοσιοποιήσαν το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου την οποία «καθάρισε», καθώς αρχειοθέτησε την υπόθεση με το αιτιολογικό ότι το πόρισμα δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένο και τώρα διώκει τους δύο δημοσιογρτάφους

που το αποκάλυψαν!

Και όλα αυτά από τον κ. Μπαρδάκη, που δεν προχώρησε σε καμία νομική κίνηση σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι ήταν ένα από τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό predator.

Τον Φεβρουάριο (του 2023) το Documento δημοσίευσε πορισματική αναφορά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προς την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου όσο αυτή βρισκόταν στη θέση της Γενικής Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για «ζημία» ύψους 2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Την επομένη (!) της δημοσίευσης ο τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστος Μπαρδάκης με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε να διερευνηθεί πώς έφτασε το πόρισµα στη διάθεση του Documento. Η υπόθεση χρεώθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνιο Ελευθεριάνο στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία σε πταισματοδίκη με σκοπό να πάρει καταθέσεις.

Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο τώρα ο πταισματοδίκης να καλεί Βαξεβάνη και Τριάντη να καταθέσουν ως «ύποπτοι» για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου»!

Ο παραλογισμός

Σύµφωνα µε τα άρθρα 38 και 39 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας, ο εισαγγελέας οφείλει να ανακοινώσει στον αρµόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορείται µε κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπάγγελτα. Ο νυν αντεισαγγελέας του Αρειού Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος προήχθη πρόσφατα, έπρεπε να ενημερώσει επισήμως συνάδελφο του εισαγγελέα, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία κατά των προσώπων, γνωστών ή αγνώστων, που τέλεσε την παράνομή πράξη της παρακολούθησης. Το ίδιο έπρεπε να έχει πράξει και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου η οποία επίσης είχε τεθεί σε παρακολούθηση. Εντούτοις δεν έπραξαν το παραμικρό, όπως αποκάλυψε το Documento.

Αντίθετα ο κ. Μπαρδάκης, επέδειξε τελείως διαφορετική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τον εκδότη του Documento και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τον δημοσιογράφο του δικαστικού ρεπορτάζ, Βαγγέλη Τριάντη.

Την έβγαλε «λάδι»

Ο κ. Μπαρδάκης δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Το δημοσίευμα του Documento προκάλεσε σάλο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τη Σοφία Νικολάου και τελικά «έκοψε» την υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 , παρότι το είχε ανακοινώσει ο ίδιος μήνες πριν.

Λίγο μετά η δικογραφία κατά Νικολάου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Χρ. Μπαρδάκη. Μάλιστα στην πράξη αρχειοθέτησης γινόταν λόγος για «μη επιστημονικά αποδεκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ», «ότι δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου» και «δεν μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα ότι υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση». Δηλαδή ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έφτασε στο σημείο να «αδειάσει» τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, που συνέταξαν το πόρισμα. Αντιλαμβάνεται κανείς τι «μανιέρα» άνοιξε η ενέργεια Μπαρδάκη. Οποιοσδήποτε ελεγχόμενος από το ΣΔΟΕ, θα μπορεί πλέον να επικαλείται «έλλειψη επιστημονικότητας» των πορισμάτων του ΣΔΟΕ και να παύουν οι έρευνες σε βάρος του.

Με απλά λόγια ο κ. Μπαρδάκης βλέπει ως «νοµιµότητα» όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο τη δίωξη σε βαρος των δηµοσιογράφων που έκαναν όπως οφείλουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα όταν διαπιστώνει ότι τον παρακολουθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα