Η ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση
Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.
Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.
Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.
Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης.
Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.
Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα – νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές κ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιθαγένεια και φιλελεύθερος εθνικισμός. Του Μάνου Παπάζογλου
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου
- EICMA 2012: Η KTM παρουσιάζει το 390 DUKE, το 690 DUKE R, το 125 DUKE ABS και το 200 DUKE ABS !
- Νέα στοιχεία-σοκ για την απαγωγή του Μάριου - Οι χθεσινές αποκαλύψεις στο "Φως στο Τούνελ"
- «Έρχεται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη» στις «6μερες»
- Μισθοί βουλευτών: Τι παίρνουν οι Έλληνες και τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι
- Πραξούλα… dancing with the Presidency
- ''Στο Ταξίδι του Ονείρου'' με την Κυριακάτικη δημοκρατία
- Πολύχρωμες στάσεις λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη
- Πόσοι ήταν πραγματικά οι νεκροί του Πολυτεχνείου;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoutiPandoras
- Τελευταία Νέα KoutiPandoras
- Η ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου
- «Corpus Christi»: Οι δύο όψεις της Δικαιοσύνης
- Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Spiegel: Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κρίση
- Μοιχεία πολιτικής και Δικαιοσύνης
- Καπερνάρος: Η έφεση είναι προϊόν τεχνητής δικονομικής ανάγκης
- Ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ προειδοποιεί τους Αμερικανούς στην Αθήνα για ρατσιστικές επιθέσεις
- Θέλετε να καθιερώσετε Δικαιοσύνη αλά Φάκου;
- Πρωτοβουλία φοιτητών για την αναστήλωση του φάρου 8022 στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηρεμία… μέχρι νεωτέρας στο Πολυτεχνείο
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς,
- Δεύτερη στροφή…
- Ο Δώνης ζήτησε Ναπολεόνι!
- ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2012
- Τραγωδία στην Αίγυπτο – Τουλάχιστον 40 μαθητές σκοτώθηκαν σε τροχαίο
- Τραγωδία στην Αίγυπτο-Σκοτώθηκαν 40 παιδιά σε τροχαίο
- Ληστεία σε σούπερ μάρκετ τη νύχτα