«Η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί μαζικά και συχνά με βίαιο χαρακτήρα κατά των μεταναστών »

Σοβαρές αυθαιρεσίες καταγγέλλει στη Deutsche Welle το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς»
Η DW συνομίλησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης στη Γερμανία, Βόλφγκανγκ Μπύτνερ, για το λόγο που το Παρατηρητήριο αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ελλάδα και τη συγκεκριμένη επιχείρηση και για τη σχετική έκθεση που δόθηκε τον Ιούλιο στη

δημοσιότητα.
Ο κ. Μπύτνερ υποστηρίζει ότι από τις 4 Αυγούστου του 2012, που ξεκίνησε η επιχείρηση, «όλο και περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο ανέφεραν περιπτώσεις κακομεταχείρισης και διακρίσεων».

Σε αυτή τη βάση συγκέντρωσαν κι άλλες πληροφορίες, έκαναν συνεντεύξεις με πάνω από 40 άτομα και συνέταξαν την έκθεση. Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί μαζικά και συχνά με βίαιο χαρακτήρα κατά των μεταναστών στην Αθήνα.
«Σταμάτησαν χιλιάδες μετανάστες και τους έκαναν ελέγχους. Άλλους τους μετέφεραν στα αστυνομικά τμήματα και κρατήθηκαν για πάρα πολλές ώρες. Αυτό κυρίως που μας δημιουργεί ανησυχία είναι ότι μόλις το 6% βρισκόταν παράνομα στην Αθήνα» αναφέρει.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση: «Από τις 4 Αυγούστου 2012 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2013 η αστυνομία είχε σταματήσει στους δρόμους της Αθήνας για έλεγχο 84.792 άτομα ξένης καταγωγής. Μόνο 4.811 -περίπου 6%- βρέθηκε ότι διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα και μόνο 59 συνελήφθησαν».
Ο κ. Μπύτνερ αναγνωρίζει την περιπλοκότητα της κατάστασης και το βάρος που επωμίζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα, αφού από τον Έβρο περνάει το 90% των μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη χωρίς να διαθέτει νόμιμα έγγραφα. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ελέγχων για παράνομους μετανάστες» σημειώνει «όμως οι έρευνες αυτές δεν μπορούν συνδέονται με επιθέσεις και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα διεθνή στάνταρ» υπογραμμίζει.
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι ίσως η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» κρίθηκε απαραίτητη και λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής.Τέλος, ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch εκφράζει την ευχή η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάζει τις πράξεις αστυνομικής βίας, να δίνει σαφείς οδηγίες στους αστυνομικούς και να τους παρέχει καλύτερη εκπαίδευση και η ΕΕ να στηρίζει υλικοτεχνικά τις ελληνικές αρχές, αλλά και να υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι ως μέλος της μοιράζεται συγκεκριμένες αξίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα