Η εισηγήτρια της PEGA ζητά πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν τις υποκλοπές

Με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έβαλαν στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ την Intellexa S.A. και την Cytrox Holdings -στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού – η Σόφι ιν’τ Βελντ τονίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα «άνετο καταφύγιο»για τους προμηθευτέςκακόβουλων λογισμικών.

«Ενώ οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα της Intellexa και της Cytrox στην Ελλάδα,

την Ιρλανδία, την Ουγγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία ωςκίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα άνετο καταφύγιο για τους προμηθευτές κακόβουλων λογισμικών. Θα λάβει επιτέλους δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;» αναφέρει χαρακτηριστικά σε tweet της η εισηγήτρια της PEGA.

Παράλληλα παραθέτει την επιστολή που απέστειλε προς τους Επιτρόπους Didier Reynders και Valdis Dombrovskis, στην οποία ζητά από την Επιτροπή να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ποιες ακριβώς είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής όσον αφορά την ένταξη στην δράση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να απαντήσει στην «μαύρη λίστα».

Ακόμα ζητά πρόσβαση σε  όλα τα έγγραφα που αφορούν επαφές με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της τροποποίησης των Κανονισμών Διαχείρισης Εξαγωγών προσθέτοντας εταιρείες spyware στη λίστα οντοτήτων από το 2021.

Τέλος καλεί την Επιτροπή να δώσει στο Κοινοβούλιο λεπτομερή επισκόπηση των ενεργειών που αναλήφθηκαν μετά την έκθεση και τις συστάσεις της PEGA.

Υπενθυμίζεται ότι η «ξακουστή» από το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών Intellexa, πουλάει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, που δημιουργήθηκε από την Cytrox, στη χώρα μας και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ για μια σειρά παρακολουθήσεων, όπως για παράδειγμα αυτή του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη ή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι εταιρείες αυτές μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» λόγω «εμπορίας κυβερνοεφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι την ιδιωτική ζωή  και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως», όπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα